
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op zaterdag 8 maart releaset de Belgisch-Zweedse producer Fallenium hun nieuwste single, "Don't Be A Man About It". Met deze krachtige pop-rocktrack wil Fallenium bewustzijn creëren over subtiele vormen van seksisme in onze taal en cultuur, en een oproep doen voor gendergelijkheid.
STREAM HIER "DON'T BE A MAN ABOUT IT"
STREAM HIER FALLENIUMS DEBUUTALBUM
Kelly Clarkson als inspiratie achter de single
Het idee voor "Don't Be A Man About It" ontstond enkele jaren geleden toen Fallenium luisterde naar Kelly Clarksons album "Stronger". Een van de nummers op het album, "Don't Be A Girl About It", trok Falleniums aandacht. In het lied zingt Clarkson over een partner die te emotioneel is en zich hierdoor 'te veel als een meisje' gedraagt volgens haar. Dit besef zette Fallenium aan het denken over hoe diepgeworteld vrouwonvriendelijke uitdrukkingen in onze samenleving zitten. Zelfs gerenommeerde artiesten zoals Kelly Clarkson gebruiken onbewust taal die vrouwelijkheid als iets negatiefs bestempelt.
Fallenium licht toe: "Het was een eye-opener om te realiseren dat zulke uitdrukkingen, die vrouwelijkheid als zwak en minderwaardig afschilderen, zo ingebakken zijn in onze cultuur." Fallenium, die zelf non-binair is, benadrukt dat "Don't Be A Man About It" geen aanval is op mannen, maar een ode aan alle vrouwen—zowel cisgender als transgender—en aan alle feministen die zich inzetten voor gendergelijkheid, ongeacht hun genderidentiteit. "Met "Don't Be A Man About It" wil ik mensen laten nadenken over de implicaties van hun woorden en de nefaste stereotypen die we hiermee in stand houden. Ik identificeer mezelf als non-binair omdat ik in eerste plaats mens ben. Ik geloof dat ongelijkheid in het nadeel van vrouwen zal blijven bestaan zolang we elkaar als mens niet gelijk benaderen. Zolang de manier hoe we naar elkaar kijken en omgaan laten afhangen van iemands geslacht of fysiek voorkomen. En zolang we mannelijkheid boven vrouwelijkheid blijven verheerlijken," aldus Fallenium.
Problematiek van seksistische uitdrukkingen
In "Don't Be A Man About It" behandelt Fallenium thema's zoals de loonkloof, fragiele mannelijkheid en de ondervertegenwoordiging van vrouwen in leiderschapsposities. Een opvallende passage luidt: "Girls can be anything, at least if they are hot, except for president or the right hand of God." (Vertaald: Meisjes kunnen alles zijn, zolang ze maar aantrekkelijk zijn – behalve president of de rechterhand van God.) Deze tekst reflecteert op de beperkte representatie van vrouwen in hoge politieke functies. Volgens UN Women zijn er momenteel slechts 10 landen met een vrouwelijk staatshoofd en 13 landen met een vrouwelijke regeringsleider. Aangezien er wereldwijd bijna 200 landen zijn, betekent dit dat minder dan 10% van de landen een vrouwelijke leider heeft. In België is slechts 26,7% van de federale ministers vrouw, wat aantoont dat gendergelijkheid in de politiek nog steeds een uitdaging is.
"In een patriarchie is man zijn een privilege. Taal speelt daarom een cruciale rol in het vormen van onze percepties en het in stand houden van genderstereotypen," vertelt Fallenium, "Onze taal zit vol met uitdrukkingen die vrouwelijkheid als minderwaardig afschilderen, zoals 'je gooit als een meisje' of 'huil niet als een meisje.' Niet toevallig komt het adjectief 'hysterisch' van het Griekse woord hystera (ὑστέρα), wat baarmoeder betekent. Het woord wordt vooral bij vrouwen gebruikt, terwijl mannen eerder als ‘passioneel’ of ‘gedreven’ worden omschreven. Mannen zijn uitbundig wanneer ze opgaan in een voetbalmatch, terwijl vrouwen als hysterisch worden bestempeld wanneer ze hun idool toejuichen op een concert. Dit houdt het stereotype in stand dat vrouwen minder rationeel zouden zijn en daarom niet geschikt voor leidinggevende functies zoals president of paus. Daartegenover staan uitdrukkingen die mannelijkheid vooral associëren met positiviteit, kracht en moed: 'verman jezelf' of 'je hebt ballen aan je lijf,'" aldus Fallenium.
Wereldwijde genderongelijkheid blijft een uitdaging
Ondanks vooruitgang worden vrouwen in de wereld nog steeds als minderwaardig beschouwd. Volgens de Verenigde Naties leven 1,7 miljard vrouwen van minder dan vijf euro per dag. Daarnaast trouwt volgens UNICEF één op de vijf vrouwen voor hun achttiende verjaardag. Vrouwen verdienen wereldwijd gemiddeld 77 cent voor elke dollar die mannen verdienen, wat neerkomt op een loonkloof van 23%. In de Europese Unie verdienen vrouwen gemiddeld 12,7% minder per uur dan mannen, met variaties tussen lidstaten. Volgens Statbel, het Belgische statistiekbureau, verdienen vrouwen in België gemiddeld 5% minder per uur dan mannen.
Het belang van Internationale Vrouwendag
Op zaterdag 8 maart wordt daarom wereldwijd Internationale Vrouwendag gevierd, een dag gewijd aan de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen. Het is geen feestdag, maar een dag van bewustwording en activisme. Internationale Vrouwendag vindt haar oorsprong in de arbeidersbeweging van de vroege twintigste eeuw. Op 8 maart 1917 staakten vrouwen in Sint-Petersburg (toen Petrograd) tegen voedseltekorten en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Dit protest groeide uit tot een revolutie die leidde tot de val van de tsaar en uiteindelijk tot vrouwenstemrecht in Rusland. Sindsdien wordt 8 maart internationaal erkend als een dag van vrouwenstrijd en solidariteit. In 1977 erkende de Verenigde Naties de dag officieel.
Falleniums release "Don't Be A Man About It" benadrukt de inzet van vrouwen voor gelijkheid en roept op tot reflectie over hoe taal en maatschappelijke structuren genderstereotypen in stand houden. "Gelijke rechten zijn geen gunst, maar een fundamenteel recht voor iedereen. En ik kijk vooral naar mannen die wel zeggen dat ze vrouwen bijstaan maar verder weinig tot geen actie ondernemen. Ben je bedrijfsleider, zorg voor eerlijke en gelijke vergoedingen. Ben je journalist, schrijf erover. Ben je artiest, creëer. Ben je president van de Verenigde Staten of tv-maker: val geen vrouwen lastig. Om mijn nummer "Don't Be A Man About It" te quoten: "Zeg het niet, maar doe!" Onderneem actie en verander gedrag indien nodig," besluit Fallenium.