Goele Bormans

Pierre Abbeloos (Herbert Flack) is de zaakvoerder van een grote uitgeverij. Zijn zaak heeft hem geen windeieren gelegd. Hij vond er niet enkel zijn fortuin maar ook zijn vrouw Christine (Christel Domen). Zij kwam jaren geleden samen met zijn beste vriend Justin De Wit bij hem om hun boek uit te geven. Hij kreeg er dan wel een vrouw bij, hij verloor zijn beste vriend. Justin (Peter Bulckaen) en Christine waren vroeger meer dan collega’s tot ze hun boeken uitgaven… Justin kon het zijn vriend dan ook nooit vergeven, tot vandaag!

Christine en Pierre hebben ruzie over zijn hobby. Elke week nodigt Pierre een snul mee om het hem te gaan dineren. Hij doet dit samen met een paar andere vrienden. Het is een soort van wedstrijd, de snul die het langst aan de praat blijft over zijn hobby en waar ze het meest de draak mee kunnen steken, wint. Het avondje uit “Smullen met Snullen” genaamd, valt niet echt in goede aarde bij zijn vrouw. Pierre heeft een verschot maar toch zegt hij zijn favoriete avond in de week niet af. Christine kan er niet mee lachen en loopt boos weg. Pierre is er zeker van dat hij deze avond gaat winnen, hij heeft DE snul der snullen gevonden, Frans Verdonck (Carry Goossens). Frans maakt maquettes van bekende bouwwerken zoals de Eiffeltoren, het Atomium, de Kathedraal enzovoort… Dit doet hij niet met standaardmateriaal, hij maakt ze met lucifers.

Nadat de dokter bij hem is geweest en Pierre met zijn verschot vooral moet rusten, besluit hij het diner toch maar uit te stellen. Helaas, hij kan Frans niet meer bereiken… Even later wordt er aan de deur gebeld. Pierre vertelt dat het etentje is uitgesteld maar besluit toch even kennis te maken met hem. Net op dat ogenblik belt zijn vrouw. Omdat hij niet snel genoeg bij de telefoon geraakt springt het antwoordapparaat op. Zijn vrouw spreekt in dat ze hem verlaat. Frans die enkele jaren geleden juist hetzelfde heeft meegemaakt, besluit Pierre te helpen. Met alle gevolgen van dien… Pierre is niet de slimste en doet alles verkeerd. De onhandige Harry maakt het probleem keer op keer groter… Zal Frans erin slagen om zijn nieuwe vriend Pierre te redden en hem met zijn vrouw te verzoenen? Of maakt Frans het zo bont dat hij alles om zeep helpt? Wij gaan het nog niet verklappen, maar raden je ten stelligste aan om zelf even een kijkje te gaan nemen.

Het is zeker de moeite waard met twee grote kleppers als Herbert Flack en Carry Goossens op het podium. Ze hebben nog samen op de schoolbanken gezeten, maar stonden nog nooit samen op de planken en speelden nog nooit samen een scène voor TV of film. Als je de lange schitterende carrière van de twee heren bekijkt, lijkt het bijna onmogelijk, maar toch is het zo. Het geeft dan ook meteen vuurwerk. De komische blikken van Carry met de droge humor van Herbert vermengd, blijkt een goede combinatie te zijn. Ze zijn natuurlijk niet de enige acteurs in het stuk. Ook Dirk Lavrysen speelt mee. Hij neemt de rol van de belastinginspecteur Marcel Hondjes op zich. Hij is geknipt voor de rol en zorgt ervoor dat een serieuze inspecteur toch grappig kan zijn. Peter Bulckaen vertolkt de rol van de partner in crime van Pierre Abbeloos, namelijk Justin De Wit. Peter had duidelijk veel plezier in zijn rol, of stond het zo in het script? Daar zijn we nog niet helemaal uit. Of hij nu in de lach schoot of niet, het paste wel in het stuk. Als je je collega acteurs Carry en Dirk nogal gekke bekken ziet trekken is het natuurlijk moeilijk je gezicht in de plooi te houden. Rikkert Van Dijck speelde even de dokter die Pierre goede raad kwam geven. De twee vrouwen in het mannenteam Christel Domen en Anke Helsen wisten hun mannetje wel te staan. Christel mocht in de huid kruipen van Christine en Anke in die van de zotte Marleen. De cast heeft het stuk voor stuk goed gedaan en dit onder het toeziend oog van regisseur Walter Van de Velde. Bij het grote publiek zal hij wellicht eerder gekend zijn als Octaaf de Bolle, maar naast dit legendarisch personage kan hij dus duidelijk ook regisseren.

Het stuk werd geschreven door een Franse auteur, Francis Veber en heette oorspronkelijk Le Dîner de Cons. Het stuk had in Frankrijk veel succes en werd zelfs verfilmd. De Komedie Compagnie vond het dan ook een geschikt stuk voor hen. Het publiek schoot dan ook heel dikwijls in de lach. Je kon goed meevoelen met het hoofdpersonage Pierre en had telkens weer medelijden met hem. Alles wat er mis kon gaan, ging ook mis, maar het zorgde daardoor telkens weer voor een grotere lachbui bij het publiek. Onze buikspieren zijn alvast getraind! Af en toe voelde je wel aankomen wat er ging gebeuren, maar telkens slaagde het stuk erin dat wat je verwachtte toch nog te overstijgen. Een verrassend en verfrissend stuk dat zeker de moeite is om eens naar te gaan kijken!

Je kan nog tot en met 12 december terecht in theater Elckerlyc om een avond/middag goed te ontspannen en te lachen.

Tickets en info kan je vinden op: www.dekomediecompagnie.be of www.elckerlyc.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: