"De Hnita-Hoeve is een legendarische plek waar ik als 16-jarige voor het eerst naar een jazzconcert ging kijken, dat was magisch." Jef Neve

Onder het motto 'Eerst de balken, dan de noten' lanceerde de Hnita Jazz Club uit Heist-op-den-Berg een oproep om 50.000 euro te schenken via haar projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting. Na een kleine maand brachten muziekliefhebbers en enthousiastelingen al meer dan 36.000 euro bij elkaar. Na Daan roept nu Jef Neve in een filmpje op om een gift te doen voor een van de oudste jazzclubs van Europa: "Steun dit mooie project, je gaat later blij zijn dat je een steentje hebt bijgedragen en hopelijk zien we elkaar daar eens!"

In een filmpje vanuit de studio waar Jef Neve de afgelopen maanden heel wat livestreamconcerten gaf, vertelt de muzikant over zijn ervaringen met de Hnita Jazz Club: "De Hnita-Hoeve is een plaats waar een beetje een magische, mysterieuze sfeer hangt. … De lijst van wereldsterren die in de Hnita Jazz Club speelden, is fenomenaal. Ik denk dat er weinig plaatsen in de wereld zijn die zo'n lijst van allemaal topmuzikanten over de vloer hebben gehad."

Ook Jef Neve zelf trad een twintigtal keren in de Hnita Jazz Club op.

Bekijk hier het steunfilmpje van Jef Neve.

Nog een goede 10.000 euro te gaan

Met enthousiaste verbazing zagen de vrijwilligers van Hnita vzw de enorme respons op hun oproep: niet alleen media deelden gretig het verhaal van de legendarische jazzclub, maar uit heel Vlaanderen stroomden giften en enthousiaste reacties toe, wat maakt dat de teller inmiddels op weg is naar 40.000 euro.

“Hartverwarmend, al die positieve reacties en de bereidwilligheid tot storten”, zegt Peter Anthonissen, zoon van oprichter Juul. “Dat we na drie weken al drie vierde van het geld hebben ingezameld; is ronduit indrukwekkend.”

De Hnita Jazz Club blijft campagne voeren en hoopt het overige deel van de gewenste 50.000 euro voor de zomer rond te krijgen. “Dan kan de club de deuren weer openen in 2022,” sluit Anthonissen af.

Groots verleden

De Hnita Jazz Club is een van de oudste actieve jazzclubs in Europa met een groots verleden dat resoneert tot ver buiten de landsgrenzen. Opgericht in 1955, organiseerde de club meer dan 1000 concerten met ronkende namen uit de Belgische en internationale jazzscene zoals Chet Baker, Art Blakey, het Brussels Jazz Orchestra, Dexter Gordon, Abdullah Ibrahim, Keith Jarrett, Abbey Lincoln, Charles Mingus, Gregory Porter, Sun Ra, Toots Thielemans en vele anderen.

Veelbelovende toekomst

Niet enkel het verleden oogt imponerend, ook de toekomst ziet er veelbelovend uit.

In 2018 kreeg de Hnita Jazz Club een indrukwekkende doorstart die de toekomst van de club verzekert. Meer dan honderd vrijwilligers verenigden zich om de geschiedenis van de Hnita Jazz Club te bewaren en verder uit te bouwen. Ze brachten 250.000 euro bij elkaar om de Hnita-Hoeve, de vaste locatie van de club, aan te kopen.

Nadien werd door veertig andere vrijwilligers 50.000 euro bij elkaar gebracht om zo via Socrowd een lening van 150.000 euro af te sluiten om de nodige structurele verbouwingen aan het gebouw te financieren.

Engagement voor cultuur

Gedragen door een brede groep muziekliefhebbers, valt het indrukwekkende parcours dat de club een nieuwe toekomst gaat geven, zo bijna in zijn definitieve plooi. Na deze campagne zal de vernieuwde werking bijna 450.000 euro bij elkaar gebracht hebben om de Hnita-Hoeve aan te kopen en te renoveren en dit zonder overheidssteun. Een cijfer waaruit blijkt dat een breed publiek bereid is zich te engageren voor kunst en cultuur en het voortbestaan van kleinere podia. Een cijfer dat aantoont dat, zelfs in deze moeilijke tijden, cultureel ondernemerschap loont.

De vernieuwde Hnita Jazz Club zal in 2022 haar deuren openen, als een moderne en breed toegankelijke concertlocatie, met respect voor haar unieke roots.

Meer info op www.hnitajazzclub.be

Meer informatie over de steuncampagne https://www.hnitajazzclub.be/steun-hnita/

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over