Begin januari presenteert Vranckx twee persoonlijke reportages van jonge Vlaamse reporters.

Sem Bucman (Mostalgie: de klas van ’91) en Filip Huygens (Taxi Antwerp – Grozny) maakten hun reportages naar aanleiding van de oproep naar jong talent die Vranckx in april lanceerde. Het resultaat: twee persoonlijke verhalen van mensen die jaren geleden voor het oorlogsgeweld op de vlucht sloegen. Op 5 en 12 januari in Vranckx op Canvas.

Sem Bucman kijkt in de reportage Mostalgie: de klas van ’91 terug op zijn jeugd in het door oorlog verscheurde Bosnië-Herzegovina. Filip Huygens vertelt in Taxi Antwerp – Grozny het verhaal van de Tsjetsjeense taxichauffeur Ibragim Pashayev. Sem en Ibragim wonen al jaren in België en nemen de kijker mee naar hun geboorteland.

Sem Bucman en Filip Huygens maakten hun reportages naar aanleiding van de oproep naar jong talent die Vranckx in april lanceerde. Er kwamen meer dan tweehonderd reacties binnen. Sem en Filip bijten de spits af, maar er volgen nog meer reportages, want ondertussen staan al enkele nieuwe projecten in de steigers.

Mostalgie: De klas van ’91
Op zaterdag 5 januari

Sem Bucman (31) woont al twintig jaar in België. Hij werd geboren in Mostar in Bosnië-Herzegovina. De oorlog begin de jaren 90 verscheurde de stad. En ook de beroemde brug moest eraan geloven.

Het huis waar Sem als kind woonde, werd verwoest. En samen met alle foto’s verdwenen ook zijn herinneringen aan zijn jeugd. Tot hij vorig jaar op Facebook een klasfoto zag waar hij zelf ook op stond.

Hij vroeg zich af hoe het met al die mensen ondertussen zou zijn. Wie woont er nog in Mostar? Wie is er naar het buitenland verhuisd? Is de stad nog steeds verscheurd? Sem reist naar Mostar, op zoek naar zijn oude klasmakkers en naar vergeten herinneringen, en benieuwd naar wat de oorlog met zijn stad gedaan heeft.

Sem ontmoet oude vrienden, bezoekt de ruïnes van zijn ouderlijke huis en gaat terug naar zijn oude school. Hij komt te weten hoe hij als kind was en er zou zelfs nog een videoband van een schoolvoorstelling bestaan. Maar Sem ontdekt ook dat de sporen van de oorlog nog niet uitgewist zijn en dat sommigen het nog heel moeilijk hebben om erover te praten.

Een reportage van Semir Bucman, 2012.

Taxi Antwerp – Grozny
Op zaterdag 12 januari

Cameraman-reporter Filip Huygens krijgt het in Antwerpen aan de stok met Ibragim Pashayev, een taxichauffeur. Een banale ruzie over een parkeerplaats, die al snel bijgelegd wordt. Ibragim komt uit Tsjetsjenië en Filip is gefascineerd door de Kaukasus. Enkele maanden later vliegen ze samen richting Grozny.

Ibragim vluchtte tien jaar geleden voor het oorlogsgeweld in zijn land. Hij kwam via Polen naar België en heeft sinds kort de Belgische nationaliteit. Voor het eerst in tien jaar kan hij terug naar zijn vaderland, naar zijn zoontje dat kort voor zijn vertrek geboren werd en dat hij al die jaren niet gezien heeft.

Het wordt een reis vol emoties, naar een land vol herinneringen, een stad die helemaal veranderd is en naar zijn familie die hij voor het eerst in elf jaar zal terugzien.

Mostalgie, de klas van ’91 : In Vranckx op zaterdag 5 januari om 20.10 u. Taxi Antwerp – Grozny : In Vranckx op zaterdag 12 januari om 20.10 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: