Programma Jazz Middelheim volledig met onder meer Herbie Hancock & Wayne Shorter in duo, Ahmad Jamal, jubileumconcert Jef Neve ‘10 jaar trio’, Enrico Rava & Stefano Bollani, Dave Douglas Quintet en The Music of Toots Thielemans. Jazz Middelheim, van 14 tot en met 17 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, maakt vandaag het volledige programma bekend.

Het festival bevestigt alvast zijn internationale reputatie als vernieuwend jazzfestival met onder anderen Herbie Hancock en Wayne Shorter in duo, Ahmad Jamal, Enrico Rava & Stefano Bollani, Dave Douglas Quintet en, zoals eerder al werd aangekondigd, bassist Avishai Cohen met zijn Trio with Strings en Stacey Kent. Jef Neve ’10 jaar trio’ wordt het feestelijke jubileumconcert van Jef Neve Trio. Ook het pensioen van festivalpeter Toots Thielemans wordt gevierd: onder de noemer, “The Music of Toots Thielemans” zullen grote namen en muzikale vrienden van Toots hun favoriete nummers uit zijn oeuvre brengen. De basis wordt gelegd door zijn vaste ensemble, het trio Karel Boehlee, Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout. Ook enkele bijzondere gasten zullen van de partij zijn. Op dit ogenblik zegden reeds toe: Kenny Werner, Bert van den Brink, Bert Joris en Philip Catherine. Meer namen volgen nog.

Ook jonge, creatieve projecten krijgen traditioneel een plek op Jazz Middelheim. Zo staan ook MikMâäk, Phronesis, Bruno Vansina Orchestra, Carate Urio Orchestra en het coachingproject van Artesis Plantijn Hogeschool op de affiche.

Artist in residence Vijay Iyer zal op drie dagen aantreden. Zijn eerste concert brengt hij met het Vijay Iyer Sextet feat. Steve Lehman, Mark Shim, Harish Raghavan, Tyshawn Sorey & Graham Haynes, vrijdag brengt hij het sociaal bewogen project Vijay Iyer & Mike Ladd 'Holding It Down: The Veterans' Dreams Project' en hij sluit af met een strijkersensemble als Vijay Iyer 'Mutations I-X' feat HERMESensemble en solo.

Club Stage

Een gloednieuw tweede podium dat de naam Club Stage meekreeg, brengt elke dag een eigen verhaal op het festival. Doorheen de dag, netjes getimed tussen de concerten op het andere podium, stellen de leden van een groep daar diverse projecten, combinaties en creaties voor. Ze brengen telkens sets van dertig minuten en aan het eind van de avond zorgen deze muzikanten met een bijzondere set van zestig minuten op deze Club Stage voor de echte afsluiter van de festivaldag.

Teun Verbruggen mag dit nieuwe podium op donderdag inwijden met The Bureau of Atomic Tourism (B.O.A.T.). Naast zijn goede vriend Jozef Dumoulin treffen we hier ook Nate Wooley uit de Brooklyn scene aan. Leden van B.O.A.T. zullen in drie korte sets in solo, duo en kwartet aantreden. Tijdens de laatste set krijgt het publiek het voltallige Bureau te zien. Op vrijdag ontvangt het festival aanstormend talent uit Frankrijk. Jazzpianist Thomas Enhco brengt naast een solo set ook een duo piano-marimba met de klassiek geschoolde Bulgaarse Vassilena Serafimova. Samen duiken ze in werk van Mozart, Piazzola en eigen composities van Enhco. Afsluiten doet Enhco met zijn eigen trio. MannGold de Cobre is de som van het kwintet MannGold met een blazersoctet onder leiding van Peter Vermeersch. Muzikaal swingt deze bende vrolijk van Sun Ra en ‘electric’ Miles Davis tot Motörhead met mooie lyrische tussendoortjes. Alles kan, zo lijkt het wel, als het maar klinkt.

Op de slotdag neemt de Baskische saxofonist Gorka Benítez het nieuwe podium in. Benítez is een van de leidende figuren in de Spaanse jazzscene die qua stijl refereert naar Sonny Rollins en Joe Lovano. Hij speelt twee keer in duo met drummer David Xirgu, en twee maal met zijn trio versterkt met bassist Nicolas Thys waarmee hij in het verleden al meermaals samenwerkte.

Jazz Middelheim op Klara

Net als vorige jaren zorgt Klara elke dag voor live verslaggeving op het omroepfestival Jazz Middelheim. Presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt, Rob Leurentop en Karel Van Keymeulen  serveren gesprekken met muzikanten en bezoekers, reportages achter de schermen en vanop het festivalterrein.

Rob Leurentop presenteert bovendien een hele zomer lang het programma Jazz Middelheim met de meest markante live momenten uit de geschiedenis van het festival en een vooruitblik op de editie 2014. Dit alles en nog veel meer jazz is uiteraard ook te volgen via Klara.be.

Hoge verwachtingen

In 2012 bracht Stefano Bollani in duo met de Braziliaanse virtuoos Hamilton de Hollanda een memorabel concert op Jazz Middelheim dat bijna integraal op cd verscheen bij het prestigieuze ECM. Ditmaal komt hij samen met de Italiaanse jazzmeester Enrico Rava wat muzikaal vuurwerk belooft.

Het is tevens uitkijken naar het stomende Dave Douglas Quintet. Trompettist Dave Douglas schaart alweer een groep uitzonderlijke musici rond zich. Jon Irabagon,  Rudy Royston, Linda Oh en Matt Mitchel, allen ook zelf sterke bandleaders, kunnen hun muzikale veelzijdigheid in deze groep met veel geestdrift uitspelen. Onder leiding van Douglas maakt dit kwintet zeer intelligente én feestelijke muziek.

Het programma van vrijdag biedt het beste van wat de mainstream jazz momenteel te bieden heeft. Bovenaan staat Avishai Cohen die met het project van zijn laatste cd Almah langskomt. Daarvoor breidt hij zijn trio uit met vier strijkers en een hobo. De roots blijven behouden:  het enthousiasmerende, lyrische en dynamische van zijn trio blijven overeind als een huis. De klankkleuren van de strijkers maken het geheel echter nog zoveel rijker, mooier en vaak ook pakkender.

Stacey Kent, in België al langer een ster, sloeg met haar laatste cd zelfs haar eigen fans met verstomming. Ze leverde een pareltje van een plaat af, doorspekt met bossa nova. Ideaal materiaal om samen  met haar groep Park Den Brandt helemaal in Zuiderse sferen te brengen.

Met Phronesis staat één van de meest verbeeldingrijke pianotrio’s van deze tijd op het programma. De voorbije jaren evolueerden de muzikanten tot een steeds hechter trio met steeds sterkere concerten. De groep wordt geleid door bassist, Jasper Høibi. Het spiksplinternieuwe live album Life to Everything zal de inspiratie voor dit concert vormen.

In  2010 gaf Ahmad Jamal een beklijvend concert in Park Den Brandt. Het werd dan ook de hoogste tijd voor een bisronde. Jamal draait al decennia mee op topniveau maar verkeert in grootse vorm.

Buiten elke categorie staat het duo Herbie Hancock & Wayne Shorter. Deze heren zijn niet alleen vrienden, ze werken ook al heel wat decennia geregeld samen. Denken we maar aan E.S.P. , het legendarische album van het Miles Davis Quintet uit 1965. Of aan de uitgepuurde samenwerking in 1997 onder de naam 1+1. Sindsdien gingen ze professioneel elk hun eigen weg. Tot nu. Tussen hun eigen projecten door, maken ze deze zomer uitzonderlijk nog eens tijd voor enkele welgekozen duoconcerten, met een passage op Jazz Middelheim. 

Belgen

België kweekte de laatste jaren een bijzonder rijke en gevarieerde jazzscene met schitterende muzikanten en dat weerspiegelt zich in het programma van Jazz Middelheim.

MannGold de Cobre en B.O.A.T. kunnen op de Club Stage hun ei kwijt en ook op het hoofdpodium staan twee unieke Big Band projecten uit eigen land: MikMâäk en Bruno Vansina Orchestra. Het eerste is de bigband-XL versie van Mâäk’s Spirit dat in 1998 onder impuls van festivaldirecteur Bertrand Flamang werd opgericht. In deze formatie brengt de Belgische top uit de vrije muziekscene, versterkt met enkele internationale namen, composities met polyritmische structuren en veel improvisatie.

Bruno Vansina brengt met zijn Orchestra een project waar hij al jaren op broedde. Vorige winter blikten ze met Klara een cd in met muziek die dicht aanleunt bij de traditie van de big band maar wel met een eigentijdse aanpak en originele bezetting.

Een andere landgenoot die volgens de organisatie op deze editie absoluut niet mocht ontbreken is Joachim Badenhorst met zijn Carate Urio Orchestra. Een septet dat zes nationaliteiten en nog veel meer genres verenigt en bovendien de meest verrassende plaat sinds lang afleverde. De muzikanten vertrekken uit jazz en improvisatie maar maken evenzeer uitstappen naar ambient, noise, psychedelica, postrock en vonden zelfs inspiratie bij singer-songwriters.

En dan is er uiteraard Jef Neve wiens trio zijn tienjarig bestaan viert. Deze bezige bij houdt ervan zichzelf uit te dagen, andere genres te exploreren en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Toch blijft deze pianist graag terugkeren naar zijn trio, de bezetting waarmee het tien jaar geleden voor hem begon. Ze vieren hun jubileum met een exclusief en feestelijk concert op Jazz Middelheim. Meteen ook de vijfde keer dat deze publiekslieveling op Jazz Middelheim staat.

Met de studenten van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen wordt ook dit jaar een coachingproject uitgewerkt. Vorig jaar brachten de studenten onder leiding van Andrew Cyrille een bijzonder sterk en volwaardig concert. Ook de toekomst van de binnenlandse scene lijkt dus verzekerd, en daar draagt het festival graag een steentje aan bij. 

Artist in Residence:  Vijay Iyer

Vorig jaar presenteerde Jazz Middelheim voor het eerst een ‘Artist in Residence’ met als doel elk jaar een artiest de kans te geven om tijdens het festival verschillende projecten voor te stellen. Na de jonge belofte Tigran Hamasyan, koos de organisatie dit jaar voor Vijay Iyer, de New Yorks-Indische muzikale duizendpoot. Iyer werkte zich het afgelopen decennium in de internationale schijnwerpers, in het bijzonder met zijn samenwerkingen met saxofonist Rudresh Mahanthappa en maar ook in allerlei (eigen) trio's. Op Jazz Middelheim toont hij drie totaal verschillende gezichten.

Op de openingsdag brengt hij zijn sextet mee dat een staalkaart lijkt van de top van de hedendaagse jazzscene. In die bezetting staat ook Steve Lehman, één van dé opkomende blazers die al jaren in allerlei projecten met Vijay Iyer samenspeelt.

In het tweede project, op 16 augustus, toont Vijay zich van zijn sociaal en maatschappelijk geëngageerde kant. In Holding it Down neemt hij met dichter Mike Ladd de oorlogen na 9/11 onder de loep. Samen met veteranen en op basis van diverse getuigenissen, schetsen ze het beeld van hoe vooral niet-Kaukasische mannen en vrouwen uit noodzaak kiezen voor het leger. Het project zoekt ook naar antwoorden op allerlei vragen waar de veteranen en de maatschappij mee worstelen na de terugkeer van het front. Muzikaal is dit project zeer moeilijk in een vakje te plaatsen. Een nieuw genre?

En ten slotte brengt Vijay Iyer ook het repertoire van zijn laatste plaat Mutations. Daarvoor omringt hij zichzelf op piano met het HERMESensemble. De composities verweven minimalistische hedendaags-klassieke muziek met veel jazz en Indische invloeden tot wondermooie, beklijvende stukken.

Praktisch

Tickets zijn te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac. Om tegemoet te komen aan de vraag van vele bezoekers naar voordeelformules worden naast festivalpassen ook groepstickets en jongerentickets aangeboden. Het festival blijft vasthouden aan hoge kwaliteit in alle facetten van de productie, inclusief de lekkere en verzorgde catering met ruim vegetarisch en een glutenvrij aanbod.

De allerjongste jazzfans kunnen terecht in de gratis kinderanimatie op het festival. Het festival biedt dit jaar ook luxe-dagarrangementen aan in samenwerking met de restaurants Dock’s Café, Umami en Danieli Il Divino. De arrangementen zijn verkrijgbaar bij deze restaurants. 

Wie het Middelheimmuseum tijdens het festival bezoekt, krijgt, op vertoon van zijn of haar festivalticket, een cultureel verrassingspakket. Kom op tijd, de voorraad is beperkt. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Jazz Middelheim 2014
Datum: 
14-17 augustus 2014
Locatie: 
Park Den Brandt, Antwerpen

Reservatie:

Meer over