Goele Bormans

Zondagmiddag gingen we even terug in de tijd om Slisse en Cesar vanonder het stof te halen. Jeroom Verten en Jos Gevers schreven het theaterstuk vele decennia geleden maar werden pas echt bekend in 1960 toen de film verscheen. Later werd er ook nog een tv-serie van gemaakt waarin Ward De Ravet en Jan Reussens deze rollen vertolkten. Ook Gaston Bergmans en Leo Martin vereeuwigden het stuk in 1976. Nu meer als 40 jaar later waagt theaterproducent Uitgezonderd. zich aan de herwerking van het populaire theaterstuk. Regisseur Stany Crets kreeg de eer hier een versie 2.0 van te maken. Het stuk ging zondag in première in theater Elckerlyc.

Sander Slisse (Sven De Ridder) is een verzekeringsagent die toch wel wat succes heeft geoogd. Zijn vrouw Melanie (Vicky Florus) laat dan ook graag deze status aan iedereen zien. Zeker als hun dochter Tineke (Joyce Beullens) verkering heeft met Joe (Juan Gerlo) een jongen van zekere komaf. Melanie doet er alles aan om en goeie indruk te maken op zijn moeder “Madame Flour” (Greet Rouffaer). Melanie ergert zich al een hele tijd aan Cesar (Warre Borgmans), de ietwat simpelere vriend van Slisse. Zijn status staat volgens haar het geluk van Tineke in de weg en ze besluit dan ook een einde te maken aan de vriendschap tussen Slisse en Cesar. Al moet Slisse die moeilijke boodschap zelf aan Cesar overbrengen. Zal Slisse erin slagen om het Cesar aan zijn verstand te brengen? Of zal Slisse kiezen voor de vriendschap in plaats van voor zijn gezin? Als er een breuk komt, zal deze ooit nog gelijmd kunnen worden?

Naast Sven De Ridder en Warre Borgmans in de hoofdrol zijn er nog andere acteurs die het stuk mee mochten doen herop leven. Vicky Florus mocht in de huid kruipen van de strenge, maar toch gevoelige vrouw van Slisse. Haar man had ze duidelijk onder de knoet maar het theatervak ook. Vicky zette een krachtige en mooie rol als Melanie neer. Haar dochter en zoon werden gespeeld door Joyce Beullens (Tineke) en Pieter Casteleyn (Rik) die samen met Juan Gerlo (Joe) en Leen Dendievel (meid Valerie) terug moesten keren naar een tijd toen ze nog niet bestonden. Ook deze jonge frisse generatie dook met verve onder het stof en speelden fantastische rollen. Vooral Juan en Leen mochten zich volledig laten gaan en mochten hun karakters extra uitvergroten. Het stuk werd in het Antwerps gespeeld maar dat was buiten Leen gerekend. Zij speelde als enige in het West-Vlaams wat wel een leuk contrast gaf. Bij Juan bleven vooral zijn geweldige dansmoves hangen waarbij het publiek zich toch even niet meer kon inhouden en barstte van het lachen.

Dirk Lavrysen speelde de rol van de facteur en deed alsof hij thuis was. De facteur die met zijn handelingen en droge humor bij het publiek toch af en toe een glimlach tevoorschijn toverde. Ook Maarten Bosmans was van de partij. Hij speelde de dokter die Slisse van zijn eenzaamheid moest genezen, een iets excentrieker model dat de aandacht wel even naar zich toe wist te trekken. Wie ook lichtjes excentriek was, was Greet Rouffaer die als Madame Flour extra drama en show op de planken bracht. Ze mocht zich volledig laten gaan en dat leidde tot hilarische situaties. Maar de grootste pluimen gaan toch naar Sven en Warre die op sublieme wijze het duo neerzette. Na al wie hen voorging was dat geen gemakkelijke opdracht, maar toch wisten ze het tot een schitterend einde te brengen. Ze lieten een warme maar eenvoudige vriendschap zien, die hopelijk het einde van het stuk overwint… maar dat mogen we nog niet verklappen.

De cast doet alvast zijn best om je een fantastische avond/middag te bezorgen en dat is bij ons alvast gelukt. Een dikke proficiat aan de cast, regisseur en producent om deze klassieker op een prachtige manier vanonder het stof te halen!

En dat mag je letterlijk nemen. Het podium met al zijn attributen werd letterlijk in de doeken gestoken. Zelfs Warre en Sven zaten netjes onder een wit laken verborgen. Het stuk begon dan ook met letterlijk de doeken overal af te halen en het stuk van onder het stof te halen. Een leuke intro! Maar allereerst werd het publiek ook verblijd met enkele leuke facts en Antwerpse woordenschat om toch te kunnen volgen tijdens de voorstelling. Om zeker te zijn dat het publiek zou kunnen volgen, werd er ook rechtstreeks door de acteurs gecommuniceerd naar het publiek. Een interactieve voorstelling, waar producent Uitgezonderd. wel vaker voor kiest, zorgde ervoor dat iedereen zich thuis voelde in het appartement van Slisse en zijn gezin. Warre en Sven kwamen dan ook tussen de mensen hun verloren pingpong balletje zoeken wat tot grappige momenten leidde. Een voorstelling waarin je je niet zal vervelen, vol nostalgie en humor, een eenvoudig maar mooi verhaal, kortom een middag lekker relaxen in theater. Wees er snel bij want het stuk speelt maar 3 weken (namelijk t.em. 18 maart) in theater Elckerlyc.

Tickets en info kan je vinden op: www.uitgezonderd.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: