Gisterenavond viel het doek over de vijfde, heel bijzondere editie van het BRIFF, waarbij de zalen opnieuw hun deuren wagenwijd openzetten voor het publiek. Tijd om even de balans op te maken van het festival.

Tien dagen lang konden het publiek en de professionals volop meeleven met de Zevende Kunst. Het festival schoot uit de startblokken met de Belgische avant-première van de nieuwe film van Michel Hazanavicius Coupez!. Regisseur Michel Hazanavicius was speciaal hiervoor met Charlie Dupont en Yvon Martin aanwezig op de openingsavond. Het BRIFF bracht eveneens hulde aan zijn eregaste, Fanny Ardant, in samenwerking met BOZAR en CINEMATEK. Ook Michel Franco, Melvil Poupaud, Manuela Martelli, Christos Massalas, Elsa Lekakou, Bianca Stigter of Lucas Delangle ...en tal van andere gasten afkomstig uit alle uithoeken van de wereld kwamen in het kader van de Internationale Competitie en de Directors's Week hun film voorstellen, naast een generatie Belgische cineasten die hun film voorstelden in de Nationale Competitie.

Naast de drie competities, plaatste het BRIFF ook de Franse cinema in de kijker, waarbij Michel Leclerc en Félix Moati de film Les Goûts et les Couleurs kwamen voorstellen. Voorts was er de Kroniek van L'Amore, een cyclus gewijd aan de Italiaanse cinema in samenwerking met de Cineteca di Bologna en het programma Our (Green) Planet waarbij we Jaco Van Dormael mochten verwelkomen.

Ook dit jaar was het BRIFF een platform voor professionele ontmoetingen, waarbij zo'n 300 Belgische en internationale producenten, cineasten, scenaristen, sales agents, vertoners, programmatoren elkaar ontmoetten tijdens de Industry Days. 165 afspraken vonden plaats tijdens de Co-Production Market waar 21 langspeelfilmprojecten in ontwikkeling werden voorgesteld. De Music & Cinema Award, sinds twee jaar uitgereikt in het kader van het partnership met het Festival International Music & Cinema à Marseille, werd toegekend aan het project Circular Motion van Thanos Psichogios.

Awardwinnaars BRIFF

Het BRIFF brengt nogmaals hulde aan alle talenten die geselecteerd werden in de drie competitiecategorieën. De vertoonde films werden door het publiek warm onthaald en deden ons elk op hun manier reizen, dromen, nadenken en een glimp opvangen van een andere wereld. Hoe dan ook, het is aan onze jury's om de winnaars aan te duiden...
Onze jury's waren alsvolgt samengesteld:

  • Voor de Internationale Competitie: Catherine Jacob, Samuel Benchetrit, Claire Bodson, Wim Willaert, Johannes Kuhnke
  • Voor de Nationale Competitie: Xavier Leherpeur, Frédérique Moidon, Hugo Revello
  • Voor de Directors’ Week: Michaël Abiteboul, Sophie Breyer Cécile Ducrocq, Emmanuel Marre
  • Voor de Fipresci-jury: Stanislas Ide, Chiara Spagnoli Gabardi, Jan Storø

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over