VRT Canvas zendt ook dit najaar een aantal Vlaamse documentaire films uit die met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) tot stand komen en die vervolgens hun weg vinden naar nationale en internationale filmfestivals. VRT Canvas draagt bij tot het productiebudget en volgt het productieproces van de documentaires mee op. Samen met de steun van het VAF en de Belgische Tax Shelter is de productionele ondersteuning van VRT Canvas, het engagement voor lineaire uitzending en digitale beschikbaarheid via VRT MAX een zeer belangrijke ruggensteun voor jonge makers en een toegang tot een breder publiek.
In de volgende weken programmeert VRT Canvas volgende documentaires:
Brugfiguren (donderdag 10 oktober)
Twee brugfiguren in het secundair beroepsonderwijs proberen hun leerlingen op het rechte pad te houden. Aline (35) en Özlem (33) gaan in dialoog met de jongeren over gedrag, (kans)armoede en diversiteit.
Onbetaalde rekeningen, spijbelaars, leerlingen zonder verblijfsdocumenten, taalachterstand, superdiversiteit – het is dagelijkse kost op de Gentse vakschool Sint-Antonius. Voor brugfiguren Aline en Özlem is er altijd werk aan de winkel. Met geduld en vastberadenheid vormen ze het cement dat het schoolnetwerk bijeenhoudt, vastbesloten om iedere leerling een eerlijke kans te geven. Deze documentaire volgt hun inspanningen, zowel binnen als buiten de schoolmuren. Via huisbezoeken, individuele gesprekken en theater zoeken ze naar manieren om echt het verschil te maken. De film onthult niet alleen hun aanpak, maar duikt ook in de persoonlijke drijfveren van Aline en Özlem, die elke dag opnieuw klaarstaan voor hun leerlingen.
Regie: Eugenie D’hooghe en Bruce Stevens
Zlata (dinsdag 8 oktober)
De twaalfjarige Zlata moet haar weg vinden in België nadat ze de oorlog in thuisland Oekraïne moest ontvluchten. Haar vader Petro en Findus, de kat, bleven achter, moeder Ira en broertje Martin kwamen mee. Stap voor stap verkent het puberende meisje niet alleen haar nieuwe leefwereld maar ook haar eigen identiteit. In afwachting van de onzekere komst van haar vader, stelt Zlata zich langzaam maar zeker open.
Regie: Mattias Bavré
Paradigma (donderdag 24 oktober)
Een aanstekelijke reis langs de meest bijzondere beeldfragmenten van de voorbije decennia die niet alleen iets vertellen over het verleden, maar ook over onze hedendaagse blik. In deze essayistische auteursdocumentaire gebruiken regisseurs Jozed Devillé en Pablo Eeckman (The Sound of Belgium, 2012) heerlijke archiefbeelden (voornamelijk uit het VRT-beeldarchief) om te onthullen dat onze samenleving bepaald wordt door de verhalen die we vertellen en de paradigma’s die we daardoor creëren.
Regie: Jozed Devillé en Pablo Eeckman
Paradigma wordt uitgezonden naar aanleiding van de UNESCO World Day for Audiovisual Heritage diezelfde week.
Dreaming Walls (donderdag 14 november)
Andy Warhol, Janis Joplin, Dylan Thomas. Kunstenaars, muzikanten, intellectuelen. Ze zijn spiritueel nog aanwezig, alle groten der aarde die ooit in het fameuze hotel in New York verbleven. Het beroemde trappenhuis is verworden tot een chaotische bouwplaats. Het handjevol paradijsvogels dat er nog woont, vaak al decennialang, moet zich een weg banen door stukken loshangend plastic. Met lede ogen zien ze aan hoe de kunstzinnige trekpleister langzaam verandert in een boutique hotel. De plek zal voor weinigen van hen daarna nog betaalbaar zijn. Terwijl heden en verleden in elkaar overlopen wordt het iconische Chelsea Hotel zo een schrijnend symbool van gentrificatie en laat het zien hoe het kapitalisme alle charmante rafelrandjes van het verleden doet verdwijnen.
Regie: Amélie van Elmbt en Maya Duverdier
Holding Up The Sky (dinsdag 26 november )
'Als de sjamanen stoppen met dansen en het leven in het regenwoud haar evenwicht verliest, zal de hemel naar beneden vallen en alles verpletteren.’ Die wijsheid wordt door de Yanomami in Brazilië van generatie op generatie doorgegeven. Maar goudzoekers vervuilen de rivieren, de sjamanen sterven, het regenwoud verdwijnt en de aarde warmt op. Stamhoofd Davi Kopenawa en zijn zoon Dario trekken de wereld rond en voeren op internationaal niveau een strijd om hun land te verdedigen tegen indringers. Ze waarschuwen de westerlingen dat wanneer de hemel neervalt, ook zij zullen verpletterd worden. Waarom luisteren ze niet?
Regie: Pieter Van Eecke
Iraq’s Invisible Beauty (zondag 22 december)
Latif al Ani, vader van de Iraakse fotografie, bracht zijn vaderland meer dan 30 jaar in beeld. Zijn foto’s, genomen lang voor oorlogen het land zouden verwoesten, tonen Irak zoals we het zelden gezien hebben. Al Ani vluchtte toen Saddam Hoessein aan de macht kwam. Nu, op 86-jarige leeftijd, doorkruist hij samen met de Belgisch-Koerdische filmmaker Sahim Omar Kalifa, zijn verwoeste vaderland, op zoek naar de plekken die hij destijds in beeld bracht. Tijdens deze laatste reis toont hij zijn foto’s aan de Irakezen, die niet kunnen geloven dat het bruisende en welvarende Irak op de foto’s echt heeft bestaan.
Regie: Sahim Omar Kalifa en Jurgen Buedts