De Costa Concordia drijft weer en ligt opnieuw rechtop voor de kust van het Italiaanse eiland Ciglio. Het leek een onmogelijke opdracht, maar het is toch gelukt. En dat is de verdienste van Nick Sloane, de beste bergingswerker ter wereld. Hij en zijn team van 500 mensen moeten de gekapseisde Costa Concordia opnieuw rechttrekken. Het team werd een jaar lang gevolgd door een cameraploeg tijdens deze moeilijkste opdracht uit hun carrière. Op donderdag 26 juni 2014 brengt Telefacts Zomer de reportage die deze grootse bergingsactie op de voet volgt.

Met een gewicht van 114.000 ton en een lengte van drie voetbalvelden is de Costa Concordia zonder twijfel een van de grootse cruiseschepen ter wereld, tweemaal zo groot als de Titanic. Maar in januari 2012 liep het fout. De kapitein maakt een stuurfout, het schip loopt vast op de rotsige kust voor het Italiaanse eiland Giglio en dreigt te kapseizen. De paniek aan boord is enorm. De meeste passagiers en bemanningsleden geraken uiteindelijk veilig aan wal, maar voor 32 opvarenden komt alle hulp te laat.

Stefania Vincenzi was één van de 4.200 passagiers op de Costa Concordia. Zij overleeft de ramp, maar het lichaam van haar moeder is nog altijd vermist. “Ze ging terug naar de kajuit om een reddingsvest te halen voor haar vriendin die niet kon zwemmen. Sindsdien heb ik haar nooit meer teruggezien”, vertelt Stefania. Duikers kunnen pas op zoek gaan naar het lichaam van haar moeder als het wrak van de Costa Concordia opnieuw is rechtgetrokken…

Alle verantwoordelijkheid rust op de schouders van één man: de Zuid-Afrikaanse bergingsexpert Nick Sloane: “Als je aan boord bent, besef je pas hoe groot het schip is. Dan besef je pas in welke situatie je bent terechtgekomen. Twee dingen maken het heel moeilijk, de grootte van het schip en de ligging. Die twee factoren samen maken het bijzonder moeilijk.” Met deze taak staat zijn team van 500 mensen uit 24 landen voor de haast onmogelijke opdracht om de Costa Concordia opnieuw recht te trekken, de grootste bergingsactie uit de geschiedenis van de scheepvaart.

De berging van Costa Concordia: donderdag 26 juni 2014 om 21.45 in Telefacts Zomer bij VTM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over