Jonathan Jacob overleed op 6 januari 2010 in een cel van de lokale politie in Mortsel ten gevolge van politiegeweld. Eerder die dag was geprobeerd hem te laten colloqueren. Maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde de man op te nemen. Hij zou te agressief geweest zijn. Om die reden moest hij ‘platgespoten’ worden. Maar dat liep fataal af. De raadkamer heeft de directeur en een psychiater van de instelling en één politieman naar de correctionele rechter verwezen. Maar zijn zij de juiste mensen? Panorama reconstrueert het verhaal op de grens van psychiatrie en ordehandhaving, het verhaal van een jongeman die zorg nodig had maar slaag kreeg en stierf. Op donderdag 21 februari om 21.35 u.

De feiten
Op 5 januari 2010 ’s avonds vertrekt Jonathan Jacob van thuis. Hij is onder invloed van amfetamines. Zijn ouders hebben getracht hem binnen te houden maar tevergeefs. Na een nachtelijke dwaaltocht wordt hij ‘s anderendaags opgepakt door de lokale politie van Mortsel (zone MINOS).

Jonathan Jacob gedraagt zich erg vreemd. Het parket besluit de man te laten colloqueren. Maar als Jonathan Jacob wordt overgebracht naar een nabij gelegen psychiatrisch ziekenhuis, loopt het verkeerd. Jonathan Jacob reageert bijzonder agressief zodra hij doorheeft dat hij zal opgesloten worden in een isolatiecel. Het incident escaleert en een politieman trekt zelfs zijn vuurwapen. Wegens zijn agressief gedrag neemt het ziekenhuis de jongeman niet op, ondanks het collocatiebevel. En ook bij een tweede poging blijft de instelling weigeren hem op te nemen.

Jonathan Jacob wordt noodgedwongen opgesloten in een politiecel waar een opgeroepen arts hem moet platspuiten. Om de arts toe te laten die kalmeringsspuit te plaatsen, wordt het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) ingezet. Het BBT is een speciale eenheid van de Antwerpse lokale politie. Maar bij hun interventie loopt het verkeerd. Jonathan Jacob overlijdt ten gevolge van de slagen aan een gescheurde lever.

De gevolgen
De ouders van Jonathan Jacob erkennen dat hun zoon verslaafd was aan amfetamines maar kunnen niet aanvaarden dat hun zoon behandeld werd als een gevaarlijk crimineel. Zij vinden dat hun zoon niet de zorg kreeg die hij nodig had. Minstens willen ze dat de betrokkenen, van het psychiatrisch ziekenhuis, de politie én het parket, zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

De directeur en een psychiater van de instelling en één lid van het BBT-team zijn onlangs verwezen naar de correctionele rechtbank. Maar zijn dit de juiste mensen? Hoe reageert justitie op vermeende fouten van politie en justitie?
Panorama reconstrueert het hele verhaal en sprak met diverse betrokkenen en specialisten.
Een reportage van Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans Presentatie : Phara de Aguirre

Panorama – Gestoorde procedure: donderdag 21 februari om 21.35 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: