Graag stellen we hierbij de nieuwe EP voor van de jonge, Antwerpse band Rendier. Als single releasen we hiervan “Kerstdag 1980”, gezongen door Guido Belcanto, en een ode aan de grote Vlaamse zanger Louis Neefs die die dag samen met zijn echtgenote tragisch om het leven kwam. Het lied kon overigens rekenen op de volledige goedkeuring van de familie Neefs.
Rendier zag in 2018 als kerstband het levenslicht. Hun seizoensgebonden, Nederlandstalige muziek bevindt zich op het kruispunt van kleinkunst, pop, indie en folk. Rendier bracht in eigen beheer reeds drie EP’s uit: Overpijnzingen (2018), Kerst Is Voor De Kinderen (2019) en Afstandelijk Heden (2021). Een vierde EP, 'Nachtdier', verschijnt in december 2022 bij Starman Records.
Rendier zijn Nicolas Anné, Lennert De Vroey, Lucas van Dam, Kobe Van Olmen, Guy Hazelof en - sinds 2022 - Corneel van der Vaart. Ze leerden elkaar kennen in Antwerpen, waar ze nog altijd Kerst vieren en repeteren.
Rendier over Louis Neefs
“Als kerstband zijn we uiteraard geïnteresseerd in alles wat zich in de donkere dagen afspeelt. Een van ons herinnerde zich een verhaal dat hij als kind gehoord had over Louis Neefs, die toch op Kerstmis of Kerstavond was gestorven? Toen we de oude nieuwsberichten uitpluisden, en bijvoorbeeld lazen over het kerstnummer dat hij nog opgenomen had (Susa Nina), voelden we algauw dat we er een lied van wilden maken. Over de zanger, en over hoe wreed het lot kan zijn.
Toen Louis Neefs stierf, waren wij nog niet geboren. Maar we kenden hem wel van zijn muziek. Dat gevoel wilden we graag verwerken, op een sobere manier. Een versie van 'Mijn dorp in de Kempen' uit 2000, met onder andere Toots Thielemans op mondharmonica, was de eerste inspiratiebron voor de muziek.”
Rendier over Guido Belcanto
“Kerstnummers schrijven doe je al in de zomer. Afgelopen juli waren we een week op retraite in het Mechels Broek, waar bijna heel 'Nachtdier' is ontstaan.
Overdag hadden we gewerkt aan wat later 'Kerstdag 1980' is geworden, 's avonds zagen we op Parkpop in Mechelen hoe Guido Belcanto een uitgelaten publiek toezong.
We waren al een tijdje aan het nadenken over een interessante samenwerking, en zo vielen de stukjes in elkaar. Wij als jonge band, samen met een icoon van het Nederlandstalige lied - een gevestigde waarde, maar wel een die nog steeds iets heel aparts en verfrissends doet. Dat Guido ook een Kempenzanger is, maakte het plaatje compleet: we hadden de geknipte stem voor een ode aan Louis Neefs gevonden. Gelukkig dacht Guido er zelf ook zo over.”