Vanaf 27 mei 2014 presenteert Cathérine Moerkerke drie maanden lang Telefacts Zomer. Elke dinsdag en donderdagavond mag de VTM-kijker straffe buitenlandse reportages verwachten, gaande van avontuurlijk en gedurfd tot fascinerend en aangrijpend. En vooral, nooit gezien. De allereerste reportage is er alvast één voor iedereen die hoogtevrees heeft… of net niet.

James Kingston is een jonge Brit met een normaal leven, op één ding na: zijn hobby. Hij is een zogenaamde urban free climber. Hij klautert illegaal op kranen, zendmasten, torens en bruggen. Vervolgens gaat hij er aanhangen zonder enige vorm van beveiliging. “Het is heel moeilijk om uit te leggen waarom ik dit doe. Ik denk dat angst me op een bepaalde manier aantrekt. Het is adembenemend. Je kunt je geen fout veroorloven als je in een kraan hangt”, vertelt James. “Zodra mensen naar beneden kijken, doen ze in hun broek. Maar waarom zou je erin klimmen, als je niet naar beneden kijkt?”

Bizar genoeg heeft James hoogtevrees, maar op de één of andere manier heeft hij die overwonnen door precies datgene te doen wat iemand met hoogtevrees nooit aandurft. “Eén foute of ongecontroleerde beweging en het is afgelopen”, legt hij uit terwijl hij honderd meter hoog aan een kraan hangt te bengelen. Zijn moeder Julie is doodongerust. Ze probeert haar zoon te overtuigen om zijn levensgevaarlijke passie op te geven: “Het idee alleen al dat hij in een kraan klimt, maakt me misselijk, maar ik kan hem niet doen ophouden. Dat doet hij niet voor mij.”

In de reportage gaat James op zoek naar ‘gelijkgestemden’ in Oekraïne, want dat is de bakermat van urban free climbing. Hij ontmoet er Gregory Kirilenko, alias ‘Mustang Wanted’. Hij is een onbevreesde waaghals en de absolute referentie in het wereldje van urban free climbers. “Een vriend van mij is gestorven bij een achterwaartse salto. Hij heeft de rand gemist en is verschillende verdiepingen naar beneden gevallen”, vertelt Mustang ijzingwekkend kalm. In Rusland en Oekraïne zijn al minstens 16 jongeren op die manier om het leven gekomen. Maar het houdt freeclimbers als James en Mustang niet tegen. Gewapend met een camera bedenken ze steeds extremere stunts en gaan ze steeds verder en hoger. De beelden in de reportage zijn zo ‘echt’ dat je als kijker het gevoel hebt dat je elk moment kan vallen.

Verstand op nul… en vooral nooit naar beneden kijken: op dinsdag 27 mei 2014 om 21.50 in Telefacts Zomer.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over