Festival Dranouter als showcasefestival voor lokaal talent

Op de affiche van Festival Dranouter vind je sinds jaar en dag een mix van (inter)nationale headliners en onbekende parels. Voor de editie van 4+5+6 augustus zijn o.a. Bazart, Merol en Warhaus al bevestigd – nu komen daar niemand minder dan Selah Sue, Daan en Lucky Chops bij. En ook dit jaar presenteert Dranouter weer de beste Vlaamse Folk en nieuwe opkomende bands: Naragonia Quartet, Snaarmaarwaar, Vincent Coomans, Broes, Laïs, Loogaroo Quartet, Omar Dahl en Ão.

Met Daan en Selah Sue voegt Festival Dranouter twee Belgische toppers toe aan z’n line-up. Jongste singles 'Free Fall', 'Hurray' en 'Pills' kondigen haar nieuwe album 'Persona' (2022) aan, een uitdagend meesterwerk waarop Selah Sue elk nummer schrijft vanuit het standpunt van één van haar verschillende persoonlijkheden. Naast frisse pompende upbeat songs van nieuwe plaat ‘The Ride’ kan Daan een volledig optreden vullen met hun klassiekers: Swedish Designer Drugs, Victory, Housewife, Exes, Icon, The Player... Ook de internetsensatie Lucky Chops zal hun funky eigen nummers en brass band covers loslaten op de festivalweide.

Showcasefestival voor zaal- en festivalprogrammatoren

Nieuw dit jaar is dat Festival Dranouter zichzelf ook ontwikkelt tot showcasefestival. De organisatie nodigt een ruime selectie van zowel Vlaamse als UK zaal- en festivalprogrammatoren uit, om een aantal folkbands en nieuw talent in het programma te ontdekken. Met in het bijzonder Vlaamse rootsbands en jong talent die vandaag aan de line-up worden toegevoegd: Naragonia Quartet, Snaarmaarwaar, Vincent Coomans, Broes, Laïs, Loogaroo Quartet, Omar Dahl en Ão. Hieronder alle info over de bands.

Bands als Naragonia Quartet en Laïs zijn al gevestigde waardes, voor Vincent Coomans en Omar Dahl moet het nog allemaal beginnen. Wie weet is hun set op Festival Dranouter de start van een mooi verhaal. Want dat talent groeit op Dranouter, is al eerder bewezen. Zo stonden namen als Angèle, Tamino en Oscar & The Wolf op één van de podia, lang voor hun grote doorbraak. Met het showcase element wil Festival Dranouter aankomende Vlaamse en UK bands promoten bij binnen- en buitenlandse programmatoren.

Festival Dranouter als springplank

Eerder maakte Festival Dranouter al bekend dat er een Focus UK komt op het festival met de allerbeste Britse folkbands van het moment. Maar Festival Dranouter gaat nog verder. Er komt een samenwerking aan met het prestigieuze showcase festival Efex (English Folk Expo). Dit najaar presenteert Festival Dranouter er drie Vlaamse opkomende folkbands. Het festival helpt die drie lokale bands met het uitbouwen van hun internationale carrières. Festival Dranouter investeert in hun showcase-moment met reisverblijf en coaching. Zo zet Festival Dranouter zich in om de bekendheid van folk én de topbands uit Vlaanderen en de UK te vergroten, in binnen- en buitenland.

Met de nieuwe namen die vandaag worden aangekondigd krijgt de line-up verder vorm, met het beste uit folkland en toppers uit binnen- en buitenland. Op de line-up staan nu al o.a. Bazart, Warhaus, Daan, Selah Sue, Merol, Laïs, Lucky Chops, Jungle By Night. Binnenkort volgt nog meer lekkers voor je oren!

Selah Sue is helemaal terug! Van nooit weggeweest, want deze eigenzinnige zangeres bepaalt zélf haar pad. Sinds haar eerste successen met 'Raggamuffin' en 'Crazy Vibes' ging het razend hard voor Selah Sue. Op haar nieuwe album 'Persona' (2022) – een uitdagend meesterwerk – schrijft Selah Sue elk nummer vanuit het standpunt van één van haar verschillende persoonlijkheden. De songs zijn eerlijker dan ooit en swingender als nooit te voren. Schoon volk uit de entourages van Anderson Paak en Pharrell Williams staan klaar om die nummers live te brengen op Festival Dranouter 2023.

Daan keert terug naar zijn typische elektrorock voor een indrukwekkend live spektakel, samen met zijn volledige band vol klassemuzikanten. Zijn nieuwe album 'The Ride' is op maat gemaakt voor een dansende festivalzomer. Naast de frisse pompende upbeat songs van de nieuwe plaat kan Daan een volledig optreden vullen met hun klassiekers: Swedish Designer Drugs, Victory, Housewife, Exes, Icon, The Player... Join the party!

Van straatmuzikanten tot internetsensaties, da's de carrière van 'Lucky Chops' in een notendop. De vijfkoppige brass band veroverde de wereld met hun covers, via de New Yorkse metro met een omwegje langs YouTube. Hun high energy funk werkt dan ook bijzonder aanstekelijk. Nu ligt de wereld aan hun voeten en spelen ze shows overal ter wereld. Met opzwepende trombones, saxofoons, tuba's en klarinetten mixen ze covers en eigen nummers tot een ongewoon, vet feestje. Hier moét je bij zijn!

Naragonia Quartet is véél meer dan een uitbreiding van het duo Pascale Rubens-Toon Van Mierlo. Om te beginnen voegen Maarten extra snaren toe. Daarnaast zoeken ze met hun kleurrijke, verfijnde folk naar schoonheid en swing. Verschillende van hun nummers groeiden uit tot 'standards' in de folkscene. Eén van Vlaanderens "best kept secrets".

Éen gitaar, één mandola en één mandoline - meer hebben de mannen van Snaarmaarwaar niet nodig. Op een mysterieuze manier gaan hun snarensounds over in elkaar, tot je niet meer weet wie nu precies welke riff speelt. Dit trio heeft al jaar en dag een patent op soberheid en een uitgepuurde snarensound van hun instrumenten. Neem plaats in hun heerlijk, akoestisch badje warmte.

Voor fans van Sufjan Stevens of James Blake, is dit een aanrader. Het iconische radioprogramma 'Duyster' pikte Vincent Coomans al eerder op, nu is het jouw beurt. Bereid je voor op nummers als scherpe fileermessen, waarmee Vincent zijn eigen ziel probeert los te peuteren. Geen toeters of bellen, maar eerlijke pure songs die zich langzaam ontvouwen. Dit jaar beweegt er veel voor Vincent Coomans. Hij bracht zijn album ‘The Great Rebuild’ (Illuminine Records) uit, is de nieuwe artist in residence bij Muziekcentrum Dranouter én hij staat op Festival Dranouter.

Enkele nieuwe bandleden bij Broes zorgen voor extra muzikaal vuurwerk anno 2023. Veelzijdige virtuozen brengen je amusante arrangementen, nieuwe folkklanken en exotische invloeden. Hun authentieke vibe leverde de band begin 2023 de Flanders Folk Award op voor 'Best Live band’. Maak je klaar voor een duizelingwekkende muzikale trip & laat je verwarmen door die typische, warme Broes sound!

Het begon voor Laïs allemaal op Festival Dranouter. Wat zijn we dus blij dat de band (eindelijk) terug is! De tournee bij hun nieuwe plaat luidt een nieuw hoofdstuk in voor Jorunn en Nathalie, die als duo verdergaan. Gedragen door hun krachtige stemmen, vervoeren de dames je naar een wereld vol Vlaamse magie, uitheemse ritmes en oriëntaalse klanken.Laïs op Festival Dranouter 2023? Sluit je ogen, geniet en dans!

In de zomer van 2022 bracht de balfolkband Loogaroo Quartet hun eerste album "Nautilus" uit bij Trad Records, gevolgd door een nominatie voor 'Beste album' bij de Flanders Folk Awards 2023. De wilde, krachtige melodieën van Pablo's accordeon en de verrassende, groovy akkoordkeuzes van Florians gitaar zorgen voor een nieuwe sound in de Belgische folk. Stilstaan tijdens een concert van Loogaroo Quartet? Onmogelijk!

Omar Dahl valt niet in een hokje te plaatsen. De aanstekelijke combinatie van synths met blazers en strijkers opent een nieuwe wereld binnen de elektronische muziek. Door de dansbare beats en zwoele melodieën reis je in een kwestie van seconden van de Balkan naar de Arabische wereld. Zalig zwoel en extreem dansbaar. Laat je bezweren door Omar Dahl!

Voor wie zich afvraagt wat Ão precies betekent: afhankelijk van hoe je het uitspreekt, kan het verschillende betekenissen hebben. Iets moois, iets treurigs of iets pijnlijks. En dat is exact het soort muziek dat dit jonge, veelbelovende viertal brengt. Zuiders getokkel, ambient klanken en eclectische percussie mengen tot een zachte mengelmoes van subtiele, elektronische indie. Kers op de taart is de fenomenale stem van frontvrouw Brenda Corijn, die uit haar Mozambikaans-Portugese roots put voor bezwerende lyrics. Schrijf het in je boekje: Ão wordt een ding.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: