Op 28 april zal de Rotterdamse punk rap artiest YoungRubbi zijn nieuwe EP Draadjesvlees uitbrengen via Reborn Punk / Laser by Sony Music. De EP werd door hem zelf geproduceerd en door Valentijn Mallee (tevens gitarist in de band) gemixt. De eerste single Gekken Aan De Knoppen is nu uit.

Trap bangers afgewisseld met razendsnelle punk beats en persoonlijke en politiek geëngageerde Nederlandstalige teksten. Hij beschrijft het benauwde en opgesloten gevoel van de schijnvrijheid die het kapitalistische systeem ons voorschotelt en reageert dat af in zijn muziek. Het is een eigen universum dat hij creëert. Hij choqueert, nuanceert, zet aan tot nadenken en drijft de spot met alles en iedereen, inclusief zichzelf.

Op Draadjesvlees bezingt YoungRubbi de frustratie over het gebrek aan controle in het leven, maar ook over de acceptatie daarvan. Draadjesvlees is een concept EP waarin op elke track op een andere manier wordt ingezoomd op ‘controle’. Met een pandemie achter de rug, de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en het bestaan van landen met totalitaire regimes is dit onderwerp relevanter dan ooit. De metafoor die de hele EP aan elkaar rijgt is de marionet pop en dat verklaart ook gelijk de titel.

Gekken Aan de Knoppen is de eerste single afkomstig van de EP. Het nummer is rauwer en heeft nog meer punk invloeden dan we tot op heden van hem gewend zijn. Het idee kwam tot stand naar aanleiding van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Wat moet je geloven en wat kan je doen? Wat kunnen we doen als individu aan de dreiging van een nucleaire oorlog of de macht van ’s werelds grootste tech bedrijven? YoungRubbi voegt toe: “Vaak lijken dit soort dingen een democratisch construct, maar in werkelijkheid hebben maar een paar mensen autoriteit om op de lanceerknop te drukken. Of het nou om een kernbom, app of cyber attack gaat, met één knop van één ‘gek’ kan het gedaan zijn. Als je hier te lang over nadenkt of continu bij stil gaat staan kan je als mens je leven niet meer leiden.” Maar wat nou als je dat wel doet? In de videoclip zie je de wereld vanuit het perspectief van een personage die steeds meer paranoia wordt en het gevoel heeft dat hij nergens meer invloed op heeft. Bekijk de video onderaan dit bericht.

YoungRubbi is een creatieve duizendpoot die alles zelf maakt, van zijn producties tot aan de videoclips. Tijdens live shows met zijn vierkoppige band gaat hij als een wervelwind over het podium met de energie van Iggy Pop en het zelfvertrouwen van Kanye West. In April 2022 bracht YoungRubbi zijn tweede EP Chaos Staat Me Goed uit, deed met zijn band mee aan de popronde en stond als Metropolis lanceert! artiest op Metropolis festival. YoungRubbi is rauw, scherp en grappig en zet een totaal nieuwe ervaring en geluid neer.

Op 29 april is de release show op V11 in Rotterdam

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over