Een bassist die een monsterlijk babymasker draagt en bas speelt met een bokshandschoen aan; een als toerist uitziende dansende gitarist met zonnehoed en zonnebril; een drummer met een pluchen tijger op schoot; en een vliegende zanger met een heldencape en masker op, die samen met zijn drie bandmaten via een time warp door een sterrenstelsel zweeft…

…Zie hier de video van de nieuwe (2e) single 'Deliverance Dance' van de Belgische alternatieve rockband STAKE, afkomstig van de nieuwe auditieve fragmentatiebom ‘LOVE, DEATH AND DECAY’ die op 30 september a.s. via Hassle Records (UK) verschijnt. Het is de opvolger van het vorige studio-album ‘Critical Method’ uit 2019 dat internationaal werd geprezen vanwege onder meer zijn eigenzinnigheid, intensiteit en muzikale ongrijpbaarheid.

“A classic love song”, oordeelt de band zelf over de nieuwe single die in elk geval hoe dan ook de geschiedenisboeken ingaat als Stake’s meest toegankelijke, ja zelfs meest dansbare track ooit. Maar vrees niet lieve vrienden. Want nog immer draagt dit prachtige stuk muziek van zanger-gitarist Brent Vanneste, gitarist Cis Deman, bassist Jesse Surmont en percussiemaniak Joris Casier het o zo herkenbare STAKE keurmerk: manisch, strak, intens, hypnotiserend en beklemmend. Maar ach, wat weten wij er eigenlijk van? Liever laten we de band zelf aan het woord.

STAKE: “Well, here we might really have a classic love song for you darlings. It's about softening one's heart again and then dancing together towards redemption, the surrender to the beautiful, after a long period of rusty feelings. See it as a ‘Deliverance Dance’. The redemption to transcendental Love beyond desire, attachment, loss, devotion, sacrifice, forsaking, and beyond a state of relationship, it simply is. When I love in this way, I love beyond my relationship to a person. It does not matter whether they are next to me or thousands of miles away or dead. But don't be fooled, we're still metal! Brent even plays a solo like he held it in for years and Joris not only wrote the lyrics but also thought for a moment when he drummed this song that he was in a parallel universe where he was a speed addicted version of Iron Maiden's Nicko McBrain. I guess you should give it a listen.”

Op ‘LOVE, DEATH AND DECAY’ onderkent STAKE dagelijkse angsten en zorgen in een poging om beter te begrijpen hoe deze kunnen worden aangepakt. Frontman- zanger-gitarist Brent Vanneste weet dat liefde nooit sterft. Mysteries van het hart, en die van het grote hiernamaals, zijn zelden ver verwijderd geweest van het drukke, ongebruikelijke brein van de frontman. Nooit gebroken door het gewicht van verdriet of door existentiële angst gebruikt hij die gevoelens echter als brandstof voor een muzikaal vuur dat even stoutmoedig onconventioneel als verkwikkend energiek en bruisend is. "Deze band gaat over al mijn innerlijke duisternis en demonen; over het vinden van een vredige plek in mijn hoofd", worstelt hij, terwijl hij de voorkeur geeft aan zijn liedjes om namens hem te praten. "Ik zal ze niet kunnen wissen, maar muziek maken is een geweldige manier om ze te arrangeren en dit gekke leven te overleven."

Dat proces begon toen hij nog maar 13 jaar oud was. Brent richtte de band Steak Number Eight op ter ere van zijn onlangs overleden broer Thobias Vanbrabant, en verwerkte de meest pijnlijke persoonlijke tragedie in de eerste vier studio-albums, waarna de hele Europese rockscene rechtop ging zitten en Steak Number Eight in het vizier kreeg. De wedergeboorte van de band in 2018 (vergezeld van het vijfde album ‘Critical Method’) sloot dit "rouwproces" af door afstand te nemen van die onpraktische originele naam. Maar toch: de afgelopen jaren hebben bewezen dat je emoties nooit echt achter je kunt laten. Het sublieme zesde album ‘LOVE, DEATH AND DECAY’ van de band is daar het bewijs van.

Gitarist Cis Deman is naar eigen zeggen veel meer een kille realist dan zijn frontman. De (eenmalige) begrafenisondernemer is een donkere weerspiegeling van de vluchtigere neigingen van Brent, en het contrast tussen hun denkrichtingen is de sleutel tot de veranderende stemming en boeiende verlatenheid van STAKE ’s zesde album. Waar Brent meer gefixeerd is op liefde en dood, legt Cis openhartig uit, ligt zijn eigen fascinatie bij dood en verval. Op de avond dat de tante van zijn vriendin op sterven lag, keek Brent naar de uitstekende Netflix-documentaire ‘Fantastic Funghi’. De zanger liet zich inspireren door het feit dat alle materie wordt gerecycled tot nieuw leven. Cis daarentegen, onthult een veel hardere herinnering. Geconfronteerd met de pandemie moest hij aanvankelijk de ellende met helderdere geluiden tegengaan, maar het verlies van twee van zijn neven - broers, de eerste verloren door zelfmoord, de tweede getroffen door een bus - betekende dat het onvermijdelijk aanvoelde om de duisternis in te stappen. "Ik realiseerde me dat ik gewoon niets gelukkigs kon schrijven", haalt Cis zijn schouders op. “De thema’s liefde en dood worden niet altijd hardop uitgesproken, maar ze zijn er altijd. Voor mij hebben ze zich nog nooit zo dichtbij gevoeld als op deze plaat.”

Maar er is meer. Bassist Jesse Surmont en drummer/co-producer Joris Cas zijn er vanaf het begin bij, maar hun bijdragen zijn prominenter en belangrijker dan ooit. En dat is een zegen, want hoe groot de persoonlijkheden in de band ook mogen zijn, STAKE is meer is dan de som der delen. De wereldwijde coronapandemie viel de bandleden weliswaar zwaar, maar ze versterkte juist hun begrip dat hoe meer dingen veranderen, hoe meer ze hetzelfde blijven. Ze kwamen weer bijeen tussen de slagvelden van Vlaanderen in het "wilde westen" van België en betraden de bunkerachtige ruimte van de iconische 4AD-club in Diksmuide.

STAKE benadrukt dat deze acht nummers “gewoon” een poging zijn om magische momenten vast te leggen. Het verklaart waarom ze zo buitengewoon intrigerend zijn te midden van de vaak saaie hedendaagse rock scene, en waarom het essentieel is dat luisteraars hun compromisloze muziek de tijd geven om voor zichzelf te spreken. Bovendien: terwijl de wereld na twee jaar duisternis terug in de zon stapt, moeten het isolement en de pijn van deze nummers dicht bij elkaar worden gehouden als een herinnering aan de strijd die we hebben doorstaan, en waarom het belangrijk is om elke dag te omarmen zoals die komt.

"Iedereen gaat dood", vat Cis lachend samen. “So make the best of being alive. Stop being an aggressor in traffic. Just drive...”

STAKE BENELUX TOUR DATES

 • 23.07 Rock Olmen Olmen (BE)
 • 29.07 Campo Solar, Damme (BE)
 • 08.09 Volt, Sittard (NL)
 • 15.09 Merlyn, Nijmegen (NL)
 • 16.09 Neushoorn, Leeuwarden (NL)
 • 05.11 Le Delta Namen (BE)
 • 16.11 Reflektor Luik (BE)
 • 03.12 Wilde Westen Festival, Kortrijk (BE)
 • 11.12 WMD, Waregem (BE)
 • 17.12 Trix, Antwerp (BE)
 • 15.01.2023 Headbangers Parade 2023 's-Hertogenbosch (NL)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over