Zornik is terug! De overtuigende single 'My Friend, My Stranger', al de hele zomer in de playlist van Studio Brussel, is de locomotief die de komst van 'Blinded By the Diamonds' inluidt. Dat album trekt een streep onder een lange muzikale sabbat. Sinds de akoestische plaat 'Less > More' en de bijbehorende theatertournee (35 uitverkochte concerten!) in 2012 heeft de groep rond Koen Buyse zich in een oorverdovend stilzwijgen gehuld. Op 'Blinded By the Diamonds', de eerste rockplaat van Zornik sinds 'Satisfaction Kills Desire' (2010), worden gordels weer stevig aangesnoerd en gaspedalen beheerst maar trefzeker ingetrapt.

Tijdens een selecte reeks zomerconcerten, waaronder een show als afsluiter in de Wablief?! op Pukkelpop, toont Zornik dat de snaren gespannen en de blikken scherp staan. 'Het voelt goed om weer een groep te zijn en opnieuw op een podium te staan. Nu weten we weer wat we hebben gemist', zegt Buyse. Niet dat de frontman heeft stilgezeten. Hij zetelde als coach in 'The Voice van Vlaanderen' en ontwikkelde samen met vrienden een eigen gin en wodka.

Dynamische en melodieuze songs zoals 'Too Soon' en 'Home' tonen dat Zornik na een carrière van vijftien jaar nog steeds weet waar de hitgevoelige klepel hangt. Op 'Blinded By the Diamonds' geeft Koen Buyse bovendien meer dan ooit een inkijk in zijn woelige gemoed. 'Once I was bleeding, but I'm glad I saw you leaving', bekent hij in 'My Friend, My Stranger', een song over hoe snel het ene het andere kan worden en omgekeerd. Laat ook ontboezemingen zoals 'I'm trapped inside a dream' ('Too Soon'), 'I have to stand up, leave it all behind' ('The One That Got Away') en 'I've lost my name and I've lost my mind' ('Here and Now') doorsijpelen en stel vast dat muziek helend kan werken.

Mogen we 'Blinded By the Diamonds' trouwens een übercoole albumtitel noemen? Over verblind worden door het geschitter van parels en daardoor het geheel niet meer zien. Over het aan de kant schuiven van potentiële wereldhits, omdat die uiteindelijk toch niet in het plaatje passen. Over tevreden zijn dat je die harde 'kill your darlings'-noot hebt gekraakt.

'Blinded By the Diamonds' is opgenomen in de Zornik-homestudio in Beringen en daar door Koen Buyse en bassist Bas Remans gemixt. 'Het was lang geleden dat ik tijdens het schrijven en het opnemen in de studio nog zo een positieve vibe heb gevoeld. Iedereen is ongelooflijk gemotiveerd en zit vol energie', zegt Koen Buyse.

Zornik is helemaal terug en opgeladen. Doe uw voordeel met 'Blinded By the Diamonds'. Waarschuwing: zonnebril bij beluistering niet overbodig.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Zornik
Datum: 
Zondag 6 maart 2015
Locatie: 
Ancienne Belgique, Brussel

Reservatie:

Meer over