Deze zomer nodigt Prikkeldraad iedereen uit om lijf en leden los te gooien op het ritme van de Congolese rumba. ‘Ikuti Ya Congo’, de derde single van de Nederlandstalige, Brusselse band durft dieper graven dan de zoveelste zomerhit. Het is de combinatie van een aanstekelijk zomers geluid en een tekst mét inhoud.

Raf Criel, zanger: “Voor dit nummer zochten we naar een zonnige sfeer, een vrolijk ritme en instrumenten die misschien niet meteen in het DNA van Prikkeldraad zitten.” Prikkeldraad hanteert deze keer naast de gebruikelijke gitaren, allerhande percussie waardoor Ikuti Ya Congo perfect past bij de hittegolf die België momenteel trotseert.

Een nummer dat alles uit de kast haalt om de heupen te laten wiegen, daar hoort vanzelfsprekend een passende tekst bij? Hendrik Bleyen, gitarist: “Wat de cadans en de frasering van de woorden betreft, denk ik dat we een heel zomerse tekst hebben geschreven, en ook inhoudelijk speelt het verhaal zich af in het midden van het Afrikaanse continent.”

Het verhaal in kwestie is geïnspireerd op het boek "Congo" van David van Reybrouck. Raf: “Zoals vele Vlamingen hebben ook wij dat fascinerende werk in onze boekenkast staan… én gelezen!” Hendrik: “Regelmatig stootte ik tijdens mijn lectuur op zinnen in Afrikaanse talen, soms zelfs met Italiaans doorspekt. De opeenvolging van klinkers en medeklinkers die ik in die regels aantrof, klonk als muziek in mijn oren. Dat hoor je meteen in de titel van het nummer, ‘Ikuti Ya Congo’, ofwel ‘Dit is de Congo’, de levensbelangrijke rivier, niet het land.”

Een Nederlandstalig nummer dat zich afspeelt in Congo en waarin Frans en Swahili voorkomen, daar hoort ongetwijfeld een passende videoclip bij? Raf: “We hebben er iets fris en vrolijk van gemaakt. Wij wilden, net als voor de sound van het nummer, ook voor de videoclip uit onze comfortzone stappen.” Hendrik: “Je ziet Prikkeldraad een videoclip maken in een Green Screen Studio, en al vrij snel zal je merken dat ze daar écht helemaal geen ervaring mee hebben. We hebben ons vooral goed geamuseerd.”

'Ikuti Ya Congo', de nieuwe single van Prikkeldraad, kan u vanaf 16 juni beluisteren op alle grote streamingplatformen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over