Op de live EP ‘Pico Sessions’ beweegt Otto Kintet zich als één levend organisme door hun composities. De band gaat voluit voor moderne, akoestische jazz met knipogen naar blues, klassieke en Caraïbische muziek. De live opname in CC Strombeek kadert in de Pico Sessions tour van de lente van 2022. Het zet de evolutie van het jazzkwintet in de kijker met nieuwe versies van nummers van het gelijknamige album ‘Pico’ (2021) en de eerste LP ‘Gloed’ (2018). ‘Pico Sessions’ hint naar de sfeer van het nieuwe album dat eind 2023 verschijnt.

Verbondenheid staat centraal in de muziek van de Brusselse Jazzband Otto Kintet. Het vijftal wil mensen beroeren, live én op plaat met een boodschap van samenhorigheid. De groove based muziek van het gezelschap heeft een geheel eigen signatuur met veel aandacht voor gelaagdheid, ongewone maatsoorten en intrigerende akkoordenprogressies. De drijvende kracht achter dit project, Otto Kint, componeert altijd vanuit de buik; en laat zich omringen door vier uitstekende muzikanten, elk met een eigen stem. Zoals het Wayne Shorter Quartet schrijven de vijf samen een verhaal waarbij het geheel groter is dan de som van de delen. De uiteenlopende persoonlijkheden van de groepsleden klinken door in de muziek en esthetiek primeert. Uitgewerkte composities à la Maria Schneiderof Charles Mingus leggen de basis. Toch zijn de meer popgerichte muziek van The Cinematic Orchestra en strak samenspel van Aldous Harding nooit veraf. Otto Kintet wil samen mooie muziek maken, vergelijkbaar met ‘Song-Song’ van Brad Mehldau trio, maar dan met een dikke hoek af.

In 2021 verscheen ‘Pico’, het tweede album van Otto Kintet, waarop de groep meer uitgesproken akoestisch voor de dag kwam dan op voorganger ‘Gloed’ (2018). De band zocht de meer traditionele kwintetsound op, maakte het zich eigen en vertaalt dat typische, volle Kintet-geluid nu ook naar het podium en naar een live EP.

Persquotes 'Pico':

  • "De vijf muzikanten nemen geduldig hun tijd om een idee laag per laag op te bouwen." - Jazz & Mo'
  • "Met ‘Pico’ schuimen bassist Otto Kint en zijn kwintet opnieuw de binnenzee af omringd door jazzland en naburige kleurrijke regio’s." - Jazzhalo
  • "Otto Kintet, het Brusselse ensemble rond bassist Otto Kint, zet je op het verkeerde been, en dat is waarschijnlijk de bedoeling." - Jazzism
  • "Uitstekende, toegankelijke en prachtige derde plaat." - Rootstime
  • Livestream Otto Kintet (2021)
Live:
  • 10 december CC Coloma, Sint-Pieters-Leeuw

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over