Michiel is misschien wel het bekendste kind van Vlaanderen. 14 jaar en geboren met progeria, een ongeneeslijke verouderingsziekte. Elk jaar wordt Michiel lichamelijk 8 jaar ouder. “Dus ben ik 112. Geef toe, toch de meest kwieke 112-jarige die je ooit hebt gezien”, vertelt Michiel glimlachend. Michiel heeft veel plezier in het leven, hij probeert een tiener te zijn zoals alle andere. Snowboarden, voetbal, muziek, vrienden…. Maar intussen is Michiel ouder geworden dan de meesten van zijn lotgenoten. Progeriapatiënten worden gemiddeld 13, Michiel is 14. Elke dag als tiener is normaal gezien dus ook een dag dichter bij zijn afscheid. “Michiel heeft ons gezegd dat als hij komt te sterven, hij een mooi leven heeft gehad. Dat troost ons”, vertelt zijn moeder. Michiel zelf probeert optimist te blijven. “Je weet dat je minder lang gaat leven en dat er geen tijd is om verdrietig te zijn. Dat is nu eenmaal zo en dat is erg, maar ik ween daar niet om.”

Nuchterland
Al meer dan tien jaar voert Vlaanderen een gevecht tegen dronken rijden. En het is een gevecht tegen de bierkaai. De laatste cijfers bewijzen het nogmaals: in 2011 vielen 215 alcoholdoden op de weg en dat is pak hoger dan het Europees gemiddelde. En veel hoger dan ’s werelds modelland Zweden. Daar vallen per jaar 80 doden, 135 minder dan in Vlaanderen.

Telefacts trekt naar Zweden en toont hoe het wél moet. Er staan zeer zware straffen, zelfs celstraffen, op alcohol achter het stuur, er zijn veel meer controles en alcoholsloten zijn er eerder regel dan uitzondering. Het heeft in Zweden de zo belangrijke mentaliteitsverandering teweeggebracht. Danny Haveneers woont als Vlaming al 7 jaar in het land en hij ziet elke dag dat drinken en rijden niet samengaan. “Als je Zweedse vrienden zouden zien dat je drinkt en nadien achter het stuur kruipt, dan is de kans groot dat je die vrienden niet meer terugziet. Zij accepteren dat gewoon niet. Alcohol en rijden, that’s out of the question.”

Telefacts vanavond om 21.30 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: