Tristan is het alter-ego van de Belgische ambient pop-artieste Isolde Van den Bulcke, één van België’s meest veelbelovende leftfield artiesten. Vandaag deelt ze het nieuwe nummer 'Isuk' dat je ook kan terugvinden op haar debuutalbum ‘Wellif’ — dat later dit jaar via [PIAS] verschijnt.

'Isuk' ontvouwt zich als een weelderige, verleidelijke compositie, deels geïnspireerd door de zalvende klanken van de Braziliaanse bossa-maestro João Gilberto. De zijdezachte atmosfeer van de muziek staat echter in schril contrast met de uitdagende tekst, waarin gesproken wordt over generaties-overschrijdende vrouwelijke trots, groei, en heling.

Over de hele wereld is het vrouw zijn nog altijd een strijdperk. Zelfs in de 21ste eeuw ziet elke moeder en elke dochter zich constant geconfronteerd met een moeizaam gevecht voor gelijkheid. 'Isuk' is een ode aan zowel de vastberadenheid als de zogezegde ‘soft power’ eigen aan het vrouwelijk geslacht.

De bijhorende videoclip (geregisseerd door Tristan zelf met 3D-animatie door Nikol Mlinova) zal enig stof doen opwaaien. We zien Tristan als een Aphrodite-achtige godheid, melkwitte huid en gouden haren, terwijl het bloed tussen haar benen zich tot een vloeiende rivier vormt die vruchtbaarheid en leven schept. Menstruatie is een hardnekkig taboe, universeel opgevat als een zegen en een vloek. Tristan gebruikt het expliciete beeld om onze perceptie van schoonheid en seksualiteit, de male gaze, en vrouwelijke empowerment in vraag te stellen.

'Isuk' is vanaf vandaag beschikbaar op alle platformen: tristan.lnk.to/isuk

Tristan, die haar eigen muziek schrijft, producet en uitvoert, studeerde jazz vocals aan het Conservatorium van Gent en de Universiteit van Tilburg. Al op 17-jarige leeftijd zette ze haar eerste stappen naar een veelbelovende carrière toen ze met haar project ‘SIAM’ het Oost-Vlaams Rockconcours won in 2015.

De ambient landschappen van haar betoverende debuut-EP Illusje (2018) werden door de pers unaniem lovend ontvangen, en deed Focus Knack prompt de vraag stellen: “Is dit de Vlaamse Melanie de Biasio?”. Met het genre-overstijgende Delidomia (2019) werd ze opgemerkt door verschillende internationale tastemakers waaronder Worldwide FM en Robert Elms op BBC Radio London.

Ook Tristan’s live-shows gingen niet onopgemerkt voorbij met sold-out shows in haar thuisbasis Gent en lyrische reviews van haar concerten op We Are Open (Trix) en Gent Jazz. Ze trok ook de aandacht van de Belgisch-Egyptische artiest Tamino, die haar uitnodigde om de support te verzorgen tijdens zijn tour doorheen Frankrijk, België en Nederland.

Deze maand speelt Tristan in het voorprogramma van Tom Barman’s formatie ‘Taxiwars’ op 6 data in België en Nederland.

TAXIWARS SUPPORT
07.06 — DE ROMA, BORGERHOUT
09.06 — HET DEPOT, LEUVEN
12.06 — DE HELLING, UTRECHT
21.06 — WILDE WESTEN, KORTRIJK
22.06 — DE CASINO, SINT-NIKLAAS
23.06 — MEZZ, BRED

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over