Eenmaal dat het juni is, mogen we ons gaan opwarmen voor een zomer vol muziekfestivals. Begin vorige maand hadden we al het punkrock festival Groezrock, maar voor een volgend groot festival moeten we nog even wachten tot eind juni voor Graspop Metal Meeting en ook TW Classic. Om er toch al iets sneller aan te beginnen trokken we dit weekend al de grens over naar Duitsland voor Rock Am Ring. Rock Am Ring gaat door op het circuit van de Nürburgring in het Duitse Eifel. Niet al te ver over de Duitse grens, dus goed bereikbaar. Op de affiche staan grote namen zoals Iron Maiden, The Offspring, Queens Of The Stone Age, Kings of Leon, Slayer, Linkin Park, Rob Zombie, Avenged Sevenfold, Metallica en nog zoveel meer. Meer dan de moeite om dit festival eens op te zoeken.

Ze begonnen al op donderdag, nog een beetje rustig. Rustig, in die manier dat ze enkel maar optredens hadden gepland op de Seat Centerstage en nog niet op de twee andere podia waar ze vanaf vrijdag wel ook volle bak zouden gaan. Allesbehalve rustig als je het aantal toeschouwers al bekijkt, bijna 80.000 mensen waren al aanwezig, wat er voor zorgde dat het plein voor het hoofdpodium zeer vol liep. Maar wel goed voorzien van de nodige veiligheidsmaatregelen. Het publiek was opgedeeld in blokken en eens een blok (de voorste) vol was, mocht je er niet meer bij, om het voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken. Op het podium was het ook niet echt rustig. Falling In Reverse mocht het festival in gang zetten, gevolgd door Pennywise. Bij deze laatste was het vooral hun bekendste hit ‘Bro Hymn’ dat het meeste reactie bij het publiek teweegbracht. Maar wie onder ons heeft er dan ook nooit mee gezongen met die “Ohohoh’s”?

The Offspring, headliner op Groezrock, deed er nog een schepje bovenop. In het begin van hun optreden waren we nog even de festivalzone aan’t verkennen voor de volgende dagen, maar net op tijd terug aangekomen aan de Seat Centerstage voor ‘Self Esteem’, wat toch nog altijd heel wat herinneringen aan onze eerste uitgaansjaren boven brengt. Onder het publiek zagen we ondertussen bananen lopen, beren, een superman, een viking…, ja, sommige festivalgangers deden hun best om tussen dat grote aantal mensen extra op te vallen. ‘The Kids Aren’t Alright’ en ‘Pretty Fly (for a White Guy)’ deden het publiek helemaal uit hun dak gaan.

Headliner van donderdag was Iron Maiden, mijn allereerste ‘metalmuziekliefde’ en die is nog steeds niet gedoofd. Hun muziek is nog altijd super. Die mannen weten hoe metal moet klinken en ze staan er na bijna 40 jaar (in 2015 effectief 40) nog altijd en zijn die headline plaats waardig! Dit was echter de derde keer dat ik hun Maiden England show zag (vorig jaar op Sonisphere France en Graspop Metal Meeting) en hoewel er op hun muziek niets op aan te merken is, altijd top, vond ik het nu niet meer zo spannend. De show was nog dezelfde als de 2 vorige keren en er was dus nu niet zo’n nieuwsgierig gevoel naar hoe we mascotte Eddie deze keer zouden te zien krijgen. Maar nummers als ‘The Phantom Of The Opera’ en theatrale ‘Seventh Son of a Seventh Son’ maken dan veel goed. Op zanger Bruce Dickinson’s vraag “Scream for me Deutschland” werd alleszins luid gereageerd. Tijdens de bisnummers werd er nog even gezamenlijk ‘Happy Birthday’ gezongen door iedereen voor de 62ste verjaardag van drummer Nicko McBrain. Iron Maiden liet ons nog genieten van ‘The Evil That Men Do’ en ‘Sanctuary’.

Daarmee zat de eerste avond van Rock Am Ring er nog niet helemaal op, een uur later zou zich nog een speciale gast aanbieden, die later Cro bleek te zijn, een Duitse rapper, om nog later verder te gaan met Rudimental. Met nog drie volle dagen in het verschiet hebben we deze twee even aan ons voorbij laten gaan. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: