Drie Britse families voeden hun kinderen op zonder regels: ze moeten niet naar school en kiezen zelf wat ze doen, wat ze eten en om hoe laat ze gaan slapen. Julie Colpaert brengt in Telefacts Zomer op donderdag 16 augustus een portret van drie niet echt alledaagse gezinnen. Families waar de kinderen van pa en ma echt alles mogen. Het zou allemaal pedagogisch verantwoord zijn.

Lewis Rawnsley - papa van zeven kinderen: “Kinderen halen hier onafhankelijkheid en vrijheid uit. Ze moeten zelf nadenken. Ze hebben de vrijheid om een beslissing te nemen. Als ze iets stoms doen, merken ze dat ze pijn hebben als ze zichzelf met een hamer slaan.”

Volgens de ouders maakt deze opvoeding hun kinderen zelfstandig en ondernemend. Maar er is ook een keerzijde. Want als de kinderen niet goed kunnen lezen en schrijven – dan is dat maar zo.

Archie Presley – 13 jaar: “Ik besef dat ik niet zo goed kan lezen of schrijven als andere kinderen van mijn leeftijd. Maar ik vind lezen en schrijven toch niet leuk. Als ik iets moet schrijven, spreek ik het gewoon in op m'n gsm. Dat is makkelijk.”

Alles mag, niks moet, donderdag 16 augustus om 22.15 in Telefacts Zomer

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over