Toen Airbnb werd opgericht in 2006 was het de bedoeling van de oprichters om via een website eigenaars aan te zetten vrije kamers in hun huis te verhuren tegen een eerlijke prijs. Het bleek een gat in de markt, want intussen hebben al 80 miljoen gasten via Airbnb een slaapplaats gevonden. Telefacts Zomer laat de uitwassen van het systeem zien, want met de spectaculaire groei namen ook de wantoestanden toe.

Mark en zijn vrouw zagen in één weekend tijd hun prachtige gezinswoning totaal verwoest worden. “We kregen een sms van de buren die ons meldden dat er iets niet pluis was. Er stopten Maserati’s, Lamborghini’s en zelfs een hele bus met feestvierders voor onze deur. Die moesten allemaal blijkbaar op ons adres zijn.” Mark en zijnn vrouw hadden hun woning nochtans verhuurd aan iemand die een plek zocht om te overnachten omdat hij naar een huwelijk moest, in de buurt. In plaats daarvan hield de man dus zelf een groot feest. “We zijn samen met de politie binnengestapt in onze woning en het was een nachtmerrie”, vertelt de eigenaar. “Condooms lagen overal, er lag braaksel op het tapijt. Alles was vernield. Een echte ravage.” Omdat het koppel hun verhaal met foto’s van de ravage op de sociale media plaatste, kon een reactie van Airnbn niet uitblijven. Ze hebben het gezin volledig vergoed. Maar dat gebeurt lang niet altijd.

Een aantal sociologen en economen vreest dat Airbnb een slechte zaak aan het worden is voor steden. Murray Cox, huisvestingsactivist, nam Airbnb onder de loep. “Wat we tegenwoordig zien is dat in Londen bijvoorbeeld hele huizen worden verhuurd via Airbnb. Kamers in een huis zijn veel zeldzamer geworden, terwijl dat wel de bedoeling was van Airnbnb. Het heeft dus minder en minder te maken met een huis delen, dan wel met pure commercie. Er zijn zelfs bedrijven die dit voor de eigenaars coördineren. Op die manier is de charme er toch wel af.”

Airbnb: de pro's en contra's, dinsdag om 22.20 in Telefacts Zomer

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over