Tussen oorlog en leven op Eén en De eeuwige oorlog op Canvas

Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx verslag en duiding bij grote wereldconflicten. Het afgelopen jaar trok hij naar drie verschillende conflictgebieden: Oekraïne, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden. Hij kwam terug met twee televisiereeksen, ieder met hun eigen insteek: Tussen oorlog en leven voor Eén en De eeuwige oorlog voor Canvas. Met die gediversifieerde aanpak wil VRT alle Vlaamse kijkers de impact van die conflicten beter helpen begrijpen én aanvoelen. Drie jaar geleden maakte Rudi al gelijkaardige reeksen over Irak, Somalië en Afghanistan.

Voor het Eén-programma Tussen oorlog en leven neemt Rudi telkens twee boeiende Vlamingen mee naar 'zijn' oorlog. Met #LikeMe-acteur Maksim Stojanacen Karrewiet-anker Meryem El Mandoudi reist hij naar Oekraïne, met Kristel Verbeke en Otto-Jan Ham naar Libanon en met Wim Lybaert en kinderchirurg Erwin Van der Veken (Topdokters) naar Israël en de Gazastrook. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden.

Vanaf woensdag 15 februari om 20.40 u. op Eén en VRT MAX.

In het Canvas-programma De eeuwige oorlog onderzoekt Rudi in dezelfde conflictgebieden waarom er maar geen einde lijkt te komen aan de oorlog daar. Om dat beter te begrijpen, praat hij met experten en kroongetuigen die de conflicten van nabij hebben meegemaakt. Zij bieden een uniek inzicht in het schijnbaar onoplosbare conflict in hun land. Hun verhaal wordt geïllustreerd met zorgvuldig geselecteerde archiefbeelden.

Vanaf zondag 19 februari om 20.50 u. op Canvas en VRT MAX.

Vanaf 25 februari volgt op Canvas ook nog de tweedelige documentaire Seksueel geweld in de oorlog, waarin Inge Vrancken seksueel misbruik in oorlogssituaties onderzoekt en de huidige toestand in Oekraïne vergelijkt met die in Bosnië 30 jaar geleden. Meer informatie hierover volgt later.

En uiteraard blijft VRT ook in haar dagelijkse nieuws- en duidingsprogramma’s inzetten op buitenlandjournalistiek.

Tussen oorlog en leven ​vanaf 15 februari op Eén en VRT MAX

In de documentaire reeks Tussen oorlog en leven op Eén neemt Rudi Vranckx opnieuw twee bekende gezichten mee naar oorlogsgebied. Deze keer naar Oekraïne, Libanon en Israël en de Gazastrook. Al meer dan dertig jaar brengt Rudi het conflict tot in de huiskamer, maar komt het nieuws nog echt binnen? Raakt het de mensen nog in hun hart?

De verhalen en beelden van oorlog zijn voor Rudi als journalist na al die jaren herkenbaar. Maar hoe kijk je naar diezelfde beelden en verhalen als je ze voor de eerste keer met eigen ogen ziet, als je persoonlijk kennismaakt met de mensen die hun leven moeten opbouwen op het puin tussen oorlog en leven? Het wordt niet alleen voor de gasten, maar ook voor Rudi een confronterende reis. Wat doet oorlog met gewone mensen? En hoe komen de verhalen aan bij twee mensen die nooit eerder van zo dichtbij konden zien, horen en voelen wat er zich afspeelt tussen oorlog en leven?

“Zie ik het wel goed, voel ik het wel juist aan? Na dertig jaar oorlogsverslaggeving twijfel ik nog steeds. Raak ik de mensen wel in hun hart? Daarom neem ik twee gasten mee die ik apprecieer. Ik ben benieuwd naar hun blik op mijn oorlog. Om samen op zoek te gaan en de oorlog een gezicht en een stem te geven. Dat is ‘Tussen oorlog en leven’.”
Rudi Vranckx

Aflevering 1: Oekraïne - Woensdag 15 februari

In de eerste aflevering trekt Rudi samen met Maksim Stojanac en Meryem El Mandoudi naar het zwaar getroffen Oekraïne. Twee mensen meenemen die nooit eerder in oorlogsgebied waren: dat is zelfs voor Rudi Vranckx spannend. ​ Hoe zullen zij reageren op de heftige beelden en verhalen? Zal al zijn ervaring voldoende zijn om hen te begeleiden en op te vangen waar nodig? Voor Maksim wordt het een heel persoonlijke reis. Een groot deel van zijn familie woont in Oekraïne en hij volgt het nieuws op de voet.

Rudi neemt zijn gasten mee naar de totaal vernielde luchthaven van Hostomel, vlakbij Kiev. Van hieruit startte Rusland het offensief, bijna een jaar geleden. Samen volgen ze het spoor van vernieling in de richting van de voorsteden van de hoofdstad. De littekens van de oorlog zijn vers en de verhalen van achterblijvers beklijvend. Het verzet en de vechtlust van de Oekraïners verbaast niet alleen Rudi’s gasten, maar de hele wereld. ​

“Heel mijn familie van moederskant woont in Oekraïne, ik dacht te weten wat oorlog betekent. Het maakt me absurd kwaad nu ik het ook van dichtbij heb mogen voelen en zien. Hoe kan dit vandaag nog gebeuren? Ongeloof en immens verdriet is alles wat ik voel.”
Maksim Stojanac

“Het is waanzin om er middenin te staan. We hebben de oorlog in Oekraïne zo vaak gebracht in Karrewiet en je weet dat het een impact heeft op mensen en vooral kinderen. Maar nu ik hier echt ben, kan ik er alleen maar heel stil van worden.”
Mereym El Mandoudi

Aflevering 2: Libanon - Woensdag 22 februari

Libanon is het kruitvat van het Midden-Oosten, alle ingrediënten voor een nieuw conflict zijn ​ aanwezig. Door corruptie zit het land sinds 2019 in een diepe crisis en meer dan de helft van de Libanezen leeft in armoede.

In Tripoli, op veertig kilometer van de Syrische grens, toont ​ Rudi zijn gasten Kristel Verbeke en Otto- Jan Ham wat armoede betekent als de overheid je in de steek laat. Woede en verdriet zijn de ideale brandstof voor extremisme en dus ook voor terreurorganisatie Hezbollah. Rudi neemt Kristel en Otto-Jan mee naar het hart van de organisatie.

Naast alle interne conflicten, zit Libanon geografisch gevangen tussen de oorlog in Syrië en spanningen tussen Israël en Gaza. Geen enkel land ter wereld vangt in verhouding meer vluchtelingen op dan Libanon. Rudi, Kristel en Otto-Jan worden uitgenodigd in de tent van een Syrisch gezin dat hier al meer dan tien jaar woont. Niemand kan onberoerd blijven bij het zien van zoveel ellende. Toch is het vooral de schoonheid en gastvrijheid die blijft hangen. En die maken van Libanon een verloren paradijs.

“Ik ben iemand die overal wel hoop voelt en een lichtpuntje zoekt, maar dat zie ik hier niet. Dat vind ik heel lastig. Het is allemaal zo bruut. Zo rauw.”
Kristel Verbeke

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over