Frauke Heyde

Humor is een manier om iets te vertellen. Het gaat niet alleen over lachen, gieren en brullen. Het gaat erover dat je het publiek aan het denken zet. En laat het nu net dat zijn dat een zaal in vuur en vlam kan zetten. Wouter Deprez slaagde er dan ook in om met zijn voorstelling “Hier is wat ik denk” te bewijzen wat voor een briljante verteller hij is. 

Vanaf de eerste mop liet menig bezoeker (en dat waren er veel, zo’n 1400) hun ongedwongen lach zegevieren.  De Capitole in Gent werd voor de liefhebber van stand-up comedy voor twee uren lang de hemel op aarde.

De ontwapenende eerlijkheid waarmee Deprez het publiek kon inpalmen zorgde ervoor dat zijn soms controversiële uitspraken hem werden vergeven. Zélfs als het over de gehandicapte kinderen ging voor wie hij zorgde tijdens zijn sabbatjaar in Zuid-Afrika, of de vergelijking van de vrouw met een keukenrobot, die genadeloos mag verbannen worden naar het containerpark wanneer “niet alle functies meer werken”.  Het publiek lachte wat schamper, maar we dachten allemaal “We vergeven het je, Wouter, omdat je telkens met je onschuldige glimlach onze harten verovert.”

Wie misschien niet zo vergevensgezind de avond afsloot waren de drie arme zielen die door Deprez uit het publiek werden verkozen tot mikpunt van allerlei onomwonden vragen zoals “Hoeveel betaalt u af voor uw huis?” en regelrechte aanvallen als “Gij zet iedereen in het zak met uw job!”. Wij als omzittenden konden smakelijk lachen, misschien vooral uit opluchting dat wij aan het verhoor waren ontsnapt. Al deinsde Deprez er niet voor terug de spotlights op de volledige zaal te richten (letterlijk en figuurlijk) met confronterende vragen als: “Wie kijkt graag porno?” en “Heeft er hier iemand AIDS?”. Er werden zo weinig handen omhoog gestoken dat Regi waarschijnlijk in een depressie zou zijn beland. 

Maar de innemende persoonlijkheid van Deprez en de manier waarop hij spastisch het podium rondhuppelt  zorgen ervoor dat het publiek de man steeds weer in de armen sluit; een beetje als een kind dat te oprecht is maar eigenlijk alleen maar goede bedoelingen heeft. En net als een kind toont Deprez je dat je de wereld ook anders kan zien- en vooral veel mooier. En dat een croissant voor intens geluk kan zorgen. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Datum: 
3 mei 2014
Locatie: 
De Capitole, Gent
Meer over