Het is halfweg 2020 wanneer Meskerem Mees met haar dromerige debuutsingle ‘Joe’ de hemel bestormt. Na een handvol mooie opvolgers, waaronder klassieker in wording ‘The Writer’ en het troostende ‘Seasons Shift’, volgt eind 2021 de langverwachte debuutplaat ‘Julius’. Het succes reikt tot ver in Europa: Meskerem wordt bekroond met Awards van Montreux Jazz en Music Moves Europe, en trekt op veroveringstocht langs tal van Europese podia.

Een nieuwe langspeler heeft 2022 niet in huis, maar vandaag verschijnt ‘Caesar’, een EP bestaande uit oude, nieuwe en onuitgebrachte nummers die Meskerems eerste jaren als professionele muzikante perfect samenvatten. Van het ruwe ‘The City’, dat dateert uit 2017 en door Meskerem zelf werd opgenomen in haar slaapkamer, tot de hypnotiserende cover ‘Cod Liver Oil and Orange Juice’, vrucht van haar recente ontdekking van en fascinatie voor de Schotse cultfolkzanger Hamish Imlach.

Samen met de EP brengen we de single ‘Try You Might’ uit. Bijna vanzelfsprekend is het nummer weer van onwereldse schoonheid, voor minder gaat Meskerem niet (die outro!).

De productie is net als bij ‘Julius’ in handen van Koen Gisen, die Meskerems muzikale ideeën kneedt tot een meeslepend geheel waarin less consequent more is. Die minimalistische aanpak trekt Meskerem door op het podium, in aangrijpende arrangementen voor stem, gitaar en cello. De cellopartijen en backing vocals worden gebracht door Frederik Daelemans die zich op zeer korte tijd ontpopte tot de ideale muzikale tegenspeler.

Ze speelde deze zomer op veel fesitvals zoals Best Kept Secret (NL), Sziget (HU), Haldern Pop (DE) en Les Francopholies de La Rochelle (FR), en in eigen land onder meer Pukkelpop, OLT Rivierenhof en Gent Jazz.

De veroveringstocht wordt dit najaar voortgezet met een grote CC- en theatertour. Tickets & info vind je op haar website.

Caesar
1. The City
2. Best Friend
3. Doesn't Matter
4. Try You Might
5. Away The Sparrow Flies
6. Charlemagne
7. Cod Liver Oil and Orange Juice
8. Great Dandelion

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over