Voor het seizoen 2023-24 zijn de ambities van Casco Phil zo torenhoog als de Sint-Romboutskathedraal in thuishaven Mechelen. Volgend cultuurjaar worden spitsvondige programma’s als Late Night Avant-Garde en onverwachte concertbelevingen als Inkeer afgewisseld met kleurrijk ijzeren repertoire van Beethoven en Mozart, zoals steeds in samenwerking met topmusici uit binnen- en buitenland.

Voor het eerst in zijn geschiedenis geniet het ensemble structurele subsidies van de Vlaamse overheid. "Dit is niet alleen een blijk van vertrouwen," zeggen artistiek directeur Benjamin Haemhouts en manager Pieter Lembrechts, "daarmee kunnen we onze ambities en plannen verder ontwikkelen. Het geeft ons de mogelijkheid nadrukkelijk in te zetten op internationalisering en te zorgen voor een verdere professionalisering van onze organisatie. Dit seizoensoverzicht draagt daarvan al duidelijk de signatuur."

Die middelen worden namelijk meteen ingezet om het unieke artistieke profiel van Casco Phil verder aan te scherpen met een aantal nieuw bedachte concertformats. Late Night Avant-Garde - dat tijdens de coronapandemie al een eerste, succesvolle online-editie kende - wil op een behapbare, toegankelijke manier én in een informele setting de drempels voor hedendaags repertoire verlagen. Casco Phil speelt er werk van vijf Vlaamse componisten, die allemaal aanwezig zijn om met het publiek in dialoog te gaan over hun muziek.

Daarnaast wordt ook de reeks Inkeer boven de doopvont gehouden. Een welkome verademing in ons gejaagde leven. Casco Phil gaat er op zoek naar de klank van verstilling, en komt terecht in de schemerzone tussen meditatie en minimalisme. Ingeleid door een yoga- of mindfulness-sessie, zijn deze concerten een antidotum tegen onze prestatiemaatschappij. Telkens staat één musicus centraal die zelf mediteert. Hij of zij stelt niet alleen het programma op, maar staat ook mee op het podium. Voor deze eerste editie nodigen we trompettist Jeroen Berwaerts uit. Naast een glanscarrière als solist was hij jarenlang aan de slag bij het orkest van de Norddeutsche Rundfunk. Als yogi is hij de ideale gast om deze reeks af te trappen.

​Dat Casco Phil inzet op vernieuwing, wil niet zeggen dat het de traditie verloochent. Een van de grootste klapstukken dit seizoen is ongetwijfeld het project Beethoven Compleet. Samen met Liebrecht Vanbeckevoort, die al van in de beginjaren van Casco Phil een trouwe partner in crime is, voert het ensemble de vijf pianoconcerti van Ludwig van Beethoven uit in één magistrale driedaagse in oktober - en ook op andere momenten dit seizoen keert Ludwig van Beethoven regelmatig terug op de lessenaar. Met het Requiemvan Mozart en een nieuwjaarsconcert vol operaklassiekers valt er bovendien nog heel wat meer repertoire te ontdekken. Deze drie programma’s weerklinken allemaal in heimat Mechelen, waardoor Casco Phil zich opnieuw verankert in het rijke culturele leven van de Maneblussersstad.

Toch blijven de ambities van Casco Phil niet beperkt tot stads- of landsgrenzen. Het ensemble trekt namelijk voor het eerst op tournee door de Baltische staten. In juli dragen de musici een week lang Belgische (en Franse) muziek uit in Estland, Letland en Litouwen. Maar ook eerder in het seizoen 2024 trekt Casco Phil al door Europa, aan de zijde van saxofonist Chris Potter.

Daarnaast blijft Casco Phil een graag geziene partner voor spraakmakende producties en festivals. Zo werkt het ensemble mee aan de festiviteiten rond het Ensorjaar in Oostende, en transformeren ze zich tot het prestigieuze Kursaalorkest van weleer. Met een grandioos symfonisch programma halen we onze banden aan met Antwerp Spring Festival en samen met Kurt van Eeghem duikt Casco Phil in de muziek van Konstantinas Čiurlionis. Verder begeleiden de musici maar wat graag zowel de studenten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, als de deelnemers aan de Internationale Wedstrijd Adolphe Sax. Voluit inzetten op jong talent doen we ook met de projecten ‘Golden Hour’ en ‘StageForum’ door samen te werken met de Vlaamse conservatoria.

Tot slot blijft ook dit seizoen participatie door jongeren een uiterst belangrijke pijler. De succesvolle CroKant-muziekvakanties vinden opnieuw plaats in Mechelen, Gent en Alden-Biesen; met het Acoustic Power-project brengen Casco Phil en Concertgebouw Brugge klassieke muziek in het klaslokaal.

Vol ambitie, met respect voor de traditie, maar tegelijk met de blik onversaagd voorwaarts staat Casco Phil te trappelen om dit nieuwe seizoen aan te vatten.
Onverwacht. Avontuurlijk. Kleurrijk.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over