Goele Bormans

"Snowy snowy sneeuw" was de wonderlijke spreuk in het kerstverhaal "het Ijskristal van Snowakije". De spreuk heeft wonderbaarlijk gewerkt want gisteren is het beginnen sneeuwen! Vrijdag ging het stuk voor onze kleine genieters in première in het Fakkelteater. Maar het was niet aan zijn eerste seizoen toe. Vorig jaar speelde de acteurs dit stuk al eens rond de kerstperiode. Het stuk in de regie van Tijl Dauwe had zoveel succes, dat het dit jaar weer opgevoerd werd. Het verhaal van een klein meisje dat van een witte Kerst droomt, bracht een aangename namiddag voor vele kindjes.

Liesje is een vrolijk meisje dat enorm uitkijkt naar de kerstperiode. Elk jaar droomt ze van een witte Kerst. Maar ook dit jaar wordt er aangekondigd dat het niet gaat sneeuwen. Daarbij komt nog dat haar ouders veel ruzie maken en dat haar papa er niet bij zal zijn voor Kerst.

In Snowakije woont de koningin Frisca met haar sneeuwelfjes. Zij zorgen ervoor dat het elk jaar sneeuwt in elk land waar de mensen lachen. De sneeuw wordt gemaakt in een grote sneeuwmachine. Het hart van die machine is het ijskristal, maar dit werd gestolen door gemene vuurtrollen. Aangezien de sneeuwelfjes niet lang kunnen leven zonder sneeuw, slagen zij er ook niet in om het ijskristal terug te bemachtigen. Er zou maar één iemand hen kunnen helpen, namelijk de "Uitverkorene". Het enige probleem is dat zij in een andere wereld woont. En je voelt het al aankomen, de uitverkorene is Liesje. Het sneeuwelfje Korreltje wordt op missie gestuurd om Liesje te gaan halen. Liesje die niets liever wilt dan een witte kerst, stemt toe om mee naar Snowakije te reizen.

Eens aangekomen in Snowakije komt ze verscheidene sneeuwelfjes tegen, ook ontmoet ze de ijskonigin. Die vertelt haar dat het nergens ter wereld kan sneeuwen zolang de sneeuwmachine niet werkt. Liesje die zo graag sneeuw wilt besluit de sneeuwelfjes te helpen. Ze begint haar tocht door het grote land van Snowakije, langs het sprookjesland, de schapenweide, over de bergen recht naar de vuurgrotten. In de vuurgrotten wonen de vuurtrollen. Zij hebben het ijskristal gestolen omdat ze niet willen dat er nog sneeuw valt en omdat ze willen dat de mensen ongelukkig worden. Zal Liesje er in slagen om het ijskristal te redden? Wordt het dan toch een witte Kerst? Zal ze toch samen met haar mama en papa Kerst kunnen vieren?

De rol van Liesje wordt vertolkt door Sara Gracia Santacreu. Gerdy Swennen, Jeroen Maes en Sven Tummeleer vertolkten de vele andere rollen. Ze veranderden van ouders naar sneeuwelfen, naar sprookjesfiguren, naar herders, naar trollen en nog vele andere rollen. In totaal werden er vierentwingtig rollen gespeeld door 4 acteurs en een kleine onbekende actrice. Het kleine zwavelmeisje zong prachtig een liedje en vertolkte met glans haar rolletje. De vele rollen vergen heel wat timing, maar die zat perfect. Het was een stuk vol magie en humor dat prachtig werd gebracht door de acteurs. De liedjes geschreven door Joris Hermy en Tijl Dauwe maakten het stuk enkel maar verder af.

Als je niet weet wat te doen met de kindjes in de kerstvakantie, ga dan zeker eens een kijkje nemen naar dit mooie sprookje! Het speelt niet lang meer, je kan nenkel vandaag nog gaan kijken in het Fakkelteater in Antwerpen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: