Els Verhaeren

Het was een drukke muziekavond in Antwerpen. Merksem werd er overspoeld door fans van Elton John, die afzakten naar de Lotto Arena. Wij zakten voor FrontView Magazine af naar het Sportpaleis voor Placebo.

Brain Molko en Stefan Olsdal vieren in 2016 de 20-jarige verjaardag van hun debuutalbum 'Placebo'. Aangezien Placebo zeer geliefd is in België (ze stonden vorig jaar nog op Rock Zottegem en in 2014 op Rock Werchter én Les Ardentes) kon ook een Belgische passage tijdens dit jubileum niet ontbreken.

De band is er aan begonnen in 1994, maar braken pas echt door in 1996 toen ze werden opgemerkt door David Bowie en zo in zijn voorprogramma mochten spelen. Ondertussen zijn we allemaal 20 jaar ouder geworden en heeft Placebo aardig wat hits op het palmares. En ze beloofden ze allemaal te spelen, zodat de avond een muzikale trip zou worden door 20 jaar Placebo.

Na een ode aan Leonard Cohen, kregen we een video-intro van 'Every You Every Me' waarna het live feestje van start ging. Bij opener 'Pure Morning' voelden we de bassen al door ons lijf gieren. Stefan Olsdal had zich in een vlinder kostuum gehesen en een kuif aangemeten waar cowboy Henk jaloers op zou zijn. Zanger Brian Molko zag er minder excentriek uit dan we van hem gewoon zijn, wel met make-up, maar zijn haar was heel kort. Zijn stem is echter nog altijd heel typisch en herkenbaar.

Het podium was voorzien van een grote videowall, waar we mooie beelden zagen van wat er op het podium gebeurde en ook de fans achteraan een goed beeld konden krijgen van Molko en co. Brian Molko gaf even commentaar op de mensen die het concert volgden door een klein schermpje. Ze mochten filmen, maar heel terecht zei hij dat ze een deel van het gebeuren zouden missen en dat de filmpjes uiteindelijk toch niet de kwaliteit hadden van het echte gebeuren. Je zag daarna heel wat mensen hun smartphone terug wegsteken.

Placebo - 20

Stefan speelde niet enkel op gitaar maar ook op de piano tijdens o.m. 'Too Many Friends'. Hoewel het publiek tussen de nummers heel enthousiast reageerde, waren ze tijdens de nummers heel rustig. Al zagen we, op het middenplein, wel wat vuisten de lucht in gaan tijdens 'Protect Me From What I Want'.

'Without You I'm Nothing' zullen we nooit meer live kunnen horen samen met David Bowie, maar de twee stemmen van Molko en Olsdal deden dat ook heel goed samen. We kregen nog wel beelden te zien van Bowie. Een heel lang en luid applaus met een staande ovatie op de tribune volgde. "Thank you Antwerp! Thank You David, We Miss You!" was de reactie van, de in Brussel geboren, Brian Molko.

‘Lady of the Flowers’ was het einde van het melancholische gedeelte, aldus Molko en dus werd ‘For What It’s Worth’ het begin van het echte verjaardagsfeestje. Fans op de tribune stonden recht om te dansen en het tempo kwam er in. Het feestje ging echt “total loss” op 'Song To Say Goodbye' en 'The Bitter End'.

Placebo - 18

De Placebo fans hebben echt waar voor hun geld gekregen. Heel de avond werd een aaneenrijgen van nummers doorheen die 20 jaar, van ‘36 Degrees' uit 1996, ‘Special Needs' uit 2003 tot de nieuwe single ‘Jesus’ Son’ (2016). Placebo bracht in oktober “A Place For Us To Dream (- 20 Years Of Placebo)” uit en bevat alle nummers die ze zaterdag speelden. Dus voor wie nog niet genoeg heeft, weet wat hij of zij moet doen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: