Goele Bormans

Woensdagavond ging in het Kursaal van Oostende Footloose - The Musical in première. Ook dit jaar pakte het Kursaal uit met een internationale cast. De roze loper werd uitgerold en enkel bekenden uit het musicallandschap kwamen met plezier kijken.

De alom gekende musical en film vertelt het verhaal van Ren (Josh Dowen). Nadat zijn vader hem en zijn moeder verlaten heeft, verhuizen ze van de bruisende stad Chicago naar een bedeesd stadje Bomont. Ren schopt al direct herrie zonder het zelf te beseffen. Al snel maakt hij een goede vriend Willard (Gareth Gates) die hem probeert de strenge regels van het stadje uit te leggen. Na de dood van vier jongeren heeft de dominee beslist dat er niet meer mag gedanst worden. Voor Ren die van dansen houdt, is dit een ware hel. Zijn leven in het stadje wordt al weer iets draaglijker als hij Ariel (Hannah Price) leert kennen. De dochter van de dominee blijkt niet het brave meisje dat ze op het eerste zicht lijkt. Ren besluit het stadje wat leven in te blazen en probeert het een en het ander te veranderen…

Niet alleen het verhaal is bekend, maar ook werden er enkele nummers echte hits. Zo kent iedereen wel “Holding out for a Hero”, “Almost Paradise”, “Let’s hear it for the boy” en natuurlijk DE wereldhit “Footloose”. Het originele aan deze productie was dat de cast zelf alle instrumenten live op het podium bespeelde. Dit vraagt een ongelooflijke timing op het podium. Tussen het acteren door of zelfs tijdens het acteren blijven voortspelen, zien dat je op het juiste moment invalt en ook je rol niet vergeten, is niet evident. Komt er nog bij dat de meeste acteurs meerdere instrumenten bespeelden. Op tijd het juiste instrument vastnemen kan dus ook wel handig zijn. Voor de pianisten was het iets moeilijker om zich te verplaatsen met hun instrument, dus werd er zelfs in het midden van een liedje afgewisseld tussen de pianisten om toch maar het spel te garanderen. Er werd echter nooit gestopt met spelen, een knappe vlotte overgang zorgde daar wel voor. De cast heeft dit op een sublieme manier gedaan en verdient hier toch wel een dikke pluim voor.

De voorstelling bruiste van energie en was een genot om naar te kijken. De artiesten schitterden in hun zang, dans en het spelen van de instrumenten. Ze lieten hun niet van hun stuk brengen door de kleine technische mankementjes ,zoals bijvoorbeeld het geluid. De verhouding tussen de instrumenten en de zang was niet altijd evengoed, waardoor de zangers jammer genoeg niet altijd even hoorbaar waren. Maar die kleine technische dingen kan ons toch niet weerhouden om met een glimlach op het gezicht de zaal te verlaten. Helemaal overdonderd door de energie die van het podium spatte, gelukkig van het lachen en ontroerd door het verhaal waren de gevoelens waarmee je de voorstelling verliet. Een parel van een voorstelling die je zeker moet gezien hebben.

Gezien de cast Engelstalig was werd de voorstelling in het Engels gespeeld. Maar geen nood als je Engels niet al te best is. Er werden verschillende schermen geplaatst waarop de vertaling geprojecteerd werd in het Nederlands en het Frans.

De namen van de cast zeggen je misschien niet direct iets, maar er zitten heel wat bekenden tussen. Zo ken je misschien Gareth Gates die enkele jaren geleden een wereldhit scoorde met “Anyone of Us”. Zijn versie van Willard is de moeite waard. Het grappige accent en de iets wat specialere houding dat hij eraan geeft, doen ons een beetje aan Forrest Gump denken. Je sympathie wordt voor die lieve brave Willard wel meteen opgewekt. De gekke bekken doen ons wel aan het lachen krijgen. En de scène waarop hij tot op een shortje gestript wordt deed de temperatuur een paar graden stijgen in de zaal. Gareth Gates heeft zonder twijfel een fantastische Willard neergezet. Of misschien ken je wel Maureen Nolan, die wat meer jaren geleden samen met haar zussen de wereld rond trok met hun girls band “The Nolans”. Zij speelde zowel de vrouw van de dominee als de strenge directrice van de school. Overal moest ze een beetje schipperen om toch maar iedereen een beetje te verzoenen, maar zal ze daar ook in slagen?

De originele Engelstalige cast begint hun tour van 2017 in België. Daarna zakken ze terug af naar Engeland om nog tot 30 oktober door te gaan. Wie ietsje minder ver wilt reizen voor deze prachtige voorstelling te zien, kan zich maar beter haasten. De tickets vliegen de deur uit. Reeds meer dan 14.000 tickets werden er verkocht in Oostende. In totaal worden er 14 voorstellingen in België gespeeld. Tot en met 6 augustus kan je nog genieten in het Kursaal. Dus wees er snel bij!

Meer info kan je vinden op: www.footloosebelgie.be

En tickets kan je bestellen op: www.kursaaloostende.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: