Wat doe je in godsnaam als je de enige passagier bent in een vliegtuig en de piloot sterft? Het overkwam de 77-jarige Brit John Wildey in oktober vorig jaar. In de reportage van Telefacts Zomer op donderdag 28 augustus 2014 zien we hoe Wildey een pleziervlucht maakte boven het Engelse graafschap Lincolnshire met een vriend die piloot is. Maar het werd een pak minder plezierig toen Johns vriend plots het bewustzijn verloor en niet meer bij kwam...

Het was een mooie dag, in plaats van met de auto naar onze vrienden te gaan, gingen we met het vliegtuig. We amuseerden ons”, vertelt John Wildey. Maar toen gebeurde het ondenkbare. Op een bepaald ogenblik wordt Johns vriend ziek. Hij verliest het bewustzijn en komt niet meer bij. “Ik besefte meteen dat er niks anders zou opzitten dan de stuurknuppel over te nemen en er het beste van te maken”, vertelt de 77-jarige Brit. "Maar dat instrumentenbord met al die lichtjes en knopjes…ik begreep er niets van. Ik had nog nooit gevlogen. Ik heb dan maar de radio genomen en ‘Mayday, Mayday’ geroepen.”

Via de radioverbinding proberen de Britse luchtmacht en de luchtverkeersleiding uit te leggen wat Wildey precies moet doen om het vliegtuig aan de grond te krijgen. Een landing is zowat het hoogtepunt van een pilotenopleiding, maar John moest het leren in slechts luttele minuten. En alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg was, viel de duisternis in en moest John bijna ‘blind’ vliegen. In de reportage herbeleeft John minuut na minuut zijn onwaarschijnlijke vlucht.

Passagier wordt piloot, de laatste reportage van Telefacts Zomer op donderdag 28 augustus 2014 om 21.20 bij VTM. Vanaf september is Cathérine Moerkerke terug met opvallende en spraakmakende reportages in Telefacts iedere dinsdag om 21.40 en in Telefacts Laat iedere woensdag om 22.40.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over