Dit jaar was de 30ste editie van Pukkelpop, wat zoveel betekend als het festival is even oud als The Offspring en als mezelf. De eerste editie heb ik al zeker niet meegemaakt, maar deze wel. Ongeveer 10 jaar was het ook al weer dat ik er de eerste keer stond. Op zich was het ook een feesteditie voor mij, ook al ging ik alleen zaterdag. Deze verjaardagseditie stond, naar aloude Pukkelpop gewoonte, in het teken van keuzes maken. Niet alleen in de line-up, zo stonden op de MainStage alleen al Netsky, Alt-J, The Offspring en The War On Drugs, maar ook in welke attracties je als eerste wou doen of bekijken. Zo waren er dit jaar 4 thema-zones (Salon Fou, Petit Bazar, Baraque Futur en Food Wood) en een locatie voor The Pukkelpop Album Sessions. Deze zones hadden heel wat “hidden treasures”, zoals een heuse draaimolen (om het festival vanop grote hoogte te beleven), een undiscovered talent podium, een dans je energie vrij podium en tal van andere bezigheden voor moest je even geen weg meer weten te vinden tussen het bos van alle bands.

Een weg die ik voor mezelf ook heb moeten banen, niet alleen door de massa aan bezoekers. In elk geval zat de sfeer (ook bij mezelf) en het weer enorm mee. Met een hele dag ongeveer 30 graden had de organisatie besloten om extra drinkwaterpunten in te zetten en voor elke aankoop van 1 flesje water kreeg je er eentje gratis, daarnaast kon men aan de infostanden een extra laagje sunscreen aanbrengen om toch niet al te rood aangelopen te eindigen (alleen maar pluspunten van de jury). En dan nu over naar de muziek, want daar draait het toch eigenlijk allemaal rond. In mijn zoektocht naar het perfecte dagschema heb ik heel wat compromissen moeten maken, maar ik heb uiteindelijk toch een mooie route gevonden die begon bij The Dear Hunter, verder ging via Alice On The Roof (Belgische revelatie van Pukkelpop) en doorliep naar mijn persoonlijke hoogtepunt van de dag, Brutus met drumster Stefanie Mannaerts als frontvrouw. Hierna was het tijd om een kleine verkenningstocht te doen via de backstage (en VIP-ruimte) langs alle usual suspects, zoals Win For Life en Proximus, om te eindigen bij Petit Bazar waar ik een samenwerking vond tussen Titti & The German Kid en Singer alwaar menig festival ganger zijn creativiteit botvierde op buttons, eigen gemaakt tote bags of shorten. Een super aangename verrassing die ze voor mijn part op elk festival zouden mogen hebben.

Eenmaal mijn eigen buttons op zak hebbende, kon ik weer aan de weg van de keuzes beginnen. Charli XCX leek mij wel een geschikte starter om de namiddag in te gaan, wist ik veel dat ik (met mijn bijna 2m gestalte) veruit de grootste van de zaal ging zijn. Misschien was op de eerste rij gaan staan dan toch niet zo een goed idee geweest, maar ik heb wel een opvallend concert van een opvallende verschijning gezien. Al twijfel ik er wel aan of het hele gebeuren al dan niet play-back was. Niet veel later was voor mij een ramp-uurtje aangebroken, want wat doe je als je 4 bands wil zien die elk op het zelfde ogenblik spelen? Je kiest natuurlijk voor de grootste band en diegene die je zelf nog nooit hebt gezien. Al vind ik het persoonlijk spijtig dat ik Halestorm, Raving George en Raketkanon heb moeten missen. Natuurlijk hoop ik van alle drie die bands zo snel mogelijk wel eens te kunnen zien, maar nu nog niet dus. The Offspring was mijn keuze en dan verwacht je natuurlijk een nostalgisch feestje, wat het ook absoluut geworden is. Wie is er niet zot van “Pretty fly (for a white guy)”? Wat daarna kwam was natuurlijk niet minder. In volgorde van verschijning Tame Impala, Alt-J, James Blake en als klap op de vuurpijl Netsky, het Belgisch dj-talent dat het festival met vuurwerk mocht afsluiten.

Wat mij betreft was Pukkelpop 2015 een voltreffer. Het was meer dan genoeg om een enorme feesteditie te worden. Achteraf heeft iedereen natuurlijk spijt van wat hij gemist heeft (Linkin Park, Bastille, Limp Bizkit, In Flames, Major Lazer,…), maar dat neemt niet weg dat het weerom een mooie herinnering is geworden en ons al doet uitkijken naar volgende en alle komende edities.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: