Dit weekend is Oostende terug zon, zee en toeristen maar de afgelopen twee dagen was Oostende vooral metal, bier en vuur.

Rammstein kwam met zijn uitgestelde stadiumtour naar Park De Nieuwe Koers en het was duidelijk dat de fans hier hard naar hadden uitgekeken. Van festivalheadliner naar stadiumband die waar ze ook komen voor uitverkochtte concerten zorgen. De twee dagen die ze hier neerstreken waren niet anders. Stad Oostende en de organisatie hadden hun handen vol om de komst van Rammstein in goede banen te leiden want er komt toch heel wat bij kijken als je inwonersaantal 2 dagen lang verdubbelt. Gelukkig heeft een kuststad wel wat ervaring met toenemende drukte. Deze drukte konden we aan de lijve ondervinden want we waren van de partij op de tweede dag, de laatste dag van het Europese luik van hun tour.

Na een heenrit met een beetje stress (treinrit viel deels in het water daar er op het traject een koe was aangereden, ja U leest het goed) maar met de hulp van fantastische collega’s kwamen we goedgeluimd aan in Oostende. We voelden ons als supersterren, VIP met gratis drank en versnaperingen (geen snacks uit de frituur maar perfect verzorgde traitteurhapjes.) en natuurlijk een plek in de “golden circle”.

In de golden circle was het heerlijk vertoeven en met een enorme knal werd de aftrap gegeven voor een epische 2,5u aan rook, vuur en metal.

Met Armee Der Tristen begon Rammstein eraan, gitzwarte rook werd over het terrein geblazen, de toon was gezet. Wie een spotify playlist wil samenstellen van Rammstein kan perfect de setlist van deze avonden gebruiken. Weinig hits ontbraken zowel van hun nieuwste album Zeit als van hun debut Sehnsucht, Zick Zack en Sehnsucht passeerden al vroeg op de avond de revue en daartussen zaten dan nog de knallende beats van Links 2-3-4. Van veel vuur was er toen nog geen sprake, het was vooral een klank en lichtshow zo vroeg op de avond. Maar naarmete de hits volgden ging ook de temperatuur op het podium de hoogte in. Zeig Dich, Mein Herz Brennt, Puppe, Heirate Mich de attributen en het vuur waren nooit ver weg. Even op adem komen dan bij Zeit, het emotionele titelnummer van de laatste plaat. Hoewel de show nog verre van voorbij was hoopten de aanwezigen hier dat de tijd even bleef stil staan en we konden blijven genieten van deze fantastische show. Je hoeft geen fan van de muziek te zijn om te genieten van een Rammstein show, wat we hier zien is Show met een hoofdletter “S”. Wat een enorm podium, wat een productue, wat een geluid, alles tot in de puntjes verzorgd Deutsche grundlichkeit ten top. Deutchland knalde door de speakers om dit alles nog meer in de verf te zetten, voorafgegaan door een remix versie hoog op de lift in de toren van het podium.

Metal populair maken bij het grote publiek en het speelbaar maken op de radio ? Het is weinige bands gegeven maar Rammstein slaagde er wel in. Radio is één van de hits die meermaals te horen was sinds zijn release en zo zijn er nog wel. Denk dan maar aan Sonne en Engel. Deze laatste werd hier uitgevoerd op de B-stage in gezelschap van Duo Abeland, de opener van de avond. Over de opener hebben we het hier nog niet gehad want er valt bitter weinig over te vertellen. Twee dames op piano die Rammstein nummers brengen op een Rammstein concert, je moest hier ver van het terrein af om iets anders dan Rammstein te horen vandaag. Mein Teil en Du Hast (wat een schijf blijft dit toch) nestelden zich nog net voor Sonne waarmee het eerste deel werd afgesloten. Na een korte pauze klonk dan zoals enkele zinnen terug vermeld, Engel. De band moest nu eenmaal naar de B-stage reizen. Deze B-stage was tevens ook de locatie van waarop de fotografen hun werk gedurende de laatste drie songs deden. Check dus zeker ook de foto’s van onze fotografe Dorien. De snelste manier van B-stage naar podium? Wel dat is over het publiek in rubberbootjes, ik was verbaasd hoe snel het publiek deze vooruitstuwden. Een snelle fan was ook aan boord geslopen en genoot van de rit. Aangekomen terug op de mainstage werd Ausländer ingezet, een nummer dat perfect pastte na de boottrip. De attributen waren nog lang niet opgebruikt want na Du Riechst Su Gut zagen we het kanon opdoemen waar zanger Till liters maar dan ook liters schuim mee in het publiek spuit. Rammstein blijft graag chockeren maar daar liggen de fans heus niet wakker van, zij blijven luidkeels meezingen met de band en Pussy. De band ging nog even van het podium om zich voor te bereiden op de grand finale. Het nummer van de doorbraak werd ingezet en fans konden opnieuw genieten van de nodige pyrotechnische effecten. Elke keer Rammstein weerklonk, spoten de vlammen vanachter Till’s rug. Het moment waar alle fotografen naar uitkeken en dat ze zeker op beeld wilden vastleggen. Na Ich Will werd er met Adieu afscheid genomen van Oostende met een oprechte buiging en “danke”

Maar Adieu is het niet, wel een goodbye en auf wiedersehen want de band kondigde tot groot jolijt van de aanwezigen een nieuwe tour aan in 2023 met opnieuw een tussenstop (of twee) in ons kleine belgenland.

Belgien liebe Rammstein und Rammstein lieb Belgien, zoveel is wel duidelijk.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over