In oktober hebben Film Fest Gent en VIERNULVIER hun jaarlijkse dream date in de vorm van VIDEODROOM: een eigenwijze mix van eclectische muziek en obscure cultfilms. Van 12 t.e.m. 22 oktober voorziet VIERNULVIER je van gecomponeerde soundtracks en unieke audiovisuele shows: een spannende, alternatieve trip doorheen de nachten van Film Fest Gent!

Eerder kondigden we met Bohren & der Club of Gore x Le Révélateur, MIAUX x Carnival of Souls, de albumreleaseshow van Use Knife, en Mathilde Fernandez & Promis3 de eerste VIDEODROOM-avonden aan. Nu voegen we daar trots de tweede helft van het programma aan toe.

Martin Kohlstedt x 'Son of the White Mare' - 21.10.22

De Hongaarse fantasyfilm Son of the White Mare (1981) wordt gezien als één van de grootste surrealistische geanimeerde meesterwerken. De film - deels Nibelungenlied, deels Yellow Submarine - kreeg dankzij de gerestaureerde versie van 2019 een tweede leven.

Bedenker Marcell Jankovics, die in 1974 een Oscarnominatie binnenhaalde voor zijn geanimeerde kortfilm Sisyphus, kon die revival gelukkig nog net meemaken - hij stierf in mei 2021. Son of the White Mare benadrukt de magie van ouderwetse handgetekende animatietechnieken: tot op het einde van z’n leven is Jankovics zijn films op papier blijven tekenen.

De Duitse experimentele pianist-componist Martin Kohlstedt speelt live een nieuwe soundtrack bij Jankovics’ magische prent. Kohlstedt creëert een waaier aan 'modules'. De ordening van deze modules wordt beïnvloed door zijn emoties, de vibes van het publiek en de sfeer in de zaal. Hierdoor is geen enkel liveconcert hetzelfde. Met zijn modulaire composities geeft Kohlstedt een nieuwe dimensie aan klassieke muziek: hij heeft er zelfs een TEDx Talk over gegeven.

PAARD. x ‘Line of Scrimmage’ - 22.10.22

Voor het project Line of Scrimmage werkt het Gentse nu-jazztrio PAARD. samen met 6 (animatie)filmmakers: Sarah Yu Zeebroek, William Massy, Kim Pi Lee, Simon & Vincent Leynen, Anton Claeys en Alexander Deprez. Geïnspireerd door de filmklassieker Bullitt (1968) met hoofdrolspeler Steve McQueen, vroeg de band hun om kortfilms rond het thema ‘achtervolging’ te maken, waar ze live een unieke score bij zullen spelen.

De kortfilms gaan van handgemaakte stop-motion over live action drama tot abstracte computervisuals. Rekening houdend met de eclectische en onvoorspelbare smaak van PAARD., mag je een humoristische screening vol high energy muziek verwachten!

Jerusalem In My Heart (double bill: Use Knife - Albumreleaseshow) + GRID - 15.10.22

Eind juni maakten we bekend dat Use Knife, de gloednieuwe band van Stef Heeren, Kwinten Mordijck en Saif Al-Qaissy, hun debuut The Shedding of Skinkomt voorstellen op VIDEODROOM met een audiovisuele albumreleaseshow.

Ondertussen is ook de opener van die avond bekend: het audiovisuele performanceproject Jerusalem In My Heart (JIMH). Geen onbekenden voor de heren van Use Knife, want JIMH-bandlid Radwan Ghazi Moumneh producete ‘The Shedding of Skin’. Kleine wereld!

Naast de Libanees-Canadese producer/muzikant Moumneh maakt ook de in Montreal gevestigde filmmaker Erin Weisgerber deel uit van JIMH. Ze maken moderne, experimentele Arabische muziek, die ze versmelten met analoge film. Het resultaat beschouwen ze als multimediale werken van crosscultureel en sociaal-politiek kunstenaarschap.

+++ Blijven hangen na de double bill kan! Het Gentse non-profit DIY-jongerencollectief GRID maakte een avond vol barstende beats, vlijmscherpe visuals en scifi-scenografie. Op de affiche oa. Palestijne glitch lord Muqata'a en de Tunesisch-Brusselse genre bender Samar.

OONA LIBENS ‘Spindle’ - 19.10.22

In de nieuwe voorstelling van visuele kunstenaar Oona Libens ontmoeten een alwetende Spin en een artificiële intelligentie elkaar. Spindle vertrekt vanuit de link tussen deze twee schijnbaar tegenovergestelde technologieën, om de symbiose tussen natuur en digitale vooruitgang te onderzoeken.

Daarvoor gebruikt de Belgisch-Zweedse Libens zowel antieke als hedendaagse projectietechnieken en schaduw- en lichteffecten. Zo creëert ze een kortstondig, tastbaar en soms haperend universum, dat perfect binnen ons VIDEODROOM-programma past. Muzikanten Jürgen De Blonde en Vica Pacheco werkten mee aan deze voorstelling.

VIDEODROOM line-up compleet

  • 12/10: Bohren & the Club of Gore x Le Révélateur
  • 13/10: Mathilde Fernandez / Promis3
  • 14/10: Stimular III (more info tba)
  • 15/10: Use Knife The Shedding of Skin / Jerusalem In My Heart + Grid-afterparty
  • 19/10: Oona Libens Spindle
  • 20 /10: MIAUX x Carnival of Souls
  • 21/10: Martin Kohlstedt x Son of the White Mare
  • 22/10: PAARD. x Line of Scrimmage

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over