Vandaag releaset Kowzi nieuw albumKind Of Done’. Alle nummers op dit album worden gekenmerkt door één rode draad: mensen die vast zitten en niet gelukkig zijn en hier niet uit geraken.

Openingstrack ‘Safe Distance’ gaat over het leven met/in sociale media en hoe mensen hun mening spuien zonder eigenlijk te weten waarover het gaat.

Back To Good Times’ was de eerste single die Olaf Janssens in januari 2023 loste en waarmee hij de nieuwe wind voorstelde waar hij met Kowzi lustig op voort surft. Het nummer gaat over iemand die in het verleden leeft en ervan overtuigd is dat toen alles beter en vrijer was. Of: over iemand die een relatie wil beëindigen.

Cut The Crap’ werd voorgesteld als tweede single in maart 2023. “Muziek maken als therapie is fantastisch, maar als er te veel geklaagd en nodeloos veel nietszeggende woorden worden gebruikt wordt het voor mij als luisteraar wat vermoeiend”, licht Olaf toe. “Inspiratie komt van Nederlandstalige rapmuziek of een Justin Bieber die zingt over hoe moeilijk het is om wereldster te zijn.”

Waves’ gaat over mensen die alleen maar ongeluk kennen en van de ene miserie in de andere vallen. ‘All Right’ gaat over iemand die heel neerslachtig is en niet wil horen dat er goede dingen zijn. In ‘Have Some Fun’ gaat het over een relatie waar de ene een huismus is en de andere een fuifbeest. ‘Let It Run’gaat dan weer over besluiteloosheid en constante twijfel.

Kind Of Done’ - de focus track van het album - gaat over de jaloezie op iemands glamoureuze, succesvolle, fake social media leven. En omgekeerd: hoe vervelend moet het zijn voor die celebrities om met al die negatieve commentaren om te gaan?

Alive’ gaat over leven zonder doel en plezier.

Closer’ is de eindtrack van het album en is een instrumentaal nummer. “Eigenlijk gaat dit nummer over het personage van de openingstrack ‘Safe Distance’”, licht Olaf toe. “Deze komt naar buiten, maakt een mooie tocht, maar op het einde kruipt hij door een nare ervaring opnieuw in zijn hol en gaat hij weer online leven.”

Kowzi is het muzikale geesteskind van Olaf Janssens. Zowel tekst, muziek als productie neemt hij voor zijn rekening. Al sinds het ontstaan van Kowzi in 2009 - met release van albums 'The Act', waarvan je de singles 'Ugly Head' en 'Come Again' wellicht op Radio 1 hoorde passeren - is Kowzi een band rond Brecht Decroos, Bart Van Liefde, Ben Van Camp en natuurlijk Olaf Janssens himself. Met de release van ‘Way To Go’ (2020) evolueert de band stilaan naar “een band rond Olaf Janssens”.

Intussen is Kowzi meer en meer getransformeerd naar het soloproject van Olaf Janssens. Olaf houdt ervan zich terug te trekken in z’n studio. Alleen. Alles zelf in te spelen en op te nemen. En dan weer te verwijderen. Tot de perfecte song zich neerlegt. Hij neemt daar de tijd voor. En dat maakt dat de songs die hij komend jaar met Kowzi op de wereld loslaat gepolijster en verfijnder dan ooit klinken.

Liveshows spelen zeggen hem minder. En dat maakt dat hij het productieproces versimpelde en quasi alles zelf doet. Doordat Olaf zich losrukt van de traditionele bezetting en instrumenten, ontstond er een bevrijdend gevoel. Lees: Olaf is op dit eigenste moment met drie nieuwe Kowzi-albums tegelijk (!) bezig.

TRACKLIST

1. Safe Distance
2. Back To Good Times
3. Cut The Crap
4. Waves
5. All Right
6. Have Some Fun
7. Let It Run
8. Kind Of Done
9. Alive
10. Closer

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over