Jane is een van de meest opmerkelijke bezoekers aan de gevangenis waar JD Klass een levenslange straf uitzit. Hoewel JD de moordenaar is van haar zoon Max, bezoekt Jane de crimineel regelmatig. In de Verenigde Staten verlopen zulke ontmoetingen tussen criminelen en hun slachtoffers vaak via bemiddelingsprojecten. In deze reportage van Telefacts Zomer op donderdag 21 augustus 2014 volgt de cameraploeg verschillende ontmoetingen, waaronder die van Jane en JD.

“Toen JD Klass op het proces zei: ik ben schuldig! ben ik omgeslagen. Ik vind eerlijkheid het allerbelangrijkste. En toen dacht ik: ik wil hem beter leren kennen en begrijpen”, vertelt moeder van het slachtoffer Jane. Sindsdien hebben Jane en JD regelmatig contact en gaat ze op visite bij de man die haar enige zoon vermoordde.

Bemiddelingsprojecten tussen criminelen en hun slachtoffers zijn in de Verenigde Staten geen zeldzaamheid. Ze zijn niet zozeer bedoeld voor de daders, maar wel voor de slachtoffers. Die hebben er immers vaak nood aan om antwoorden te krijgen. “Vergeven betekent niet dat ze de daden goedkeuren, maar het helpt bij het verwerkingsproces”, vertelt bemiddelingsexpert Azim Kamisha, die zelf een tienerzoon verloor.

Misschien is politieagent Steve Watt wel het toonbeeld van de ultieme vergiffenis. Zijn nieuwste beste vriend heet Mark Farnham en is de man die hem een tijdje geleden neerschoot met vier kogels en nu een levenslange gevangenisstraf uitzit. Farnham: “Op het moment dat ik hem neerschoot, was hij geen mens, maar een object. Maar toen we samen op de spoedafdeling lagen en ik Steve hoorde kermen van de pijn, besefte ik wat ik gedaan had.” Steve Watt vult aan: “Ik haatte hem en wou hem dood. Maar naderhand ben ik beginnen nadenken en heb ik hem kunnen vergeven. Nu is hij mijn beste vriend”.

Onwaarschijnlijke vriendschappen: donderdag 21 augustus 2014 om 22.00 in Telefacts Zomer bij VTM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over