Wil je met me trouwen?” Aan boord van de Oriënt-Express is het een vraag die zo’n 30 keer per jaar wordt gesteld. Telefacts Zomer gaat mee aan boord van de luxetrein die omdat er aan boord zoveel huwelijksaanzoeken gebeuren, soms de Trein der Liefde wordt genoemd.

Maar aan zo’n romantisch huwelijksaanzoek hangt ook een stevig prijskaartje. Een enkele treinrit van Londen naar Venetië bijvoorbeeld, kost zo’n 2500 euro. En dat voor een trein zonder douches, met toiletten op de gang en beperkt in ruimte. Steward Michelle: “Ik zeg altijd tegen onze gasten dat ze moeten wandelen als een eend, zonder daar al te veel bij na te denken. Elegant door de trein wandelen is niet makkelijk.”

De Oriënt-Express reed voor het eerst in 1883. Zijn laatste rit was in 2009. Nadien is de eigenaar, en de naam, lichtjes veranderd en werd het de Venice Simplon Oriënt-Exress. Elk jaar zijn er 11.000 mensen die een ticket reserveren voor de Oriënt-Express. En er zijn zelfs mensen die elk jaar terugkeren. Jorg en Sandra, een koppel uit Liechtenstein boekt al 22 jaar, dezelfde treinrit. Jorg: “Ik ben dol op treinen. Al van kleins af aan. Onze vrienden denken wel dat wij gek zijn omdat we dit altijd opnieuw doen.” Het koppel spendeerde al meer dan 20.000 euro aan de Oriënt-Express.

Het is de taak van General Manager Pascal Deyrolle om ervoor te zorgen dat alle details in de trein kloppen. Maar ook de cijfers moeten kloppen. Pascal: “De trein is natuurlijk charme. Maar het is ook een bedrijf, en ik moet constant op zoek gaan naar manieren om geld te genereren.” De champagnebar is één van zijn laatste verwezenlijkingen. Een fles kost al gauw 370 euro maar, zegt Pascal, de gasten betalen het: “Elk seizoen worden er toch zo’n 1700 ontkurkt".

Een luxetrein vraagt om aangepaste diners. Chef-kok Christian maakt er een erezaak van, al is koken in een authentieke trein, met een keuken zo smal als een gangetje, geen evidentie. Christian: “Sommige dingen doe ik nooit, zoals frieten bakken. Er wordt geen friteuse gebruikt. Eén keer maakte ik een uitzondering. Dat was voor de zoon van John Travolta. Die wou absoluut een hamburger met frieten.”

Een rit aan boord van de Oriënt-Express, donderdag in Telefacts Zomer om 22.20 uur bij vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over