Debuutalbum van Prikkeldraad nu ook op vinyl

De Brusselse Nederlandstalige band, Prikkeldraad, brengt nu vrijdag 17 mei hun debuutalbum uit op vinyl. Aan de hand van 12 originele nummers schrijven de auteurs en boezemvrienden, Raf Criel & Hendrik Bleyen, het verleden – soms wel héél letterlijk – van zich af. De plaat is te beluisteren via Spotify & co, maar vanaf nu ook op vinyl te bestellen via prikkeldraad.brussels.

Op vinyl? Ja, ook Prikkeldraad springt op de trein van de nostalgie. Hendrik: “We hebben er lang over getwijfeld, zéker toen we merkten dat de vinylprijs door de politiek-economische situatie zowat verdubbelde.” Raf: “Zoals elke muzikant droomden ook wij ervan onze eigen plaat in handen te kunnen houden. We zijn apetrots op het resultaat.”

De trauma’s over moeders, stukgelopen relaties en bijhorende frustraties slaan ons om de oren. En – het mag gezegd – dat klinkt aangenaam vertrouwd voor de puber in elk van ons. Raf: “Wij schrijven nummers over wat we persoonlijk meemaken, als een soort verwerkingsproces.” Hendrik: “Zo kan elk klein trauma leiden tot iets mooi dat iedereen kan prikkelen. En het werkt ook nog eens therapeutisch. Dat is weer een psycholoog uitgespaard.”

Na 4 vooruitgeschoven singles, waarvan ‘Niets is wat het Lijkt’ opmerkelijk succesvol was op lokale radio’s en streamingdiensten, wisten we al dat dit Brussels duo één en ander te verwerken had, maar na beluistering van hun plaat bleken dit slechts voorproefjes te zijn. Het is aangenaam vertoeven in het met humor en rampspoed doorspekte universum van Prikkeldraad. U kan het allemaal nalezen in de teksten op de achterkant van de plaat. Wanneer hebben we dat laatst gezien?

De arrangementen zijn soms zijdezacht met een streepje viool, een staccato piano of mondharmonica. Meer rock ’n roll wordt het niet. Dat is buiten de afsluiter van de plaat gerekend. Hier toont Prikkeldraad dat zij nog steeds een lid zijn van de grungegeneratie. Ze besluiten hun album met de hoopvolle boodschap die het DNA van elk nummer vormt: Geef niet op!

Dat is exact wat wij deze Brusselse Nederlandstalige band toewensen. De eerste plaat van Prikkeldraad doet ons verlangen naar een vervolg dat nog wat dieper snijdt. Wij likken nu al onze wonden. Likken jullie mee? Of “liken” jullie liever?

De vinylplaat is te bestellen via de website prikkeldraad.brussels én te beluisteren op alle streamingdiensten. U kan Prikkeldraad volgen via Facebook, Instagram & co.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over