Een wereldwijde race zonder finishlijn met tienduizenden deelnemers verspreid over 33 landen op exact hetzelfde moment voor het goede doel

Op 3 mei 2015 loopt heel de wereld voor een tweede keer voor degene die dit niet kunnen. De Wings For Life World Run is een running event waarbij tienduizenden lopers verspreid over 33 landen op exact hetzelfde moment tegen elkaar zullen lopen in een race zonder finishlijn. De Belgische editie start voor het tweede jaar op rij in Ieper. Zonder finishlijn betekent dat de lopers de catcher car voor moeten blijven: van zodra de catcher car, een wagen die op alle locaties exact een half uur na de lopers start, een loper inhaalt, valt die uit de race. Nieuw is dat dft jaar ook kinderen en rolstoelpatiënten kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. De opbrengst van dit internationaal loopevent gaat integraal naar het goede doel : de Wings For Life Spinal Cord Research Foundation. Vorig jaar werd er meer dan 3 miljoen euro ingezameld. Marc Herremans, Nafi Thiam, Thomas De Dorlodot, Frederik van Lierde, Joeri Jansen en Colin Jackson zijn de ambassadeurs van dit evenement. Inschrijven voor de Wings For Life World Run kan individueel of per team via de website wingsforlifeworldrun.com en kost 30€ per persoon.

3 miljoen euro

Op zondag 3 mei staan er voor het tweede jaar op rij tienduizenden lopers klaar aan de startlijn van de meest spraakmakende loopwedstrijd te wereld : de Wings For Life World Run. Vorig jaar startten er bijna 36.000 mensen met 164 verschillende nationaliteiten op 34 verschillende locaties. Samen liepen ze 13 keer de wereld rond, namen ze 442 miljoen passen, aten 11 ton bananen en dronken meer dan 100.000 liter water. Duizelingwekkende cijfers, maar nog belangrijker: door deel te nemen aan deze loopwedstrijd zamelden ze samen meer dan 3 miljoen euro in voor de Wings For Life Foundation. Vorig jaar stonden er bijna 3.000 lopers aan de startlijn in Ieper; dit jaar mikt de Belgische editie op 5.000 deelnemers. Momenteel hebben al bijna 1.000 Belgen zich opnieuw ingeschreven voor deze unieke wedstrijd in de Westhoek.

3 miljoen patiënten

Verspreid over de zes continenten zullen amateurs en getrainde atleten op exact hetzelfde tijdstip aan de startlijn staan. Lopers en rolstoelpatiënten, zij aan zij in dezelfde wedstrijd met slecht één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de Wings For Life Foundation. Deze internationale non-profit organisatie zamelt geld in ter financiering van projecten die onderzoek doen naar het vinden van een remedie voor ruggenmergletsels. Alle opbrengsten van de Wings for Life World Run gaan integraal naar dit onderzoek.

Wereldwijd zijn er meer dan 3 miljoen mensen met een ruggenmergletsel en elk jaar komen er 130.000 patiënten bij. In West Europa komt dat neer op jaarlijks 22 patiënten op één miljoen inwoners en dit maakt per jaar 244 nieuwe Belgische patiënten. De belangrijkste oorzaak van dwarslaesie zijn verkeersongevallen (50%).

Colin Jackson, ex-Olympisch atleet en zilveren medaille winnaar op de Olympische Spelen van 1998, is de Internationale Sportdirecteur van de race: “Een ruggenmergletsel kan ook u of mij overkomen. Een ongelukkige val of een stom ongeluk kan iedereen plots in die levensveranderende situatie brengen. Er wordt momenteel echter onvoldoende geïnvesteerd in onderzoek naar het vinden van een oplossing, terwijl die oplossing dichter bij is dan men denkt. We moeten dus geld inzamelen om de beste wetenschappers onderzoek te laten doen zodat ze in de toekomst echt een verschil kunnen maken en mensen met een ruggenmergletsel opnieuw doen lopen.”

Campus Pellenberg (UZ Leuven) in Lubbeek begeleidt onder andere patiënten met een dwarslaesie. Ze worden er met de beste zorgen en apparatuur begeleid. Het einddoel van de revalidatie is de patiënt zich terug laten integreren in zijn of haar eigen omgeving. De campus is gelegen in een groene omgeving en elk revalidatieprogramma beschikt over een gespecialiseerd team.

30 minuten

In België wordt er opnieuw gelopen in het mythische Ieper, dwars door Flanders Fields, en ook deze keer is er geen finishlijn. De lopers worden namelijk ingehaald door een catcher car. Exact 30 minuten nadat de lopers gestart zijn, vertrekt er een ‘catcher car’ of finishwagen die de lopers achtervolgt. Als de wagen je inhaalt, val je uit de race. Je bepaalt met andere woorden zelf hoe traag of snel je loopt en hoeveel inspanning je wil leveren om de finishwagen voor te blijven. De laatste loper die ingehaald wordt, is de Wings For Life World Run kampioen.

Op een bepaald moment zullen een aantal deelnemers in verschillende landen of zelfs continenten tegen elkaar in de running zijn om de titel, zonder het van elkaar te weten. Het is immers pas wanneer de catcher car hen inhaalt, dat ze weten waar ze gefinisht zijn. Dit geeft de race een uniek spanningselement. Zo waren er in 2014 er na 5 uur wedstrijd slechts drie atleten over. De Belgen scoorden vorig jaar opmerkelijk goed in de wedstrijd.

De West-Vlaming Wouter Decock (30) was de laatste loper op het parcours in Ieper vorig jaar. Hij liep 65,11 km lang voor de Catcher Car en eindigde daarmee op de 7e plaats wereldwijd. Wouter won hiermee een all-in trip naar New York, en mocht hij uit alle locaties wereldwijd kiezen waar hij dit jaar aan de race zal starten. Bij de vrouwen bleef Nele Louwagie (39) uit Poelkapelle 34,68 km lang de Catcher Car voor. De Wings For Life World Run 2014 werd uiteindelijk gewonnen door Lemawork Ketama uit Oostenrijk. Hij liep 78,57 kilometer voor de catcher hem inhaalde. De tweede plaats ging Remigio Huaman Quispe uit Peru, die in Lima 78,48 km liep.

30 euro

Deze unieke wereldrun wordt ondersteund door heel wat internationale bekende gezichten zoals Sebastian Vettel, Lindsey Vonn, Colin Jackson, Mark Webber, David Coulthard. Ook in Ieper namen heel wat bekende Belgen zoals Veronique De Kock, Jani Kazaltzis, Tom Waes, Joke van de Velde, Saartje vanden Driessche en Peter van de Veire de start.

Iedereen kan deelnemen aan de Wings For Life World Run. Dit jaar is er ook een parcours voor kinderen uitgetekend en kunnen ook rolstoelpatiënten participeren. Voor wie niet graag alleen loopt, is er een speciale team-formule ontwikkeld waardoor er in groep kan gelopen worden: vrienden, familie, buren, collega’s, sportclubs, … iedereen kan een team samenstellen en zo in groep starten.

De volledige (100%) opbrengst van dit loopevenement gaat naar Wings For Life. De organisatie en de campagne van de wedstrijd wordt volledig bekostigd met behulp van sponsors en de goodwill van Belgische media en promo-acties van Belgische bedrijven. Deelnemen kost 30 euro en dit bedrag gaat dus integraal naar de foundation. Inbegrepen in deze prijs: een loopshirt, bevoorrading (om de 5 km) en shuttle service van wie door de “catcher car” werd ingehaald.

Inschrijven, kan via de inschrijvingsmodule op de officiële Wings for Life World Run website www.wingsforlifeworldrun.com of in een Primo filiaal (www.primo.be/nl/winkels.html).

Meer dan 30 landen

Op 3 mei wordt er gelopen van Aarhuis tot Zadar : 31 landen, 34 locaties, 6 continenten en iedereen start op identiek hetzelfde moment in zijn tijdzone. Terwijl de lopers om 13u00 in Ieper starten, is het in Taiwan al avond en in Brazilië wordt er gelopen in het ochtendgloren. Heel de wereld zal trouwens ook kunnen meekijken naar de Belgische lopers en het prachtige, uitgestrekte landschap van de Westhoek. Alle wedstrijden worden volledig live uitgezonden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: