In 2018 verscheen bij uitgeverij Black Olive Press het tweede deel uit de serie DE PARADISO PUNKJAREN. In dat deel, over 1978, schetst auteur Oscar Smit de opkomst van de eerste Nederlandse punkbands als Panic, Speedtwins, Ivy Green of Subway. Ook is er aandacht voor reggae, fanzines en post-punk. Aan de hand van vele interviews met tijdgenoten en archiefmateriaal wordt een beeld geschetst van de muziekscene in en om Paradiso in 1978. In september van dat jaar begint ook de beroemde serie D-Day. Wekelijks staan dan op donderdag in de Bovenzaal van Paradiso twee of drie opkomende Nederlandse bandjes. In die tijd waren dat meestal door punk beïnvloede acts zoals Helmettes, Mollesters of Captain Coke.

In de vernieuwde uitgave die op 21 juli 2022 verschijnt, is de vormgeving flink onder handen genomen. De Paradisoposters zijn nu in kleur geplaatst, wat door de oorspronkelijke drukwijze niet mogelijk was. Het boek is verder uitgebreid met extra illustraties zoals de indrukwekkende foto’s van Martijn de Jonge, die de sfeer van de late jaren zeventig haarscherp heeft vastgelegd. Hoewel de inhoud niet veel is veranderd, is de index bijgewerkt zodat deze uitgave als voorloper beschouwd kan worden van de in 2021 verschenen De Paradiso Punkjaren Deel 4. Beide delen samen geven een goed overzicht van de vaderlandse punkscene in de periode 1978-1981.

Donderdag 21 juli: D-DAY REVISITED in Kleine Zaal Paradiso

Voor de presentatie van de hernieuwde uitgave van Deel 2 wordt de oude D-Day formule weer even tevoorschijn gehaald. Dat wil zeggen opkomende jonge acts die opereren in de DIY/punk modus. Speciale gast is Abel van Gijlswijk (Hang Youth). Hiernaast The Fuss, een nieuw band met ervaren (punk)muzikanten als vertegnwoordiger van de oude 1978 punk garde op het podium staan. Programma: Lena Hessels, The Covids (DJ’s), Forbidden Wizards , The Fuss. Presentatie: Ivo Trash

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: