“Mama en papa, ik moet jullie iets vertellen. Ik ben homo.” Thuis, op het werk of in je vriendenkring vertellen dat je homo bent, blijft voor heel wat mensen verschrikkelijk moeilijk. Vanaf donderdag 14 maart 2013 helpt Roos Van Acker in Uit De Kast zeven jongemannen en één meisje die al jaren in de kast zitten en er zonder hulp niet uit raken. Roos sprak met hen en probeert te begrijpen waar hun angst vandaan komt. Ze leeft samen met de tieners, twintigers en dertigers toe naar het gesprek met hun vrienden, familieleden of collega’s en geeft hen dat laatste, broodnodige, duwtje in de rug. Als ze er klaar voor zijn. Het resultaat zijn acht unieke verhalen, die vanaf donderdag 14 maart het verschil kunnen maken.

Roos Van Acker: “Homoseksualiteit lijkt aanvaard, maar dat is vaak maar schijn. Steeds vaker hoor je vreselijke verhalen over gaybashing. Er zijn zelfs al doden gevallen. Als de problemen zo ernstig zijn, moet elk programma dat het opneemt voor holebi’s een kans krijgen. Dat dit programma polemiek kan uitlokken, is het grootste bewijs van de relevantie ervan. Ik wil dat mensen kunnen zien hoe moeilijk het anno 2012 nog altijd is om homo of lesbienne te zijn. Die problemen laten zien kan je het best door mee te gaan met holebi’s in hun moeilijkste momenten. En voor velen is het allermoeilijkste moment hun coming out.”

Çavaria, de vroegere Holebifederatie, en Wel Jong Niet Hetero steunen het programma.
“Uit de Kast' helpt acht jonge mensen doorheen een tot op vandaag nog steeds moeilijk proces: zeggen aan vrienden, familie, kennissen dat je homo, bi of lesbisch bent. Eigenlijk is het programma al een succes nog voor de uitzending want acht jongeren kregen dat vaak laatste maar broodnodige duwtje in de rug. Ze zetten een stap die misschien nog jaren had geduurd of nooit zou gezet worden. Alleen al daarom zijn we bij Wel Jong Niet Hetero blij met dit programma. Uiteraard hadden we onze bedenkingen en voorwaarden toen Fremantle hieraan begon. Maar na goed overleg hadden we er het volste vertrouwen in. Mensen die uit de kast komen, moeten dat doen op hun tempo, hun manier. Als een camera en bijhorende ploeg kan helpen, doen! Dat het bovendien heel wat andere jongeren, ouders enzoverder kan inspireren of helpen is heel mooi meegenomen.", aldus Michiel Vanackere (Woordvoerder Wel Jong Niet Hetero).

8 jonge mensen, 8 authentieke verhalen, 8 coming-outs, vanaf donderdag 14 maart 2013 bij VTM.

Aflevering 1
Nicks vrienden kennen hem als een sympathieke 22-jarige bezige bij. De Aarschottenaar is niet alleen bouwvakker, maar werkt ook in de interieurafdeling van een winkel en hij organiseert fuiven. Wat zijn collega’s, vrienden en familie echter niet weten, is dat Nick er een dubbelleven op nahoudt. Sinds een half jaar heeft Nick nieuwe vrienden gemaakt in het homowereldje, met wie hij wekelijks naar homofuiven gaat. Meer nog, Nick organiseert ondertussen zélf homofuiven. Die twee werelden gescheiden houden voor zijn omgeving is niet gemakkelijk. Daarom wil Nick zijn collega’s, vrienden en familie nu vertellen dat hij ook op jongens valt. Omdat hij het alleen niet gezegd krijgt, roept hij de hulp in van Roos Van Acker. Samen trekken ze naar zijn collega’s, vrienden en familie om het te vertellen.

Aflevering 1 om 21.25 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: