Lais speelt integraal hun titelloze debuut uit 1998

In ‘07 lanceerde AB een tijdloze reeks:  ◄◄ REWIND. Centraal in deze reeks staan Belgische artiesten die integraal ‘hun klassieker’ performen. Noem het een mijlpaal in hun carrière of meer zelfs: een sleutelplaat uit de Belgische popmuziek. Het gaat vaak om albums die – zij het niet uitsluitend – in het collectieve geheugen gegrift zijn. Noem het ankerpunten in het Belgische muzieklandschap. Zo zullen elk concertseizoen een aantal artiesten hun ‘pièce de résistance’ integraal spelen. Integraal? Jawel, exact in die volgorde zoals de artiest zijn/haar verhaal destijds (of nog steeds) wil(de) vertellen.

Met ◄◄ REWIND draagt AB tevens een steentje bij tot het activeren van het Belgische muzikale erfgoed. Passeerden reeds de revue: ‘Royalty In Exile’ (The Scabs), ‘Gorky’ (Gorki),‘1981-1984’ (The Neon Judgement), ‘The Kids’ (The Kids), ‘Nooit Meer Drinken’ (Raymond Van Het Groenewoud), ‘Op Zoek Naar Romantiek’  (Guido Belcanto), ‘Jonge Helden’ (Arbeid Adelt!), ‘De Mens’ (De Mens), ‘The Ship’ (Luc Van Acker), ‘Un Ball Dans La Tête’ (De Puta Madre)  en ‘Struggle For Pleasure’ (Wim Mertens).

Ook Lais zal – net als voorgaande artiesten – gelauwerd worden middels een officiële steenlegging in de Steenstraat naast AB als eerbetoon voor hun bijdrage aan de Belgische (pop)muziek.

◄◄ REWIND: LAIS plays ‘Lais’ (1998)

Eind vorige eeuw zorgde het titelloze debuut van Lais voor een heuse folkrevival in België. Lais – bestaande uit Jorunn Bauweraerts, Nathalie Delcroix en Annelies Brosens – revitaliseerde (eeuwen)oude folksongs en gaven hen een moderne touch. Naast covers van Sinead O’ Connor (‘In This Heart’) en Jacques Brel (‘Grand Jacques’) waren vooral ‘De Wijn’, ‘Isabelle’ en ‘’t Smidje’ een schot in de roos. Lais – het Keltische woord voor ‘stem’ - werd populair en meer dan 75 000 (!) exemplaren gingen er van hun debuut over de toonbank. Het album kampeerde zowaar een vol jaar in de officiële albumcharts.

Dat onverwachte succes leidde – bij het tweede album ‘Dorothea’ – in ‘00 zelfs tot een podiumplaats op Rock Werchter én Pinkpop waar folk al jaren geen stek meer kreeg. Maar ook Sting, Luka Bloom en I Muvrini zetten hen maar al te graag in hun voorprogramma. Emmylou Harris ging ook overstag en loofde de meisjes omwille van hun ‘angel voices’.

Lais’ verscheen via Wild Boar, het label van Kadril-opperhoofd Erwin Libbrecht die tevens de produktie van de plaat op zich nam. Het album werd volledig ingespeeld door de muzikanten van deze Belgisch/Vlaamse folkgroep. Opmerkelijk: de hitsingle ‘’t Smidje’ verscheen afgelopen jaar plots opnieuw in ‘Honderd Op Een’ ofte: de lijst met de beste Belgische songs gekozen door de luisteraars van Radio 1. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Lais
Datum: 
donderdag, 29 mei 2014
Locatie: 
Ancienne Belgique, Brussel

Reservatie:

Meer over