Dit najaar gaat Studio Brussel al voor het derde jaar op rij op zoek naar De Nieuwe Lichting, drie jonge, aanstormende Vlaamse bands die de radiozender met de wedstrijd een flinke duw in de rug geeft. Inschrijven voor De Nieuwe Lichting 2015 kan vanaf vandaag, niet toevallig de dag waarop Brihang, Amongster en Folie Douce – De Nieuwe Lichting van 2014 – het beste van zichzelf gaven op het Wablief?!-podium op Pukkelpop.

Vanaf vandaag gaat Studio Brussel op zoek naar De Nieuwe Lichting van 2015. Via denieuwelichting.be kunnen bands zich inschrijven door een eigen nummer door te sturen. Uit alle inschrijvingen kiest de muziekredactie van Studio Brussel zestig geselecteerden. Tussen 1 september en 11 december 2014 worden de zestig geselecteerden, één per dag van maandag tot en met donderdag, voorgesteld in het muziekprogramma Select.

“De Nieuwe Lichting is ons duwtje in de rug van jonge, aanstormende bands in Vlaanderen”, aldus Studio Brussel-nethoofd Jan Van Biesen. “Er is ontzettend veel opkomend muzikaal rock- en poptalent in Vlaanderen waar we als radiozender een belangrijke promotor voor zijn. Een rol die ons op het lijf geschreven is.”

Uit alle geselecteerden kiest een vakjury in januari 2015 de finalisten, waar uiteindelijk drie winnaars uit voortkomen. Zij volgen Brihang, Amongster en Folie Douce op, die vandaag dankzij Studio Brussel voor de eerste keer in hun nog prille carrière op Pukkelpop mochten optreden.

In 2013 waren Rhinos Are People Too, Soldier’s Heart en Tout va bien de eerste nieuwe lichting van Studio Brussel.

Meer info over De Nieuwe Lichting 2014

Brihang

Brihang is het alter ego van de 21-jarige Boudy Verleye uit Knokke-Heist. Het braakland tussen muziek, kunst en poëzie is de plek waar Brihang het best gedijt. Deze jonge West-Vlaamse rapper is sinds het verschijnen van zijn EP Periode Jalisco langzaam maar zeker in het vizier van muziekminnend Vlaanderen verschenen. Eric Smout, programmator van Democrazy, koos hem vorig jaar als finalist voor De Nieuwe Lichting 2014.

Amongster

De Gentse muzikant Thomas Oosterlynck had zich al een hoopje nummers bijeengeschreven toen de tijd rijp was om de home studio uit te komen en een band bijeen te fluiten om het goedje live te brengen: Amongster. De band noemde zichzelf naar een nummer van Poliça, vooral omdat de leden het gewoon een heel mooi woord vonden. Jurylid Gunter van Assche van De Morgen koos ze uit omwille van de prachtige stem van zanger Thomas. Amongster staat voor beats, drums, loops, fonkelende elektrische en melancholische akoestische gitaren, een synthje hier en daar

Folie Douce

Folie Douce is een Oost-Vlaamse tweemansband. De leden heten Emily Vernaillen (piano en zang) en Benthe Waegeman (accordeon en backing vocals). De twee meisjes zeggen synchroon 'Hallo' en hebben een naar eigen zeggen redelijk unieke muziekstijl met lichte invloeden uit de folk. Niemand minder dan Arno selecteerde de band voor De Nieuwe Lichting 2014 uit de bijna zevenhonderd inschrijvingen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: