Een ambitieus project zwaait binnenkort de deuren open in Brussel. Wat vroeger bekend stond als Fiesta Bar, en later uitgroeide tot de Fiesta Club, heeft nu alles in huis om één van de grootste clubs in Europa te worden. Kosten noch moeite werden gespaard om van “LIFT” the place to be te maken: van technologie en logistiek over personeel, veiligheid en mobiliteit. Deze gloednieuwe feesthotspot in de hoofdstad is het resultaat van lang en hard werk, waar oprichter Olivier Da Silva – en met hem de feestgangers – vanaf dit najaar de vruchten van plukken.

LIFT is een klassevolle, moderne en elegante club. De XXL-dansvloer kan zo’n 2.000 gasten verwelkomen die willen feesten in de Brusselse hoofdstad. Het VIP salon zal worden aangekleed door Richard Orlinski, de gesmaakte Franse neo-pop kunstenaar en beeldhouwer. Er zijn gezellige VIP-loges voor de grote sterren en hun onvergetelijke optredens, en knusse salons voor hen die liever rustig een glaasje drinken. De mindset staat voortdurend in feestmodus, net zoals de clubs in Parijs, Ibiza, Mykonos en Miami… Welkom in LIFT.

LIFT ziet het groots

Wie LIFT binnenwandelt, ziet het meteen: dit is ‘big size’. De club beslaat zo’n 1350 m2 en voorziet een beveiligde privé-parking. “We wilden de zaken groots aanpakken en hoog mikken op vlak van materiaal en technologie, om zo onze ambities waar te maken en het tot nr. 1 te schoppen”, verduidelijkt oprichter Olivier Da Silva. “We installeerden meer dan 20 lasers, zo’n 500 lichteffecten en pyrotechniek. Ons sound system is van topkwaliteit (ADAMSON), en verspreidt de muziek tot in elk hoekje van de club; van alle zalen en gangen over rokersruimten tot toiletten en meer. Wat we doen op vlak van geluid en licht is van een ongezien niveau in België.

Er werd ook aan isolatie gedacht. De organisatie heeft er alles aan gedaan om overlast op de Werkhuizenkaai zoveel mogelijk te vermijden. Dubbele betonmuren (2 x 25cm) maken van LIFT een ware geluiddichte bunker. De veiligheidsdeuren zijn geblindeerd en LIFT is voorzien van de nodige brand- en geluidswerende gordijnen. “Alles beweegt in de club! 48 motoren kunnen het plafond laten zaken en optrekken, zodat artiesten letterlijk uit de lucht kunnen vallen - zoals bij de Amerikaanse megaconcerten.” Voor die vedetten of DJ’s zijn er speciale loges ontworpen, toegankelijk met een exclusieve lift.

De fundamenten voor LIFT werden vijf jaar geleden reeds gelegd. “In 2017 verkregen we de bouwvergunning. Bovendien konden we ook rekenen op subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat ons trouwens gedurende het hele parcours bijstond. Deze steun was steeds van onschatbare waarde voor ons en we zijn dankbaar nu op ons beurt ons steentje te kunnen bijdragen in de verdere ontwikkeling van Brussel. De groep MADA, actief in de Franse luxesector, en ikzelf financierden de rest van het project,” zegt Olivier Da Silva.

De opening van zo’n etablissement betekent ook goed nieuws voor tewerkstelling: 10 tot 15 mensen worden voltijdse aangenomen, 90 tot 120 werknemers krijgen een deeltijds contract (2 tot 4 dagen per week). Dit sluit aan bij de initiatieven van het Gewest, meer bepaald de steunmaatregelen voor werkgelegenheid van laaggeschoolde mensen.

Veilig clubben

Een van de vele partnerships van LIFT is MODERN CAR, een luxe chauffeur-service voor VIP’s en meerdere grote hotelketens in België. Daarbovenop worden er shuttlebussen ingezet die feestgangers van overal in Brussel veilig naar de club brengen. “We hebben de meeste aandacht besteed aan veiligheid. Er zijn camera’s in de club en op de parking en ook de verschillende ingangen worden in de gaten gehouden. Zo vermijden we elke vorm van ongewenste intimiteiten en ander ongewenst gedrag zoals spiking, die we afkeuren en waar we streng tegen optreden. Daarbovenop gaat de camerabewaking het afpersen van klanten tegen en zorgt ervoor dat ongegronde weigeringen tot de club tot het verleden behoren.

Speciaal opgeleide medewerkers van LIFT zullen clubbers bijstaan die hulp of begeleiding nodig hebben. Ook de dertigtal aanwezige barmannen en -vrouwen en obers zullen een oogje in het zeil houden en paraat staan bij mogelijke crisissituaties, ook preventief. “Ik heb iemand aangenomen als teammanager (van een tiental medewerkers) die instaat voor het verwelkomen van de clubbers en gedurende de rest van hun bezoek ook instaat voor hun welzijn. Het leek me essentieel deze belangrijke taak aan één iemand toe te vertrouwen.” Aan de ingang van de club zal er een safe space zijn waar mensen voor eerste hulp terecht kunnen; voor een luisterend oor, om even tot rust te komen of te gaan liggen. “Ongewenste gedrag laten we niet toe en de dader zal tot persona non grata verklaard worden in LIFT. Er geldt hier een zero tolerance-beleid.

Naast het team voor veiligheid in house staat een tiental veiligheidsmensen paraat buiten het gebouw, aan de parking en langs de Werkhuizenkaai. Zij hebben drie missies: geluidsoverlast in de kiem smoren, diefstallen vermijden en toezien op netheid rond de club. Alle teamleden, net als de portiers, zijn opgeleid om gepast, efficiënt en snel te reageren in crisissituaties.

Uitkijken naar de line-up

Om de muzikale programmatie en agenda tot in de puntjes uit te werken, zal de club samenwerken met een curator of artistiek directeur, waarvoor de gesprekken momenteel nog lopen. De programmatie zal pas dit najaar bekend gemaakt worden.

Onze goals: diversiteit vieren en verschillende muzikale stromingen aan bod laten komen, grote namen naar Brussel halen, de hoofdstad op de kaart zetten en opkomend talent een podium geven. Ooit zetten Stromae en Sexion d’Assaut trouwens hun eerste stappen op het podium van de Fiesta Club! “Onze ambitie is om van LIFT één van de meest bezochte clubs ter wereld te maken. We willen de clubbers elk weekend een nieuwjaarsgevoel geven, net zoals in de clubs van St. Tropez en Cannes.

Als kers op de taart is er een choreograaf voltijds in dienst, die een tiental professionele dansers in de club aanvoert. “De idee is om echte performances te tonen, wat zelden gedaan wordt in Belgische venues. Er zijn twee lichttechnici en de resident DJs zullen achter de draaitafel staan. Samen zorgen ze elke avond opnieuw voor een grote show, Las Vegas-style. Je kan je verwachten aan vuurwerk, vuurspuwers, intense lichtshows, confetti bij de vleet… Kortom, ongezien in onze contreien!

Toen een cafeetje een megaclub werd

Het verhaal van LIFT is nauw verbonden met het levensverhaal van Olivier Da Silva. De selfmade man toverde een kleine cafeetje om tot zijn levenswerk. “In 2003 heb ik alles verkocht dat ik had, om een bar van 100m2 aan de Werkhuizenkaai te kopen. Op 26 maart 2003 opende ik er de Fiesta Bar. Het eerste jaar was een ramp, en de aanleg van de tram hielp zeker en vast niet. Ik had een braakliggend terrein dat ik in 2004 besloot om te vormen tot terras. Na de werken plantte ik een bordje neer dat duidelijk moest maken aan voorbijgangers dat we open waren en hen opwachtten…

In 2004, tijdens een lange en hete zomer in België, zat het terras van de Fiesta Bar stampvol. De sfeer was er zeer mediterraans, en het was er elke dag feest; het begin van het succes. “Na steun te hebben gekregen in 2004, knapte ik mijn bar op voor de winter en breidde ik uit met tenten - het was officieel namelijk geen bouwgrond... Tenten van 25, 50, 100, 200 tot 500m2 op 26 maart 2009, de eerste Fiesta Club was geboren! In 2010 liet burgemeester Thielemans me weten dat het toekomstige project “Docx” veranderingen ging brengen in de legislatuur. Ik greep mijn kans in 2012 en diende een bouwaanvraag in, die ik uiteindelijk verkreeg in 2017.

Onvermoeibaar zette Da Silva door in 2012 met de opening van de Fiesta K-Nal in Brussel, de Fiesta Club in Luik en de Fiesta Louise. Maar in 2014 besloot hij ermee op te houden en verhuisde naar Marrakech. Daar zette hij een luxueus restaurant- en hotelproject neer met een privé-strand, de beste champagne en top DJ's, een venue die niet onderdeed voor de meest exclusieve beach clubs.

Olivier Da Silva keert nu terug naar het Brusselse nachtleven met een goedgevuld adressenboekje na jaren van sterrenmanagement in de eventsector. Hij is een ondernemer in hart en nieren en plant naast LIFT ook plant een kunstgalerij en een showrestaurant te openen, zoals in Parijs en Marrakech. “Passie is altijd al mijn drijfveer geweest. Maar na tien jaar hard labeur wou ik tijd maken voor mijn familie en kinderen. Vandaag zijn ze uit het nest en heeft die passie me terug ingehaald, ik voelde dat de tijd rijp was om de club opnieuw te openen. Heel binnenkort…” Da Silva wil een kwalitatieve en volledige service bieden aan zijn toekomstige clubbers, deel uitmaken van de top 5 Europese clubs en top 20 clubs ter wereld… Kort gezegd, LIFT moet dé referentie worden. “Mijn job is mensen gelukkig maken. Ik wil dat ze versteld staan wanneer ze binnenkomen, en gelukkig terug naar huis gaan.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over