De derde reeks van de gelauwerde Deense politieserie The Killing serveert opnieuw misdaad voor fijnproevers. Maar ook meer dan dat, want net als bij de zoektocht naar de moordenaar van Nanna Birk Larsen in de eerste reeks en de militaire intriges in de tweede reeks vertelt The Killing III opnieuw een gelaagd en geladen verhaal vol politieke intriges, onderhuidse spanningen, intieme persoonlijke problemen en grote menselijke drama’s, op een verbluffende manier vertolkt en meesterlijk in beeld gebracht. In deze derde reeks van de onvolprezen Deense serie wordt Sarah Lund geconfronteerd met moord en ontvoering tegen de achtergrond van de economische crisis en de verkiezingsstrijd in Denemarken. Op woensdag om 23.15 u. vanaf 16 oktober.

De economische crisis slaat ook hard toe in Denemarken en bovendien is het land verwikkeld in een bijzonder bitse verkiezingsstrijd. Tien dagen voor de stembusgang maakt Sarah Lund (Sofie Gråbøl) zich op voor de viering van 25 jaar politiewerk en ze kijkt alvast uit naar een nieuwe opdracht bij het korps, die haar leven wat stabieler moet maken en haar zal toelaten de relatie met haar zoon Mark te verbeteren. Dan wordt er echter een gruwelijke vondst gedaan in een dok in Kopenhagen, amper enkele uren voor premier Kristian Kamper (Olaf Johannessen) daar een verkiezingsmeeting zal houden. De schijnbaar op zichzelf staande moord op een zeeman blijkt grote consequenties te hebben, niet het minst voor Lund zelf. Zij moet voor het onderzoek namelijk samenwerken met haar vroegere minnaar Mathias Borch (Nikolaj Lie Kaas), die nu voor de Speciale Brigade werkt. De zaak wordt nog complexer door de ontvoering van Emilie Zeuthen, de dochter van de rijke scheepsmagnaat Robert Zeuthen (Anders W. Berthelsen), een man met grote invloed in politieke middens.

Scandinavian Wave

De eerste twee reeksen van The Killing (Forbrydelsen) werden over heel de wereld bejubeld en uitgezonden in 120 landen. De serie werd vergeleken met andere Scandinavische topseries (zoals Wallander en Beck) en met Amerikaanse reeksen als 24, Murder One en The Wire. Mooi gezelschap, maar The Killing heeft die complimentjes niet

nodig. De serie is op zichzelf meer dan sterk genoeg. Vooral actrice Sofie Gråbøl geeft met haar personage Sarah Lund een nieuwe dimensie aan de figuur van de vrouwelijke politie-onderzoekster: met haar gebreide trui en haar low-profile-karakter is ze de tegenpool van de klassieke vrouwelijke detectives: ofwel halve mannen in een pak, ofwel uitgesproken mannenverslindsters ofwel mannenhaatsters. Sarah Lund behoort tot geen van die categorieën. Ze valt op door haar onopvallendheid. Sarah Lund is een gewone vrouw, met haar persoonlijke problemen, maar tegelijk ook een slimme en alerte speurder.

Meer dan Whodunit

Ook deze derde (tiendelige) reeks toont nauwgezet de impact van de moorden en het onderzoek op het leven van alle mensen die er iets mee te maken hebben. Het is een perfect uitgewerkte en gedoseerde whodunit, maar tegelijk ook veel meer dan dat: een aangrijpend portret van mensen onder grote druk: psychisch, professioneel, politiek, mensen die gefrustreerd zijn door de tegenwerking van hun superieuren, of voortgedreven door hun blinde ambitie en machtswellust. De personages zijn complexe, genuanceerde figuren, die soms wel foute dingen doen, maar nooit zwart-wit worden voorgesteld en bij de kijker toch altijd empathie blijven oproepen. Het spannende en intelligente scenario, de intense en tegelijk subtiele vertolkingen, de regie, het licht en de sfeer: alles klopt aan The Killing. Het is geen serie die het moet hebben van actie en geweld, maar die drijft op een ingehouden en aangehouden spanning, een gevoel van onbehagen en scènes die je naar de keel grijpen. Elke aflevering eindigt met een geweldige cliffhanger die de kijker onweerstaanbaar naar de volgende episode loodst. Het geheel baadt in een donkere en moderne stedelijke sfeer.

Het verhaal: aflevering 1

Met de economische crisis op de achtergrond is Denemarken verwikkeld in een bijzonder bitse verkiezingsstrijd. Tien dagen voor de stembusgang maakt Sarah Lund zich op voor de viering van 25 jaar politiewerk en ze kijkt alvast uit naar haar nieuwe taak bij het korps. Dan wordt er echter een gruwelijke vondst gedaan in een dok in Kopenhagen, amper enkele uren voor premier Kamper daar een verkiezingsmeeting zal houden.

The Killing III: vanaf woensdag 16 oktober om 23.15 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over