De Nederlands-Koerdische artieste Naaz heeft een nieuwe videoclip uitgebracht voor haar meest recente single Azadî. In de videoclip is te zien hoe ze de zin "Jin, Jiyan, Azadî", wat Koerdisch is voor "Vrouw, Leven, Vrijheid", permanent in de nek laat tatoeëren.

Aan haar zijde zie je de Nederlands-Turkse actrice Sinem Kavus schitteren, wat - gezien de historische context - een heel statement is op zich. Volgens de artieste er is geen leven zonder vrouwen en er is geen vrijheid totdat iedereen echt vrij is. Het is geen daad van rebellie maar voornamelijk een daad om de cultuur te behouden en toont nogmaals hoe Naaz een boegbeeld wil zijn voor de MENA-gemeenschap.

De videoclip werd geregisseerd door Lyon Pol en Naaz Mohammad zelf.

Naaz groeide op in een religieuze familie en reeds op jonge leeftijd werd haar geleerd hoe ze zich volgens de gemeenschap moest gedragen als een voorbeeldige vrouw. De criteria waren streng en bepaalden sterk haar zelfbeeld, waardoor ze de patriarchaat en het hiërarchisch denken steeds meer in twijfel trok.

De videoclip vertelt het verhaal van het niet voor de hand liggende pad dat sommigen bewust kiezen in hun leven en het het oordeel van anderen dat daarbij gepaard gaat. Je kan nog steeds trots zijn wie je bent of waar je vandaan komt, ook al ga je tegen sommige tradities in.

Naaz - "Je toekomst hoeft niet af te hangen van waar je bent opgegroeid en de eigen keuze die je maakt hoeft niet in diskrediet te worden gebracht door anderen."

LIVE
27/01 - Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over