Uberdope, de Gentse rapformatie die eind 2018 haar album 'Graag Gedaan' op de wereld los liet, lanceert vandaag de videoclip bij single 'Zure Buren'. Wie de groep in de voorbije jaren ietwat volgde, weet dat hun clips altijd het bekijken waard zijn en dat is ditmaal niet anders. 'Zure Buren' neemt de kijker mee naar een slaperige residentiewijk, waar waakzame blikken alles gezien hebben en waar perfect onderhouden voortuintjes en akelig propere façades de donkerste geheimen verbergen.

'Buurman, buurman, wat doede nu?' Nee hoor, losse flodders vallen alweer niet te bespeuren in Uberdope's nieuwste single 'Zure Buren', enkel rake observaties over de mensen waarmee u dezelfde straat en mooi onderhouden tuinhaag deelt. Het Gentse drietal neemt de tijd om genadeloos de Vlaamse volksaard en kleinburgerlijkheid van ingedommelde villawijken te fileren en wordt daarbij perfect ondersteund door de spaarzame productie van de Compact Disk Dummies. Dreigend en onvermijdelijk afstevenend op catastrofes: de atmosfeer van 'Zure Buren' onderstreept weer eens dat een verre vriend altijd valt te prefereren boven een goede buur.

Deze sfeer krijgt nu ook een passende visuele vertaling, in een videoclip geregisseerd door documentairemaker Kenneth Michiels. De bijwijlen hilarische clip speelt zich volledig af in een typische verkavelingswijk, zoals Vlaanderen er duizenden herbergt. Deze burgerlijke bubbel wordt vrijwel uitsluitend bevolkt door grotesk zure buurtbewoners, en dat de heren van Uberdope er niet welkom zijn is nog een understatement. Maar dat hoeft ook niet te verbazen, wanneer aan het eind van de videoclip alle zorgvuldig verborgen geheimen worden blootgelegd. Een op zijn minst opmerkelijke clip, in de beste traditie van Uberdope, én een duidelijke aanklacht tegen een veiligheidscultuur die enkel zorgt voor de oprichting van burgerwachten en een hoger onveiligheidsgevoel. Bekijk de video via deze link.

'Zure Buren' is de derde single van 'Graag gedaan', het album waarmee Uberdope zich na enkele jaren op de achtergrond terug op de kaart wilde zetten. En dat is het Gentse collectief ook vrij goed gelukt: dezer dagen hebben ze een fel gesmaakt vast item op Studio Brussel, krijgen verschillende van hun singles airplay en hebben ze een drukke concertagenda. Afgelopen woensdag speelden ze een volle Gentse Vooruit plat en wie hen deze maand nog live aan het werk wil zien, kan altijd naar hun show in De Kreun in Kortrijk komen op 16 maart.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over