Gent – Het West-Vlaams post-sludgemetalcollectief Steak Number Eight kondigde eerder dit jaar het einde aan van de band in haar huidige vorm. Hun allerlaatste zaalshows in Vooruit, Gent waren beide in slechts luttele uren volledig uitverkocht. 2x 1100 uitzinnige fans zijn vandaag en morgen niet enkel getuige van een allerlaatste keer Steak Number Eight, maar meteen ook van de geboorte van het nieuwe project van dezelfde formatie; STAKE.

Sinds hun overwinning op Humo’s Rockrally in 2008 en hun daaropvolgende vier studioalbums en talloze Belgische en internationale muziekfestivals, is Steak Number Eight niet meer weg te denken uit het Belgische rock- en metalcircuit. Toen de band eerder dit jaar in mei het “einde” aankondigde van de band in haar huidige vorm, zorgde dit bij vele rock- en metalfans in België voor aardig wat ophef. Media pikten het nieuws al snel op als het definitieve einde van de band, terwijl de band echter ook vooral wou benadrukken dat ze verder zouden gaan onder een nieuwe gedaante, met daarbij o.a. een nieuwe naam, nieuwe muziek en uiteraard nieuwe shows. De vier heren samen beloofden dus zeker niet te stoppen. Wél zou er zich een transformatie voordoen en van deze transformatie zou tijdens de afscheidsshows in Vooruit, Gent al een eerste glimp op te vangen zijn. Zo hebben 1100 Steak Number Eight-fans vanavond in première mogen meemaken dat de band verder zal gaan onder de naam ‘STAKE’. Verder waren zij als eersten getuige van enkele gloednieuwe STAKE-nummers.

“STAKE! Niet STEAK niet AT STAKE niet at THE STAKE... Gewoon of ongewoon STAKE.

De klank en de roepnaam die het volk ons al meer dan een decennium lang toejuicht hebben we omarmt. Na meer dan een jaar discussiëren, fantaseren over de gekste namen, een plaat maken in de meest chaotische omstandigheden (hebben jullie ook wel gemerkt ;) ) en honger lijden om je creativiteit uit te kotsen, hakten we de knoop door. De knoop die in onze magen zat, eindelijk ontnesteld. Sinds de beslissing dat rond april, mei moet gevallen zijn; schreven we dan ook een plaat samen die ondertussen klaar is om gemixt te worden. Daarnaast kunnen enkelen in de band en crew nu eindelijk vegetariër worden. We zijn nog nooit zo siked geweest over onze nieuwe muziek en de lotgevallen die ons te wachten staan”, zo zegt frontman Brent Vanneste.

STAKE-album reeds opgenomen, release volgt wellicht in najaar 2019

Zoals de aanwezige fans in Vooruit vandaag reeds hebben mogen aanschouwen, is de band de laatste maanden druk bezig geweest met het schrijven en opnemen van nieuw materiaal. De enkele nummers die STAKE vanavond reeds in Vooruit speelden, zullen wellicht in het najaar van 2019 ook uitgebracht worden op het “debuut” van STAKE. De plaat is reeds volledig opgenomen en wordt momenteel nog gemixt. Een exacte releasedatum is voorlopig nog niet bekend en wordt wellicht in de loop van 2019 bekendgemaakt. Of de band zich in het voorjaar 2019 al durft wagen aan een try-out show, moet nog blijken. Daarvoor raden we aan om de social media van Steak Number Eight goed in het oog te houden.

TIP: Voor wie zijn/haar nieuwsgierigheid naar de nieuwe STAKE-nummers niet kan bedwingen, of voor fans die naast een concertkaartje hebben gegrepen, is er overigens nog goed nieuws te melden! Zo zal de integrale show in Vooruit op vrijdagavond omstreeks 21u live gestreamd worden via de Facebook-pagina van Steak Number Eight. Inclusief enkele nieuwe nummers van STAKE!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: