Indien dit persbericht onleesbaar is, klik hier voor de online versie.

WILD VAN DIEREN: WELK DIER WIST STAF TE FILMEN MET ZIJN TRAILCAM?

AFLEVERING 8 OP ZATERDAG 20 APRIL 2013 OM 19.45 BIJ VTM

In de achtste aflevering van Wild van Dieren heeft Staf Coppens opnieuw iets gefilmd met een trailcam, maar deze keer is het dier op het vage beeld voor Staf en zijn compaan Joeri van Natuurpunt nog totaal onbekend. De twee dierenliefhebbers trekken samen naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek in de hoop daar een antwoord te vinden op de vraag die Staf nu al nachten wakker houdt: “Welk beest zit er in het bos dat wij niet kennen?”.

Staf en zijn team van biologen en dierenkenners gebruiken trailcams om wilde dieren te tonen, of om nadien aan de hand van de beelden uit te zoeken welk dier ze hebben gespot. Steeds vaker gebruiken natuurexperten en dierenliefhebbers deze verborgen camera’s. Ze worden subtiel in de natuur opgehangen en zijn hét ideale middel om wilde dieren in beeld te brengen zonder ze te storen.

Wanneer Staf eindelijk weet welk dier hij amper een seconde heeft kunnen filmen, is hij zo moedig om Joeri uit te dagen voor een wedstrijd: het onbekende zoogdier om ter eerst opnieuw en volledig voor de lens krijgen. Staf en Joeri zijn vastberaden om deze missie te volbrengen, elk met hun eigen tactiek. Staf probeert het beestje tot bij hem te lokken, terwijl Joeri het diertje actief gaat zoeken. Wie zal er winnen: de lokker of de zoeker?

Ondertussen zoekt alternatieve Safariman Koen dieren in de zee en dat op ambachtelijke wijze. “In de zomer duiken we met z’n allen massaal in onze Noordzee. Maar weten we wel wat daar allemaal rond zwemt? Nee. Een voorbeeld is het giftigste dier van Europa”, zegt Koen. Daarom wil hij de kijker graag tonen wat er zo gevaarlijk is aan dit giftige, kleine visje: de pieterman. Net als een authentieke garnaalvisser loopt hij met een groot visnet en echte visserslaarzen aan de zee in, in de hoop daarmee naast garnalen en krabben ook de pieterman te vangen.

Mariene biologe Marlien bevindt zich ook aan het water. Ze maakt zich namelijk zorgen om haar favoriete vis: de wilde snoek. Deze roofvis heeft zuiver water nodig om goed te kunnen jagen, maar dat zuiver water is de laatste jaren erg schaars. Bezorgde Marlien wil uitzoeken hoe dat komt en vooral wat eraan te doen valt. De IJzer zou de beste locatie zijn om snoek te vissen, dus trekt Marlien naar deze rivier voor een onderzoek naar de waterkwaliteit en een nader onderzoek naar deze grote roofvis. Nadat ze samen met haar collega’s een zender plaatst in de buik van een snoek, kan ze de vis ‘op de vin’ volgen en hopelijk ook helpen.

Wild van dieren vanavond om 19.45 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: