Els Verhaeren

Zondag, een dag om uit te slapen, maar niet als het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival is! De eerste band stond alweer geprogrammeerd om 11u, dus iedereen op tijd zijn tent, hotelkamer of eigen bed uit voor deze achtste editie. Acht in totaal, want de eerste vijf waren in de Brielpoort in Deinze, maar nu voor de derde keer in openlucht in Kortrijk waar ze hun plek goed veroverd hebben. Officer Nice heeft voor de derde keer een nieuwe locatie gekregen voor zijn gevangenis, maar daar mag hij zeer tevreden mee zijn. Zeker met het mooie weer dat ze dit weekend in Kortrijk kregen.

Disneyland After Dark, oftewel D-A-D, want Disneyland was niet akkoord met de originele naam, was de opener van de tweede Alcatraz dag. Zalige (glam) hardrock met een vrolijke noot, daar zorgde bassist Stig Pedersen wel voor. Hij stond verkleed als Napoleon op het podium en had de meeste funny basgitaren bij die we tot nu toe zagen. De Denen hadden er zelf ook echt zin in, want zanger Jesper Binzer ging al van bij de eerste noot “goeiemorgen” zeggen aan zijn publiek op de eerste rij. Een mengeling van handen klappen en meezingen die Binzer voorstelde, bleek een goede remedie "To Get Yesterday Out Off Your Body Today! Blij dat ze niet deden wat hun laatste nummer 'I'm Sleeping My Day Away' vertelde, want voor ons was dit de perfecte wake-up call! Een zalige opener van dag 2!

En daarmee leek de sfeer gezet voor de rest van de dag! Het Alcatraz publiek bleef voluit gaan. Ook op de powermetal van Powerwolf! De wit-zwart geschminkte mannen hadden het publiek helemaal mee, zo goed zelfs dat je je al kan gaan afvragen waarom zij nog in de middag programmaties van festivals staan. 'Dynamite' zette de boel direct op stelten. Ze brachten ook nieuwe songs zoals 'Army Of The Night' van het in juli uitgebrachte album 'Blessed & Possessed'. De kerkelijk getinte muziek had heel veel succes! 'Amen and Attack', 'Resurrection by Erection' en vele andere nummers werden luidkeels mee gezongen door het publiek.

Death (DTA) (Death To All) zijn de overgebleven leden van '80's band Death. Na de dood van hun gitarist Chuck was het tijdje stil rond hen, maar ondertussen hebben ze de draad terug opgenomen en dat kwamen ze op Alcatraz tonen. De zware metalen van deze death metal band zweefden over het publiek. Tegen het einde van hun set was er een laag wolken over Kortrijk getrokken maar gelukkig bleef het, op enkele regendruppels na, droog.

Behemoth - 7

Wat moet je doen als gitarist als je niet de geschikte zanger vindt voor je groep? Zelf aan de microfoon gaan staan? Dat is toch wat de bezieler van het Canadese Annihilator heeft gedacht. Na verschillende wissels en ook nog eens het vertrek van Dave Padden, staat de man zelf terug aan de zang. Op Alcatraz toonde de man daar echter niet veel van, want al tijdens hun tweede nummer stopte de band met spelen en kwamen ze ook niet meer terug. Via de organisatie liet Waters weten dat hij niet wenste verder te spelen met kapot materiaal. Al hoorden we daarna geruchten dat het niet enkel om kapot materiaal zou gaan, maar ook problemen binnen de groep en een ontevredenheid over hun plaats op de affiche. Jammer voor de fans van Annihilator, maar het had wel als voordeel dat zo de 20 minuten achterstand op de geplande line-up terug kon ingehaald worden en Carcass op tijd kon beginnen. De Poolse band Behemoth bracht wat lugubere sfeer op het podium. Hoewel het nog licht was op de gevangenis grond, hangt er toch nog steeds een mysterieus sfeertje rond deze occult death metal band. Voor of tegen, de eerder satanistische act heeft toch wel iets, zeker als de geschminkte mannen Nergal, Orin en Seth "bloed" uit hun monden laten druipen of omgedraaide kruizen in brand steken. De toeschouwers in Kortrijk genoten er ten volle van!

Alcatraz Hard Rock & Metal Festival is een heel tof kleiner festival. Op de twee dagen verwachtten ze zo'n 12000 toeschouwers. Er is één groot podium waarop een tiental bands per dag spelen met zo'n 25min tussenpozen. Dus een heel gemoedelijk festival voor de toeschouwers. Geen rondgehos van hot naar her omdat je bands wil zien op verschillende podia, neen, hier is het allemaal te doen rond één Prison Stage. Tijdens die pauzes heb je even tijd om eens gezellig een babbel te doen met andere metalheads, kan je rustig iets te eten halen of die boodschap kwijt die je tijdens de concerten ophield, zonder dat je ergens iets moest missen. De vips kregen dit jaar ook een zeer leuk extraatje. Aan de viptent was een groot verhoogd terras voorzien van waaruit je een heel mooi zicht had op het podium.

Accept - 11

Accept zorgde voor een portie pure heavy metal en startte met het recente 'Stampede'. Het publiek hield van de strakke gitaren en liet hun enthousiasme horen op nummers als 'Restless and Wild'. Ze speelden een mix van recenter werk en oude nummers. Wolf Hoffman toonde meermaals zijn betere gitaarwerk. Het waren de oudere nummers als 'Princess of the Dawn' en 'Fast As A Shark' die de meeste interactie teweeg brachten. Op 'Metal Heart' liet het publiek van Alcatraz luid en duidelijk zien hoe groot dat van hun wel was! Op 'Teutonic Terror' zagen meerdere crowdsurfers de frontstage induiken, maar het dak ging er echt helemaal op hun laatste en meest gekende 'Balls to the Wall'!

Daarna was het de beurt aan de drie mannen van Venom. De band ontstond zo'n 36 jaar geleden en brengt black metal, maar wordt ook aanzien als een zeer beïnvloedende factor in speed-, thrash- en deathmetal. Chronos en companen gaven er een stevige lap op en er ging regelmatig wat vuur de lucht in. ‘Black Metal' was de laatste van de set, maar we kregen nog enkele toe met o.a. 'In League With Satan', waar ze versterking kregen van Nergal van Behemoth.Terwijl het podium in gereedheid gebracht werd voor Sabaton speelde DJ Franky nog een set met de grootste klassiekers in hard rock en metal op het Safety Jogger podium. Ook op zondag miste hij zich even door iets te snel te beginnen als Venom nog aan hun bisnummers wilde beginnen. Tip voor volgend jaar, zet het Safety Jogger DJ-stage volgend jaar iets meer in de richting van het podium, zodat de DJ’s beter zicht hebben op wanneer een band stopt of eventueel nog terug komt voor bisnummers.

Het podium in orde brengen voor Sabaton liep echter wat uit, maar gelukkig hoorde we na een kleine 15 minuten de gekende Sabaton intro 'The Final Countdown' van Europe. De Zweden begonnen ook hier hun set met 'Ghost Division' waar het publiek, dat al ongeduldig stond te wachten, ook gretig op reageerde. Al headbangend op de ritme van de muziek zwiepten de lange haren van de gitaristen op en neer. Vuurwerk ging meermaals de lucht en ook het kanon, waarop Hannes Van Dahl met zijn heus drumstel zat, vuurde schoten af. Als frontman Joakim Brodén en zijn Sabaton leger de lucht in sprongen kregen ze medewerking van de duizende toeschouwers voor het podium. Sabaton heeft vorig jaar nog een nieuwe plaat 'Heroes' uitgebracht en daar brachten ze ook enkele nummers van, waaronder 'To Hell and Back'. Headliners zorgen meestal voor wat extra's een daarvoor moet Sabaton niet onderdoenen wederom werd Alcatraz in vuur en vlam gezet.

Maar daarbij kwam het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival ook terug aan zijn einde. Twee geweldige metaldagen waren weer voorbij gevlogen en daar hebben we de organisatie van Alcatraz voor te danken. Editie 2015 werd een groot succes op de nieuwe locatie aan de Lange Munte in Kortrijk met een record aantal bezoekers. Waren er tekorten of mankementen? Volgens sommige wel. Wachtrijen aan de inkom en aan de start ook een lange wachttijd aan de kassa voor drankmunten. Maar we twijfelen er niet aan dat de organisatie deze zaken zo goed mogelijk zal oplossen voor de volgende editie. Eentje waar wij al uiterst nieuwsgierig naar zijn, want er werd al verkondigd dat het budget voor de bands voor volgend jaar nog zou worden opgetrokken!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over